befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

IOT: egy technológia, amivel valóra válhat a science fiction világa

by totalreturn 2019. október 25.

Megatrendekkel foglalkozó cikksorozatunkban már számos alkalommal foglalkoztunk a jövő technológiáival és a bennük rejlő hozamlehetőségekkel. Összefoglalóinkból megtudhatta többek között:

 

Egy megatrend mind felett

Mai összefoglalónkban egy olyan megatrenddel foglalkozunk, aminek jelentősége magasan kiemelkedik a többi közül, hiszen a megatrendek legjavát összefogva egy korábban csak a sci-fiben létező világot válthat valóra.

 

IoT, a megatrendek megatrendje

„Internet of Things” (a dolgok internete) így nevezik az internethasználatnak azt a formáját, ami szakértők szerint alapjában fogja megváltoztatni a magán- és intézményi internethasználók életvitelét a jövőben. Az IoT jövőbeli világában ugyanis az internethasználati szokások több tízmilliárd okoseszközön keresztül teljesen automatizáltak, optimalizáltak és személyre szabottak lesznek.

A technológia alapját szenzorok milliárdjai és intelligens adatfeldolgozási, valamint elemzési módszerek biztosítják, melyek folyamatos információkat kapnak az okoseszközeinkről.

Mindez pedig a korábban csak a hollywoodi filmekből ismert eszközök és technológiák megvalósulását hozhatja magával.

  • Automatizált konyhák: Okosmérlegekkel, okoshűtőkkel és egyéb intelligens eszközökkel felszerelt modern konyhák, melyek aktuális egészségügyi állapotunk függvényében (súly, kedv, vérnyomás, pulzus, vércukorszint) egyénileg és automatikusan állítják össze a napi étrendünket az online rendelés lebonyolításától kezdve, a főzési tippeken át, egészen a vitaminok kiválasztásáig vagy éppen a gyógyszerek adagolásáig. Közben persze folyamatosan jelentéseket készítenek a háziorvosnak és a szakorvosnak.
  • Gondolkodó önvezető autók: A vezető nélküli, úgynevezett L5 autók csupán a jéghegy csúcsát jelentik a közlekedésben. Az IoT-nak köszönhetően ugyanis az autók egyenesen “gondolkodni” és valós időben tanulni fognak. Kiválasztják a megfelelő útvonalat, zenét vagy egyéb szórakozási lehetőséget ajánlanak az utasoknak a lelki állapotuk függvényében. Sőt, rosszullét esetén, akár korházba is szállíthatják a beteget, miközben információkkal látják el a kórházat az utas állapotáról.
  • Szenzoros növénytermesztés: A házi biotermelők és gigaméretű agrárberuházások sikeréért is az IoT felelhet a jövőben. Az aktuális időjárás és a növény fejlődésének folyamatos vizsgálatával döntheti el, kell-e locsolni a növényt, vagy szüksége van-e tápanyagra, esetleg károkozó elleni védekezésre. Mindez rendkívüli módon optimalizálhatja majd a szűkös erőforrásokat is, hiszen a rendszer könnyűszerrel kiválogathatja majd a vitamindús, egészséges növényeket.
  • AR-alapú munkahelyi edukáció: A dolgozók a munkahelyükön akár azonnal, háromdimenziós modelleken gyakorolva sajátíthatják majd el az új technológiákat a kiterjesztett valóságon (AR) alapuló eszközök használatával. Ez gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá teheti a képzést, valamint sokkal felkészültebbé a munkavállalókat. Egy sebész akár több száz virtuális műtétet is elvégezhet, mielőtt a valódi műtőasztalhoz kerülne.
  • Személyre szabott reklámok: A reklámzaj az egész világon  egyre nagyobb problémát okoz az embereknek, akik sokszor kéretlen és irreleváns üzenetekre pazarolják el a drága idejüket. Az IoT erre is megoldást kínálhat majd a jövőben, hiszen a szenzoroknak és a mobiltelefonadatoknak köszönhetően kizárólag a felhasználóra optimalizált, egyedileg összeállított termékeket és újdonságokat fogja bemutatni.

IoT, mint befektetés

Az IoT kapcsán felmerülő jövőbeli értékesítéseket évi több trillió dollárra becsülik a szakértők, aminek köszönhetően hosszútávon nemcsak az egyik legérdekesebb, hanem a legértékesebb megatrendnek is bizonyulhat.

Érvként szinte az IoT mellett szól, hogy szinte nincs olyan tevékenység vagy iparág, amire ne fejtene ki a jövőben hatást. Bizton állítható, hogy a következő években minden felhasználót érinteni fog közvetett vagy közvetlen módon.

 

Így fektessen az IoT-ba!

A technológia komplexitása miatt aligha lehet esélye bárkinek is magánbefektetőként profitálni az IoT fejlesztésekből. A többi megatrendhez hasonlóan itt is érdemes lehet befektetési alapokon keresztül potenciális hozamokat elérni. Ezért is érdemes az Aegon Alapkezelő Megatrend alapjába fektetve a tőkét, ami kifejezetten a jövő befektetéseire fókuszál.

Ezekre az iparágakra lesz érdemes fókuszálni az IoT kapcsán:

  • Adatelemző cégekre, melyek hatékony Big Data megoldásokat lesznek képesek nyújtani a jövőben a szenzorok által gyűjtött adatok tárolására, feldolgozására és elemzésére.
  • Kiberbiztonsággal foglalkozó IT vállalatokra, hiszen az internetbiztonság a személyes adatok drasztikus emelkedésével még a korábbiaknál is fontosabb figyelmet igényel majd.
  • Mesterséges intelligenciát fejlesztő cégekre, melyek képesek lesznek villámgyors, valós időben tanuló gépek kifejlesztésére és üzemeltetésére.
  • Hálózatfejlesztő cégekre vagy projektekre, melyek biztosítani tudják az IoT megoldások alapját és megbízható, minőségi kommunikációt képesek biztosítani az okoseszközök, szenzorok és adatfeldolgozó gépek között.
  • Robotikát fejlesztő vállalatokra, hiszen az IoT jóval túlmutat az online megoldásokon, legyen szó egy fogás elkészítéséről, egy okosautó kerekének kicseréléséről, egy növény locsolásáról vagy éppen egy beteg újraélesztéséről.

Ha érdekesnek találta az Internet of Things világát, akkor ajánljuk figyelmébe blogunk további cikkeit is a megatrendekről.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.