befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

Így lesz hozampotenciál az energiahatékonyságból

by totalreturn 2019. szeptember 20.

„A klímaváltozás a mi generációnk kihívása. S válaszunktól nem a világ jóléte függ, hanem a miénk.” – írja Wolfgang Behringer német történés. Ezt büszkén tűzhetné zászlajára bármelyik környezettudatos vállalatcsoport.

Szerencsére  modern szemléletű vezetőinek köszönhetően egyre több cég meg is teszi ezt. Globális társadalmunkban végre nem pusztán trend vagy PR fogás támogatni az energiahatékonyságot, hanem sokak őszinte hitvallása is.

Szükség is van rá, hiszen a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleménye szerint idén már 7 hónap alatt használtuk el bolygónk egyéves erőforrását.

 

Mindenki nyerhet az energiahatékonysággal

Az energiahatékonyság  maximalizálása valóban egy olyan közös célkitűzés, aminek köszönhetően az összes résztvevő számos előnyhöz jut:

  • Társadalmunk egy élhető, tisztább bolygóhoz, ahol egészségesebben élhetünk és amit büszkén adhatunk tovább a következő generációknak..
  • A vállalatok kiszámíthatóbb  függetlenebb és tisztább energiafelhasználáshoz, amire számtalan állami- és európai uniós támogatás igényelhető és költséghatékonyabbá teszi a szervezetek működését.
  • A befektetők korrekt hozamokhoz és egyúttal egy esélyhez arra, hogy jobbá tegyék a környezetünket.

Energiatárolás nélkül nincs energiahatékonyság

Az energiahatékonyság elérésének egyik kulcskérdése az energiatárolás megoldása, ami az alternatív energiával foglalkozó cégek feladata. Az évszakok vagy az aktuális időjárási változások függvényében ugyanis, akár olyan extrém piaci áringadozások alakulhatnak ki az energiapiacon, amelyek ellehetlenítik a hosszú távú energiahatékonyság megvalósulását.

 

Bőven van benne hozampotenciál

Az energiahatékonyságot támogató projektek leginkább az alábbi trendek miatt kecsegtetik kedvező lehetőségekkel a magán- és intézményi befektetőket:

  1. Nőhet a primer energiaigény: Az előrejelzések szerint 2035-re mintegy 33 százalékkal nő a világ primer energiaigénye, miközben folyamatosan csökken a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos tartalékok szintje. Így még a mostaninál is erősebb reflektorfénybe kerülhetnek a megújuló energiaforrásokat célzó projektek.
  2. Emelkedő energiahatékonysági előírások: Világszerte egyre szigorúbb energiahatékonysági normákat kell betartaniuk a nagyvállalatoknak, amit a vezetés mindenhol szigorúan ellenőriz. Ilyen például a 2018 augusztusában megjelenő ISO 50001 energiairányítási rendszerekről szóló nemzetközi szabvány is, ami hazánkban negyedéves ellenőrzést ír elő a nagyvállalatoknak.
  3. Energiaköltségek optimalizálása: A környezetvédelmi kérdések mellett a vállalatok energetikai stratégiájának szerves részét képezi a költséghatékonyabb jövőbeli működés lehetőségének megteremtése is. Innovatív energetikai beruházások megvalósítása saját- vagy pályázati forrásból, amivel a vállalatok csökkenthetik fajlagos költségeiket és ezáltal maximalizálhatják eredményüket.
  4. Növekvő igény a szél- és napenergiára: A megnövekedett energiafelhasználás döntő többségét előreláthatólag a szél- és napenergia fogja biztosítani 2030-ig. Ez rendkívül nagy lökést adhat az iparág fejlődésének és nagyon pozitívan befolyásolhatja a vezető gyártók jövőbeli eredményeit.
  5. Mégtöbb palagáz: Egyre több ország érdeklődik a palagázban rejlő lehetőségek iránt. Az új piaci belépők közé tartozik többek között Lengyelország és Ukrajna is. A palagáz iránti növekedés az elkövetkező években még tovább emelkedhet.

+1 Akkumulátorok: Végül, de nem utolsósorban kiváló hozampotenciált rejt az ipar számára előállított akkumulátorok piaca is, ami nélkül aligha létezhet megoldás a hosszú távú energiahatékonyság elérésére.

 

Így profitálhat az energiahatékonyságból

A korábban bemutatott megatrendekhez hasonlóan az energiahatékonyság témaköre is rendkívül szerteágazó, ráadásul számos olyan iparági fejlesztést érint, aminek a megítéléséhez magánbefektetőként csak nagyon ritkán áll rendelkezésre a megfelelő szakmai tudás.

A kézenfekvő megoldást egy olyan befektetési alap megvásárlása jelentheti, ami rendelkezik kitettséggel energiahatékonysági projektekben. Ilyen például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat Online Értékpapír Számlán keresztül vagy az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

Concorde Értékpapír Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Raiffeisen Bank Zrt.

SPB Befektetési Zrt.

Takarékbank Zrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.