forint hazai pénzpiac

Piaci gondolatok: Mi lesz veled, FORINT?

by TotalReturn Blog 2019. október 9.

Most, hogy az euro-forint keresztárfolyama elérte a 336,31-es szintet szeptember utolsó napján, nagyon sok befektetőben felmerül a kérdés, hogy mennyit romolhat még a forint az euróval szemben. Erre konkrét választ nem lehet adni, hiszen múltbeli tapasztalatok alapján egy befektetési eszköz többet emelkedik vagy esik, mint azt a legtöbb elemző várja. Ilyen esetben érdemes az adott eszköz múltbeli relatív teljesítményét megvizsgálni és egy hasonló víziót felállítani a jövőre. Ha megvizsgáljuk a lenti grafikont, akkor láthatjuk, hogy a forint átlagban 2%-ot (a piros trend vonal) gyengült az euróval szemben 2003 óta. Ha elfogadjuk, hogy ez a trend vonal a továbbiakban is ilyen mértékben emelkedik és jelenleg nem jönnek ki  olyan makró gazdasági adatok, amik ezt megváltoztatnák, akkor a következő lépésben azt kell megvizsgálnunk, hogy a múltban milyen relatív szintek voltak extrémek, amikor rövid távon a forint hirtelen sokat leértékelődött. Erre a választ a piros trendvonal feletti zöld, illetve a vonal alatti sárga számok mutatják. Ha a számokat átlagoljuk, akkor arra a konklúzióra jutunk, hogy ha az EURHUF árfolyama több mint 10%-kal elszakad a trendvonaltól, akkor az rövidtávon extrém mozgásnak minősül és heves korrekció várható az ellentétes irányba. Ha ezt a tézist elfogadjuk, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy jelenleg az EURHUF még nem érte el azt a szintet, amikor jelentős korrekcióra számíthatunk. A piros trendvonal most kb. a 330-as szinten van, ami azt implikálja azt elmúlt 17 évre alapozva, hogy az EURHUF a 365-ös szintig gyengülhet mielőtt azt mondhatnánk, hogy extrém szinten van és jelentős korrekcióra lehet számitani.

 

 

Az alábbi grafikonon az EURHUF az elmúlt 8 évi mozgása van ábrázolva. Láthatjuk, hogy 2014 óta egy sávban mozgott, ami kb. 300 és 330 között volt. Az elmúlt hetekben azonban áttörte a sáv felső szintjét és úgy tűnik, hogy keresi a következő kereskedési sáv szintjeit. Ahogy fentebb említettem, a sáv felső szintjét kb. a 365-ös szinten lehet keresni, az alsó szint pedig általában az előző sáv felső szintje, ami 228-330 között van.

 

Bár az MNB hivatalos közleménye az, hogy az inflációs szintet 3  + – 1%-on akarja tartani, de úgy tűnik, hogy ez a cél nincs kőbe vésve. Jelenleg a hivatalos inflációs szint 3,5%, de nagyon nehéz bármi olyan eszközt vásárolni Magyarországon, aminek az ára 3,5%-ot emelkedett az elmúlt 12 hónapban. Nem lehet tudni, mi az a szint, amikor az MNB közbe lépne a deviza piacokon a forint erősitésének irányába, de jelenleg úgy látszik, hogy ha hirtelen 350 fölé gyengülne a forint az euróval szemben, akkor az már a központi bankot is zavarná. De mivel a jelenlegi magyar gazdasági struktúrának az egyik alapköve a gyenge forint, az intervenció igencsak kérdéses.

 

Kardos Zsolt
Senior termékspecialista

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.