Megatrend befektetési alap Megatrendek

Így profitálhat befektetőként az okosautók elterjedéséből

by totalreturn 2019. április 30.

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat lehetetlen megvalósítani, mígnem jön valaki, aki nem tud erről és megcsinálja.” – így szól a frappáns mondás, amit a legtöbben magának Albert Einsteinnek tulajdonítanak. Különösen helytálló az idézet a klasszikus hollywoodi filmekből ismert önvezető autókra, melyek főhőseinket számtalan alkalommal húzzák ki a slamasztikából vagy sodorják mulatságos szituációba.

Úgy tűnik ugyanis, hogy az egykori filmes kitaláció – a legtöbb ember megdöbbenésére – hamarosan a mindennapi életünk részévé válhat.

 

Kulisszatitkok a jövő befektetéseiről

Összefoglalónk egy a jövő befektetéseivel foglalkozó 7 részes cikksorozat első részeként jelenik meg a blogunkon és a tavasszal megrendezett Megatrend Investment Pitch 2019 tudásanyagát dolgozza fel. A szakmai rendezvény fókuszában az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja állt, melynek célja, hogy a jövő technológiáiba (például: okosautók és e-autó) fektetve maximalizálja a hozamokat.

Az alap különlegessége, hogy a portfóliómenedzserek munkáját a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói segítik. Okosautókkal foglalkozó cikkünk is Dávid Dóra és Hajdú Edina szakmai elemzése alapján készült.

Két profilkép

 

Az okosautókról dióhéjban

A köznyelvben okosautóként emlegetett gépjárműveket és azok technológiai hátterét a szakma „self-driving car” vagy „autonomous vehicle” (AV) kifejezésekkel illeti és öt különböző fejlettségi szint szerint rangsorolja:

 

 1. Egyszerű automatikával ellátott autók (L1): A létező legegyszerűbb AV technológiával felszerelt gépjárművek, ezekből már viszonylag sok rója a hazai utakat is. Ilyenek például a radaros ütközési asszisztenst tartalmazó modellek, melyekkel minimalizálható a ráfutásos balesetek száma.
 2. Részlegesen automatizált autók (L2): Exponenciálisan nőtt az elmúlt években azoknak az új gépjárműveknek a száma is, ahol a mérnökök már részleges automatizációt alkalmaztak. Ebbe a csoportba tartoznak a sávváltást (vagy sávtartást) segítő asszisztensek és az automata parkolórendszerek is.
 3. Feltételesen automatizált autók (L3): Napról napra egyre több feltételes automatizációt tartalmazó gépjárművel találkozhatunk az utakon. A technológia még jellemzően a felső- vagy luxuskategóriára korlátozódik. A kategória legfejlettebb példányai már képesek akár többszáz kilométert is megtenni az autópályán emberi beavatkozás nélkül.
 4. Teljesen automatizált autók (L4): A gyakorlatban már ezek a gépjárművek is léteznek, ráadásul valós szituációkban is számos alkalommal bizonyítottak. Közúti forgalomba azonban még nem helyezhetők. Esetükben a közlekedéshez semmiféle emberi segítség nem szükséges, ránézésre azonban hagyományos autók, a megszokott ülés-elrendezéssel.
 5. Vezető nélküli autók (L5): A hollywoodi rendezők által megálmodott futurisztikus autókra ezek hasonlítanak leginkább. Vezetőülés nélküli, teljesen automatizált és robotizált elektromos közlekedési eszközök.

 

Hozamokkal kecsegtető szektorok

A self-driving által érintett iparágakban valószínűleg exponenciális növekedés várható a következő években. Míg a részlegesen automatizált autók esetében átlagosan 160 dollárnyi okos kiegészítő kerül a járművekbe, addig a feltételesen automatizált autóknál ez az összeg 630 dollárra, a teljesen automatizált autóknál pedig 1000 dollárra rúg.

Az alábbi fejlesztéseket lesz érdemes nyomon követnie:

 

 • LIDAR (lézeralapú távvezérléses technológia), ami a távolságmeghatározás elengedhetetlen feltételét képezi az járműautomatizálásnál.
 • BMS (akkumulátorfelügyeleti rendszer) Ez különböző fantázianéven ismert az egyes gyártók esetében és pontos működésük szigorú iparági titok.
 • Ultrahangos szenzorok, melyet az önvezető autók rendszerei szintén a távolságmeghatározásra használnak.
 • Precíziós kamerák, mint a self-driving rendszerek vizuális észleléséért felelős egységei.
 • Big data megoldások, hiszen az AV technológia rengeteg adatot gyűjt és értékel a közlekedés során. Fontosak itt az adatokkal kapcsolatos biztonsági kérdések is.
 • Lítium akkumulátor-alapanyagok és egyéb innovációk, mert az e-autók és az intelligens önvezető megoldások energiaellátását jelenleg ezek biztosítják.
 • Egyéb e-car trendek, hiszen az önvezető autók és az e-autók célközönsége nagy korrelációt mutat egymással.

 

Így érdemes belevágnia!

A téma sokszínű, ráadásul a megfelelő technológiák vagy vállalatok kiválasztása olyan magas szaktudást igényel, hogy a legtöbb esetben még az intézményi befektetők is iparági szakértők segítségét veszik igénybe a portfólió kialakításánál. Magánbefektetőként tehát semmiféleképpen sem javasolt egyénileg választania a technológiai cégek részvényei közül.

A felelősségteljes megoldást egy olyan befektetési alap megvásárlása jelentheti, ami kifejezetten a jövő technológiáira fókuszál. Például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, amit akár adómentesen, kezelési díjak nélkül is elérhet Online Értékpapír Számlán keresztül vagy érdeklődjön az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

Concorde Értékpapír Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Raiffeisen Bank Zrt.

SPB Befektetési Zrt.

Takarékbank Zrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.