befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

Urbanizáció, mint befektetési lehetőség

by totalreturn 2019. szeptember 17.

„Megacity” – így nevezi a szakirodalom az agglomerációival összeolvadt, legalább 10 millió lakosú világvárosokat. 1950-ben még csupán két város, New York és Tokió tudhatta magáénak ezt a címet. Az urbanizáció exponenciális növekedésének következtében mára közel meghúszszorozódott, vagyis negyvenhez közelít a megacity-k száma, miközben az ennél kisebb városok mérete is folyamatosan nő.

 

Mitől gyorsul az urbanizáció?

Egyre többen döntenek úgy, hogy gazdasági-, társadalmi- vagy egyéb előnyök miatt vidékről a nagyvárosokba költöznek (vagy ingázni kezdenek). A világvárosok mellett ugyanis számos érv szól:

 • A globális GDP mintegy 80 százaléka a városokban jön létre.
 • A fizetések világszerte sokkal magasabbak a városokban, mint vidéken.
 • Egészségügyi- és oktatási szempontból is a városok képesek nyújtani a legmagasabb szintű szolgáltatásokat.
 • Egy megacity kulturális- és gasztronómiai szempontból is szélesebb körű lehetőségeket biztosít a lakóknak.

Az ENSZ adatai alapján 2018-ban a világ lakosságának mintegy fele élt városokban, ám az urbanizációnak köszönhetően 2050-re akár a teljes populáció kétharmada is városlakóvá válhat, elérve ezzel a 6 milliárd főt.

 

Az urbanizáció kihívásai

A népességrobbanás és az urbanizáció hatására néhány évtizeden belül másfélszer annyi városlakó lehet, mint napjainkban. Ez soha korábban nem látott kihívások elé állítja a nagyvárosok üzemeltetőit.

A magán- és intézményi befektetők szempontjából mindez igencsak kedvező helyzet, hiszen az innovatív fejlesztésekhez elképesztő mennyiségű tőkére van szükség, és a sikeres termékek- vagy szolgáltatások mögött álló projektek nagyon kedvező, hosszabb távon akár kétszámjegyű hozamokat is generálhatnak.  

 

Ezekre az iparágakra érdemes odafigyelni

A nagyvárosok fejlődése során rendkívül szerteágazó problémakör vár megoldásra, hiszen az esetek többségében teljesen újra kell gondolni az együttélés korábbi szabályait. Hozamlehetőség szempontjából leginkább az alábbi iparágakat érdemes figyelemmel kísérni:

 1. Digitális infrastruktúra: Az urbanizáció kéz a kézben jár a digitalizációval, ami mára életünk szinte egészére kihat. A következő évtizedekben is folytatódhat a digitalizáció térnyerése, hiszen a városokban egyre „okosabb” infrastruktúra veszi körbe az embereket legyen szó otthoni vagy munkahelyi megoldásokról. A fejlődés során kiemelt figyelmet kaphatnak a digitális térben ránk leselkedő veszélyek (cybersecurity) is.
 2. Építőipar: A praktikus, megfizethető és fenntartható otthonok építése a jövő városainak egyik legfontosabb kihívásai közé tartozik. A modern épületekhez szükséges építőanyagok fejlesztésével, gyártásával vagy globális kereskedelmével foglalkozó multinacionális vállalatok tehát kiváló fejlődési potenciált rejthetnek magukban.
 3. Közlekedés: A többmilliós városok egyik legégetőbb kérdése a közlekedés teljes újragondolása, fosszilis energiahordozók és feleslegesen parkoló autók nélkül. Erre az e-gépjárműveken alapuló közösségi közlekedés jelentheti az egyik megoldást, legyen szó tömegközlekedésről, “sharing economy” üzleti modellekről vagy éppen csak egy e-bike-ról. Fókuszban az akkumulátorok fejlesztése, gyártása és újrahasznosítása áll, ahol az iparág szereplői között most alakulnak ki a későbbieket meghatározó erőviszonyok. A jó pozíciót elfoglaló cégek itt nagyon profitábilisak lehetnek majd a jövőben.
 4. Megújuló energia: A fosszilis energiahordozók alkalmazása miatt a nagyvárosok már napjainkban is nehezen fenntarthatók, egészségtelenek és szennyezettek. A lakosság növekedése, az energiahatékonyság és a környezetvédelem miatt a városüzemeltetőknek mindenképpen a modern energiaforrások felé kell fordulniuk. A megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cégek ezért még az eddigieknél is magasabb hozamokkal lephetik meg a befektetőiket.
 5. Big Data megoldások: Az urbanizáció egészét átszövi a digitalizáció, ami egyre intelligensebb megoldásokat kínál a felhasználóknak. A fejlődés egyik alappillérét az személyes adatok gyűjtése, hatékony feldolgozása és biztonságos tárolása jelenti, amire egy új iparág épül. A Big Data megoldások a jövőben még inkább reflektorfénybe kerülhetnek majd. Jó példa erre az önvezető autók világa, ahol a szenzorok által begyűjtendő adatok mérete és száma exponenciálisan növekedhet.
 6. Bűnüldözés: A népességnövekedés miatt még több erőforrást kell majd a jövőben fordítani a személyi védelemre és a bűnözés visszaszorítására. A jövő szerveinek egyik leghatékonyabb fegyverei lehetnek a digitális kamerarendszerek és elemzőszoftverek. Azok a szoftver- és hardvergyártók, akik képesek hatékony megoldással előrukkolni a bűnüldözésre, óriási hozampotenciált hordoznak magukban.

Így profitálhat az urbanizációból

A többi megatrendhez hasonlóan az urbanizáció témaköre is rendkívül szerteágazó és mély szakmai tudást feltételez az egyes iparágakkal kapcsolatban. A lehetőségek és kockázatok objektív megítéléséhez még az intézményi befektetők is speciális szakemberek segítségét kérik a döntések előtt.

Magánbefektetőként ezért inkább a kollektív befektetési formák preferálása jelentheti a hatékony megoldást. Befektetési alapok, amelyek képesek profitálni az urbanizációhoz szükséges technológiák fejlődéséből. Például az Aegon Megatrend befektetési alap, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat Online Értékpapír Számlán keresztül vagy az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

 

 •       Concorde Értékpapír Zrt.
 •       Erste Befektetési Zrt.
 •       Raiffeisen Bank Zrt.
 •       SPB Befektetési Zrt.
 •       Takarékban Bank Zrt.
 •       UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.