Megatrend befektetési alap Megatrendek

Etikus, fenntartható befektetési alapok a pénz- és tőkepiacon

by totalreturn 2019. május 7.

„Több mint 100 százalékos piaci bővülést értek egy év alatt világszerte az úgynevezett ESG szemléletben működő befektetési alapok” – osztotta meg szakmai partnereivel a Bloomberg elemzőcsapata 2019 tavaszán.

Hasonló trendre hívják fel a figyelmet az az Aegon alapkezelő szakemberei is. Az általuk kezelt fenntartható befektetési alapokban csaknem 80%-kal nőtt meg öt év alatt a kezelt eszközállomány, mely 2018 végén így már elérte a 3.4 milliárd dollárt. Ez a tendencia folyamatosan nő, így a jelenlegi piac az elkövetkezendő években megsokszorozódhat.

 

Kulisszatitkok a jövő befektetéseiről

Összefoglalónk egy, a jövő befektetéseivel foglalkozó, 7 részes cikksorozat második részeként jelenik meg és a tavasszal megrendezett Megatrend Investment Pitch 2019 tudásanyagát dolgozza fel. A szakmai rendezvény fókuszában az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja állt. Az alap célja pedig, hogy társadalmunk jövőjébe (például: etikusan működő vállalatok értékpapírjaiba) fektetve maximalizálja a hozamokat.

Az alap különlegessége, hogy a portfóliómenedzserek munkáját a Corvinus Egyetem hallgatói is segítik. Fenntartható befektetésekkel foglalkozó cikkünk is Béri Zsófia és Bánki Dávid Levente szakmai elemzése alapján készült.

Képek a Megatrend Pitch rendezvényről: Béri Zófia és Bánki Dávid prezentál

 

Mit jelent az ESG szemlélet?

A fenntartható befektetések kapcsán felmerülő ESG kifejezés az angol environmental, social and governance szavak kezdőbetűiből képzett rövidítés. Olyan gazdálkodó szervezetekre és befektetésekre utal, ahol a profitmaximalizálás etikus módon működik, az alábbi elvárásokat figyelembe véve:

 

  • Fókuszban a környezetvédelem: Az ESG befektetések első számú prioritásként kezelik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést. A döntéshozók a működés és a befektetés során részletesen megvizsgálják tevékenységük jövőbeli természeti hatásait, kiemelt figyelmet fordítva a fosszilis energiahordozók, a vegyi anyagok, az atomenergia és a GMO-val (genetikailag módosított élelmiszerek) kapcsolatos kérdéseknek.
  • Szociális szempontok: Az ESG alapok tiltólistáján szerepel az összes társadalmilag káros tevékenységből származó profitszerzés: szerencsejátékból, pornógráfiából, alkohol- és dohánytermékek kapcsán, valamint hadiipari beruházásokból és állatkísérletekből szerzett hozamoktól is elhatárolódnak a döntéshozók. Az etikus befektetők alapvető szempontja ugyanis a kizsákmányolás megszűntetése.
  • Vállalatirányítási tényezők: Szintén az ESG szemlélet alapját képezi, hogy górcső alá veszik a befektetési célpont mindennapi működését. Megvizsgálják, hogy mennyire független a vállalatok felügyelőbizottsága, milyen mértékben védik a kisbefektetőket, illetve milyen kompenzációs politika van érvényben, azaz mennyire segít ellentételezni a megbízó-ügynök problémából fakadó kontraszelekciót és erkölcsi kockázatot.

 

Milyen eszközökbe fektetnek az fenntartható alapok?

Az ESG-szemlélet egyfajta szűrőként jelenik meg a befektetési alapoknál. Kizárásra kerülnek a olyan ellentmondásos tevékenységek, amelyek bevételük nagy részét olyan termékek értékesítéséből, vagy szolgáltatások nyújtásából szerzik, amelyek negatív hatással vannak mind a környezetre, mind pedig a társadalomra nézve. Ezzel egyidejűleg azonban előtérbe kerülnek azok a vállalatok, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak az ESG szempontok figyelembevételére. Az Aegon Alapkezelő is ezen elvek szerint működik, és ez számos más vagyonkezelőnél is bevett gyakorlat.

A piaci szereplők tehát az etikusan befektető alapok esetében is könnyen megtalálhatják a számukra kedvező, bevált és ismert eszközosztályokat.

 

3 érdekesség az ESG alapok kapcsán

A fenntartható befektetési alapokkal szemben számtalan kritika fogalmazódott már meg – főleg a konzervatív befektetői szemlélettel rendelkező piaci szereplőktől. Ezek egy része építő jellegű hasznos kritika, de döntő többségük csak felelőtlen híresztelés.

 

  1. Mi számít hozamnak? Az elsőszámú prioritás természetesen még mindig a számszerűsíthető hozamok elérése. A statisztikák szerint azonban egyre etikusabbá válnak a piaci szereplők, azaz egyre több befektető értékeli valós „hozamként” a társadalmi egyenlőséget és a környezetvédelmet, mint jólétünk alapvető kritériumait.
  2. Hozamszint: Tévhit, hogy a fenntartható vállalatok szignifikánsan alacsonyabb profitot termelnének konzervatív társaiknál. Jó példát jelentenek erre a technológiai vállalatok, megújuló energia- és modern ökológiai megoldásokat fejlesztő cégek vagy a startupok. Ezek legtöbbje minden tekintetben megfelel az ESG irányelveinek, mégis hatalmas hozampotenciállal kecsegtetnek. Ennek alátámasztására a Corvinus Egyetem két hallgatója Zsófia és Dávid is elvégzett faktorelemzést a technológiai szektorra, melynél a governance faktort vizsgálták. Kimutatták, hogy az ESG faktor masszívan felülteljesíti a többi hagyományos faktort. Messze ez a faktor generálta a legmagasabb hozamot 5 és 7 éves időtávon (MSCI ACWI Indexre vonatkozóan).
  3. Ellenőrizhetőség: Az ESG alapokkal szemben korábban mérsékelt szkepticizmus volt érezhető. Mára viszont a hitelminősítő cégek törekvései és fejlesztései miatt szigorú iparági szabványok gondoskodnak a vállalatok és alapok transzparenciájáról. Például a Dow Jones Sustainability indexcsalád, fenntarthatósági kritériumok alapján rangsorolva az egyes értékpapírokat.

 

Így válhat etikus befektetővé

Magánbefektetőként szinte kizárt, hogy bárki számára rendelkezésre állna az a komplex tudás, ami elegendő lenne egy vállalatcsoport vagy egy nemzetállam tevékenységének átvilágításához.

A kézenfekvő és költséghatékony megoldást ez esetben is egy befektetési alap megvásárlása jelentheti. Például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, mely a portfólióépítés során az ESG egyes irányelveit is figyelembe veszi és amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat Online Értékpapír Számlán keresztül vagy az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

Concorde Értékpapír Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Raiffeisen Bank Zrt.

SPB Befektetési Zrt.

Takarékbank Zrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

Ha érdeklődik hasonló, egyéb alternatív befektetési lehetőségek iránt, akkor olvassa el az okosautókról szóló szakmai összefoglalónkat is.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.