Megatrend befektetési alap Megatrendek

Koronavírus: így hat a 2020-as válság a megatrendekre

by totalreturn 2020. március 27.

A megatrendek és a bennük rejlő befektetési lehetőségek.  Ez a volt a TotalReturn blog legforróbb témája 2019-ben. A megatrendekkel foglalkozó 22 cikket egy izgalmas, teltházas szakmai rendezvény követett.

A koronavírus-járvány természetesen a megatrendekre is hat, így a következő kérdések merülnek fel:

 • Mi történik a megatrendekkel a nehéz időkben?
 • Megváltoztathatja a megatrendeket egy 0,000139 milliméter átmérőjű vírus globális elterjedése?
 • Befulladhatnak-e a megatrendek egy válság vagy recesszió miatt?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ mostani összefoglalónkban.

 

Mi történt eddig?

A Kínából elterjedt covid-19 vírus okozta pandémia hatása 2020. februárjában kezdett el látványosan jelentkezni a tőzsdéken. Az azóta eltelt hetekben minden idők egyik legerősebb “medvepiaca” alakult ki. Az első hónap pánikkal telt, aminek negatív hatása a megatrendeket sem kerülhette el.

 

Kétszámjegyű visszaesés

Az Aegon Megatrend Alap referenciaindexe 2020.03.13-ig 27%-os visszaesést produkált, míg a legfőbb szektorok is kivétel nélkül lejtmenetben vannak.

 • az IoT szektor 18 százalékos visszaesést produkált,
 • a gaming piac szintén 18 százalékos mínuszban van,
 • az urbanizációban érdekelt szektor 27 százalékos veszteséget szenvedett el,
 • az energiaszektor 30 százalékos csökkenést mutat,
 • az ezüstgenerációt kiszolgáló iparágak 35 százalékot zuhantak,
 • a biotech cégek 20 százalékot estek,
 • a kiberbűnözés ellen küzdő vállalatok 27 százalékos árfolyamveszteségnél járnak,
 • a luxuscikkekben érdekelt vállalatok értéke 33 százalékot zsugorodott,
 • a víz- és csatornázással kapcsolatos szektor értéke 27 százalékkal csökkent,
 • a globecity érdekeltségek 22 százalékos veszteséget szenvedtek el,
 • az LNG iparág részvényeinek értéke mintegy 35 százalékot zuhant,
 • az okosautókra épülő szektor pedig 30 százalékos mínuszban áll a korábbi értékhez képest.

 

Befulladhatnak a megatrendek?

A tőzsdei árfolyamok esése, és a gazdasági visszaesések világszerte erősen éreztetni fogják negatív hatásaikat, akár évekre elhúzódó recessziót is okozva ezzel. Ennek tényleges következményei ma még nehezen megbecsülhetők meg, és attól függnek majd, pontosan meddig húzódik el a koronavírus-járvány.

A történéseket és a lehetőségeket  józanul átgondolva viszont, még negatív forgatókönyvet feltételezve is kizárt, hogy megváltoznának a globális társadalmak okozta hosszútávú prioritások:

 1. folytatódni fog az urbanizáció,
 2. szükségünk lesz energiahatékony, és környezetbarát technológiákra, bár ennek kapcsán fontos tényező lesz az olaj árfolyamának jövőbeli alakulása,
 3. státuszszimbólumok maradnak a luxustermékek,
 4. növekszik majd az igény a villámgyors internet, a biztonságos adattárolás és az izgalmas és látványos játékok, valamint a VR/AR megoldások iránt.

Sőt, a szakértői vélemények szerint a válság akár jelentősen fel is erősíthet egyes megatrendeket. 

 • Sok globális vállalat például már most vizsgálja annak lehetőségét, hogy a járvány után is megpróbálja csökkenteni a személyes megbeszélések számát, ami az IT, IoT és egyéb információtechnológiai szektorok erősödéséhez vezethet a jövőben.
 • A biotech szektor erősödése is valószínű, hiszen a kormányok önteni fogják a pénzt a jövőbeli pandémiák megelőzésére.
 • Ugyanez igaz az orvosi műszereket gyártó vállalatokra is, amelyek sok állami megrendelésre számíthatnak a következő időszakban.

A szakértők többsége, tehát hosszútávon továbbra is ígéretesen tekint a megatrendekre, amelyek átmenetileg talán megtorpannak, de kizárt, hogy befulladjanak!

 

+1 tipp a medvepiachoz!

A medvepiacok mindenkori sajátossága, hogy megjelennek a nyerészkedők, akik mások félelméből próbálnak etikátlanul hasznot húzni. A digitális korban ez jellemzően klikkvadász oldalak megjelenését jelenti, ahová álhírekkel próbálják meg odavonzani a látogatókat, és a hatásvadász hírek, és “elemzések” között elhelyezett reklámokkal igyekeznek szert tenni profitra.

Azt javasoljuk, ha új forrásból tájékozódik, akkor mindenképpen ellenőrizze annak hitelességét. Nézze meg az impresszumot és ellenőrizze az üzemeltető vagy a cikkíró szakmai hozzáértését. Ezzel elejét veheti a dezinformációnak és a felesleges pániknak.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.