befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

Kannabisz, mint befektetés

by totalreturn 2019. október 11.

100 milliárd dollár feletti éves forgalom – ekkora iparággá nőheti ki magát a következő 10-15 évben a legális marihuána piaca. Ez bő kétszámjegyű növekedést jelentene évről évre. Egyre több régióban és országban legalizálják a marihuána orvosi célú és rekreációs használatát, vagy enyhítik a kannabisz származékokra vonatkozó törvényi előírásokat.

 

Ez legálisnak számít?

A marihuánaszármazékok kapcsán világszerte eltérő szabályozással találkozhatunk. Magyarországon egy konzervatívabb törvényi szabályozás  van érvényben, ami kizárólag a 0,2% alatti hatóanyagtartalommal rendelkező készítmények forgalmazását és kereskedelmét engedélyezi rekreációs vagy étrendkiegészítő célokra.

Orvosi célra azonban a legtöbb pszichoaktív szer használható legálisan is hazánkban.

 

A marihuána felhasználása

A hazánkban büntetőjogi kategóriának számító marihuánabirtoklás és -kereskedelem miatt a magyar befektetők számára elsőre talán meglepőnek tűnhet, hányféle legális felhasználási formája van a kannabisznak.

  1. Európaszerte egyre több országban legalizálják a rekreációs fogyasztást (cigaretta, tea vagy sütemény formájában) Ennek egyik klasszikus példája Hollandia, ahol komoly hagyománya van a marihuána felhasználásnak.
  2. A pozitív élettani hatások miatt egyre nagyobb kereslet van az alacsony tetrahidrokannabinol (THC) tartalmú étrendkiegészítőkre, melyek legálisan, engedély- és vény nélkül megvásárolhatók a magyar piacon is. (kenderolaj, kendertea vagy kenderjuice)
  3. Rohamosan nő világszerte az orvosi célra felhasznált marihuána iránti igény, ami olyan hírhedt betegségek elleni harcban jelenthet segítséget a pácienseknek, mint a szklerózis multiplex, a daganatos megbetegedések, az epilepszia vagy kóros, súlyos alvászavar.

 

Gyógyászati célú felhasználás, mint befektetés

A három legnépszerűbb felhasználási mód közül befektetési szempontból magasan kiemelkedik az orvosi felhasználás. Ennek megértéséhez azonban érdemes megismerni a piac alapvető folyamatait.

Orvosi célú felhasználás esetén minden egyes gyógyszer forgalmazását és használatát szigorú engedélyezési eljárásnak kell megelőznie, ami országról országra eltérhet. A megfelelő biztonságú és hatékonyságú gyógyszerek kifejlesztéséhez pedig elképesztő mennyiségű tőkére van szükségük a gyógyszergyáraknak. Itt léphetnek színre a befektetők, akik potenciális hozam reményében biztosíthatják ezt a forrást.

Mindez választ adhat a marihuánabefektetésekkel kapcsolatos etikai aggályokra is, mely szerint a befektetők a betegeket kihasználva jutnának profithoz a tőkepiacon.

A folyamattal tehát mindenki nyer: a betegek hatékony, kevesebb mellékhatással rendelkező, természetes gyógyszerhez juthatnak, míg a befektetők társadalmilag hasznos célt finanszírozva érhetnek el magasabb hozamokat.

 

Hogyan profitálhat a kannabiszból?

Ha magánbefektetőként szeretnénk profitálni a potenciálisan magas hozamokkal kecsegtető kannabisz termékek piacából, akkor arra tőkénk és elvárásaink szerint többféle lehetőségünk is nyílik:

  • Részvényvásárlás: Megvásárolhatjuk a kannabisz termékeket fejlesztő vállalatok részvényeit a tőzsdén. Ez elméletben egyszerűnek tűnik, a gyakorlatban azonban több sebből vérzik: egyrészt a megfelelően diverzifikált portfólió kialakításához több millió forintot kell kizárólag az értékpapírok vásárlására fordítani, másrészt szakmai ismeretek híján aligha tudjuk megítélni, melyik részvényeket érdemes megvenni.
  • Private Equity alapok: Léteznek olyan, speciális alapok, melyekkifejezetten a kannabisziparban tevékenykedő nagyvállalatok feltőkésítésével foglalkoznak. Magánbefektetőként a magas belépési limitek és a jelentős kockázatok miatt azonban itt sem kifizetődő befektetnünk a tőkénket. Tovább nehezítené a dolgunkat, hogy az alapok mindegyike külföldi, ezért nem is a hazai jogszabály vonatkozik rájuk.
  • Megatrendekbe fektető alapok: Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte a jövő befektetéseivel foglalkozó befektetési alapok, melyek az önvezető autók, LNG technológia, urbanizáció, hulladékgazdálkodás mellett szívesen fektetnek az orvosi felhasználásra szánt marihuánával kapcsolatos innovációkba is.

Magánbefektetőként egy megatrendekbe fektető, hazai befektetési alap lehet a legcélszerűbb megoldás. Például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja.

 

+1 érdekesség

A marihuána fejlesztésekkel foglalkozó iparágnak már saját tőzsdei indexe is létezik Cannabis Stock Index fantázianéven, ami egyedi kritériumok alapján, több mint 50 kutató- és gyártóvállalat tőzsdei árfolyamának mozgásából kerül meghatározásra. 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.