Megatrend befektetési alap Megatrendek

Játékok a felhőből: az 5G és a videójátékok hatása az életünkre

by totalreturn 2019. szeptember 27.

Az 5G és a technológiára alapuló videójátékok közeli forradalma az egyik leginkább felkapott téma a technológiai szektorban. Nem véletlenül!

Álmokból és piaci találgatásokból ugyanis mára valósággá vált a minden eddiginél gyorsabb és nagyobb kapacitású 5G technológia, ami széleskörű elterjedésén keresztül nemcsak a videójátékok piacát, hanem vásárlási, tanulási, étkezési vagy éppen egészségügyi szokásainkra is jelentős hatást gyakorolhat majd a jövőben.

A hálózat kiépítése már tucatnyi világvárosban folyik az Egyesült Államoktól kezdve egészen Kínáig, hála a világ legelismertebb telekommunikációs vállalatainak.

 

5G technológia szerepe

  •     Új generációs mobilnet: Az 5G technológia a mobilinternet-hálózatok legújabb generációja. Egy elképesztően gyors és stabil hálózat, ami hosszútávon akár 10 GBit/s adatátvitelre is képes lehet. Ez a 4G hálózatok teljesítményének százszorosát jelentené.
  •     A legmodernebb technológia: A 3G és 4G technológiákhoz képest akár ötvenszer magasabb hálózati frekvenciát is képes használni – ezek az űrkutatási- és katonai projektekből érkeznek a telekommunikáció világába.
  •     Fókuszban a felhő: A forradalmi változást az hozhatja el a videójátékok és a videójáték technológia alapjaira építő mindennapi megoldások (augmentált valóság, virtuális valóság) számára, hogy az 5G hálózatok széleskörű elterjedésével bárkinek, bárhonnan rendelkezésére fognak állni a felhőalapú alkalmazások.

Ha szívesen profitálna a világ legújabb technológiáinak fejlődéséből, akkor ajánljuk figyelmébe az Aegon Alapkezelő MegaTrend alapját, ami a jövő befektetéseibe fekteti tőkéjét világszerte.

 

A felhő gyakorlati előnyei

A felhőalapú platformok és alkalmazások legfontosabb előnye, hogy a felhasználói élmény (például a streamelés minősége) elsősorban nem a felhasználó hardverének (mobil, tablet, laptop) teljesítményétől, hanem a felhőből kapott adatok átvitelének gyorsaságától függ.

Az 5G technológiának köszönhetően így akár egy átlagos készülékről is csúcsminőségű felhasználói élmény lesz elérhető. Ez pedig a jövőben tömegek számára teheti még vonzóbbá a videójátékokat vagy egyéb háromdimenziós platformok használatát.

 

Mire használható az 5G?

  •     Új generációs videójátékok: Teljesen újragondolt, a korábbi korlátokat (akadozás, helyhez kötöttség, stb.) nélkülöző új generációs videójátékok és hordozható játékkonzolok használata, ami soha nem látott felhasználói élményt lesznek képesek nyújtani és gamerek tömegét megnyerni maguknak.
  •     3D kereskedelmi platformok: AR/VR technológiákat használó mobilalkalmazások vagy kereskedői konzolok a bevásárláshoz, amelyek segítségével még azelőtt megtekinthetjük a lakásunkat vagy magunkon egy ruhát, mielőtt megvásároljuk a termékeket.
  •     Modern edukációs platformok: Játékos alkalmazások, amelyek a magas felhasználói élmény miatt nagyon hatékonnyá tehetik az edukációt, megreformálva az egész oktatási rendszert.

 

Miként profitálhat ebből befektetőként?

Azok a vállalatok, melyek a jövőben valódi válaszokat képesek adni az 5G technológiát érintő kihívásokra, óriási növekedést produkálhatnak. Ennek következménye, hogy befektetőik extra, akár évi kétszámjegyű hozamokat is elérhetnek.

Az 5G technológia összetettsége miatt ebben az esetben is bölcs tanács lehet, hogy magánbefektetőként nem érdemes egyedi részvényekkel színesíteni a portfóliókat. Egyrészt a megfelelő diverzifikációhoz több millió forint értékben kellene a szektorba fektetni, másrészt magánbefektetőként aligha áll bárki rendelkezésére az a speciális informatikai- telekommunikációs szakmai tudás, ami a vállalatok objektív megítéléséhez szükséges.

Az 5G esetében is a jövő technológiáiba fektető befektetési alapok jelenthetik a megfelelő alternatívát, mint például az Aegon Alapkezelő MegaTrend alapja.

 

Kockázatok és mellékhatások

Az 5G technológia kapcsán leginkább két kockázati faktorral kell számolni a befektetőknek:

  1. Átlagemberként némi egészségügyi kockázattal, az 5G által használt magas frekvenciatartomány miatt, aminek mértéke egyelőre nem 100 százalékban tisztázott. A kutatások döntő többsége nem mutatott ki semmiféle extrém mellékhatást, de vannak még kérdőjelek a hosszú időn keresztül kapott sugárzással kapcsolatban.
  2. Befektetési kockázat: Nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan mely szektorok fognak sokat profitálni az 5G elterjedéséből. Míg a telekomszolgáltatóknak sokat kell majd invesztálni az új hálózat kiépítésébe, addig a nagyobb techcégek szolgáltatásai fogják igazán kihasználni a gyors hálózatból fakadó előnyöket.

Mindent összevetve az tűnik azonban a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy néhány éven belül meghódíthatja a bolygót az 5G, óriási élményhez juttatva a felhasználókat és tisztességes profithoz az innovatív vállalatokat és tulajdonosaikat.

Egyes optimista elemzések szerint a következő 10 évben akár a komplett szélessávú internethálózatot is kiválthatja a technológia.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.