Megatrend befektetési alap Megatrendek

Extra hozamokat hozhat a szélsőséges időjárás

by totalreturn 2019. október 7.

Olvadó jégtáblák, elviselhetetlenül forró nyarak, és váratlanul lecsapó, erős viharok – szélsőséges időjárási körülmények, melyek megjelenése a napi hírekben mára mindennapossá vált.

A klímakutatással foglalkozó szakemberek döntő többsége szerint ez még csak a kezdet, a jövőben még ennél is szélsőségesebb, veszélyesebb és nagyobb károkat okozó időjárással kell megbírkóznunk. Ezt támasztják alá az alábbi statisztikai adatok is:

  • 2005. óta ötször dőlt meg a melegrekord a Földön.
  • Az extrém időjárási helyzetek mára a bolygónk lakosságának 10 százalékát érintik.
  • Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a hurrikánok, amelyek óriási anyagi kárt okoznak. (A 2012-es Sandy 60 milliárd dolláros pusztítást jelentett az Egyesült Államoknak.)

 

A megoldáshoz vezető út

Az extrém időjárás okozta gondok közül megkülönböztetünk anyagi- és nem anyagi jellegű problémákat.

  • Pénzügyi megoldásért kiáltanak a szélsőséges időjárási körülmények miatt felmerülő káresemények, például az ingatlanokban és ingóságokban keletkezett károk, valamint a termények megsemmisülése az aszályok vagy az extrém viharok miatt.
  • Krízishelyzetek megelőzésére is hatásos megoldást kell kidolgozni, amivel elkerülhető lesz a közeli jövőben egy az éhezés, szomjazás vagy energiakimaradás okozta szociális katasztrófa globális elterjedése.

A szélsőséges időjárás és a klímaváltozás elleni harchoz közös társadalmi összefogásra van szükség, ahol a befektetőkre finanszírozó szerep hárul. Tőkéjük segítségével olyan innovatív termékeket és szolgáltatásokat kell életre hívni, amelyek képesek hatásos választ nyújtani a megoldandó feladatokra. Cserébe a befektetők akár átlagon felüli hozamokhoz is hozzájuthatnak.

 

5 profittal kecsegtető iparág

A szélsőséges időjárás sokkal több területen hozhat változást, mint azt a legtöbben elsőre gondolnák. Az időjárás, mint tényező szinte az életünk összes területén jelentkezik közvetett módon.

  1. Mezőgazdaság: A népességrobbanás miatt előreláthatóan 50 százalékkal nő 2030-ig a Föld élelmiszerigénye, ami önmagában is óriási kihívás elé állítja a bolygónkon élő embereket. Az extrém időjárás pedig csak tovább ront a helyzeten, hiszen a globális felmelegedés miatt csökkennek a termőterületek (elsivatagosodás) és fogy az öntözésre használható felszíni vízkészlet is. Ellenálló, nagy terméshozamú fajták nemesítésére és globális felhasználására van szükség, ami a nehezebb körülmények ellenére is képes biztosítani a megnövekedett élelmiszerigényt. Azok a vállalatok, amelyek sikereket érnek el ezen a területen, kiváló befektetési célpontok lehetnek.
  2. Katasztrófakötvények (CAT Bonds): Egyre nagyobb a kereslet a speciális, extrém károk után is fizető biztosítások iránt, amelyek esetében a biztosítók nem hivatkozhatnak „vis maior”-ra. Erre nyújtanak megoldást az ún. katasztrófakötvények (CAT Bonds), amelyek – konstrukciótól függően – olyan extrém esetben is helytállnak a károkért, mint egy földrengés vagy hurrikán. A CAT Bond egy viszontbiztosítás, ahol a biztosító kötvény formájában adja el a biztosított kockázatát a befektetőknek. A diverzifikáció miatt a kötvényeket érdemes olyan befektetési alapokon keresztül megvásárolni, amelyek akár több száz kötvényt is tartanak a portfólióban, így csökkentik a befektetők kockázatát.
  3. Riasztó- és előrejelző rendszerek: Az extrém időjárási körülmények miatt kialakuló anyagi kár elkerülésének vagy minimalizálásának leghatékonyabb módja a megelőzés, amire egyre többet hajlandók költeni a vállalatok és az államok is. Jelentősen felértékelődhet tehát a jövőben azoknak a vállalatoknak az értéke, melyek képesek hatékony prevenciót biztosító technológiákat létrehozni és globálisan értékesíteni.
  4. Energiapiac: Két szempontból is érdemes kiemelt figyelmet szentelni az energiapiacnak. Egyrészt egyre nagyobb érdeklődés övezi a megújuló energiaforrásokat fejlesztő cégek megoldásait –  ezek a klímaváltozás elleni harc fontos elemei lehetnek. Másrészt nő az igény az olyan stabil energiamegoldások iránt, melyek szélsőséges helyzetekben, vagy katasztrófák esetén is képesek biztosítani az energiaellátást. Mindkét esetben jelentős profithoz juthatnak a fejlesztő cégek, amennyiben valóban működő terméket képesek bevezetni a piacra.
  5. Biztosítási piac: A szélsőséges időjárás számtalan veszélyt rejt magában a magánszemélyek számára is, hiszen számtalan súlyos vagy akár életveszélyes baleset forrása is lehet. Éppen ezért világszerte egyre nagyobb a kereslet az életbiztosítással kombinált befektetések iránt. Emiatt jó hozampotenciált rejthetnek magukban a stabil, nemzetközi háttérrel rendelkező biztosítótársaságok, melyek képesek innovatív pénzügyi termékeket kínálni az ügyfeleiknek.

 

Ismerje meg a Megatrend alapot!

Magánbefektetőként aligha képes bárki egyedül felhalmozni azt a mértékű szakmai tudást, amivel felelősségteljesen összeállíthatna egy biztosítótársaságok-, energiacégek- vagy időjárás-előrejelző rendszereket fejlesztő technológiai vállalatok részvényeiből álló portfóliót. Nem is beszélve a katasztrófakötvények egyedi értékelési- és kiválasztási szempontjairól.

Válasszon inkább egy megatrendekre fókuszáló befektetési alapot, ami a 21. század fejlesztéseit finanszírozza tőkéjével. Például az Aegon Alapkezelő Megatrend alapját, amit most akár Online Értékpapír Számlán keresztül is megvásárolhat egy klikkelésre, kedvező díjszabással.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.