befektetési alapok

8 érv, amiért 2019-ben is érdemes Kínába fektetni a pénzét

by totalreturn 2019. szeptember 13.

900 százalékos GDP növekedés négy évtized alatt – ezt produkálta a Kínai Népköztársaság, mióta 1978-ban szakított a tervgazdaság modelljével, majd a szocialista piacgazdaság útjára lépett.

A szemléletváltás óta eltelt gazdasági eredmények magukért beszélnek, és mára az Ázsia-szkeptikus szakemberek döntő többségét is meggyőzték. Kína ugyanis az elmúlt néhány évtized alatt:

 • megkerülhetetlen szereplőjévé vált a világgazdaságnak,
 • számos ország legnagyobb exportőr- és importőr partnerévé nőtte ki magát,
 • kiemelt gazdasági központokká virágoztatta fel a legnagyobb városait.

Kína gazdaságának jövője

A Kínai Népköztársaság teljesítményével kapcsolatban mostanában ismét erősödnek az aggodalmak. Leginkább az USA-Kína között zajló kereskedelmi háború jövőbeli hatását emelik ki negatívumként az elemzők, ami mindkét fél és a globális piacok számára is potenciális veszélyforrást jelent.

Megannyi pozitív érv is szól azonban Kína mellett, ami az optimista szcenáriók szerint hamarosan átveheti a világgazdaság stafétabotját az Egyesült Államoktól.

Szektorok, kiemelkedő hozampotenciállal

 • Akkumulátorgyártás: A kínai vezetés már évekkel ezelőtt felismerte, hogy ha a jövőben élen akar járni a gépjárműiparban, akkor jelentős erőforrásokkal kell támogatnia a modern akkumulátortechnológiák kutatás-fejlesztését. Ennek megfelelően rengeteg támogatást nyújtott a kínai vállalatok számára, melyek mára a világ legjobb akkumulátorait készítik. A beruházások egyik központja a kelet-kínai Ningde városa, melynek vállalatai világszerte olyan partnereket tudhatnak magukénak, mint a Toyota vagy a Volkswagen. Előrejelzések szerint 2020-ban kínai akkumulátorgyártók értékesítik majd az e-gépjárművekbe beépített erőforrások kétharmadát.
 • Elektromosautó-gyártás: A világ egyik vezető akkumulátor exportőreként csak idő kérdése, hogy Kína a prémium gépjárműgyártással kapcsolatos korábbi ambícióit is megvalósíthassa és olyan presztízsmárkával rukkoljon elő, ami valóban versenyképes lesz a nemzetközi piacon. Jó példa erre a 2014-ben alapított Nio, amit sokan már most a Tesla egyik fő riválisának tartanak.

Érdeklődik kínai, hongkongi befektetések iránt? Ismerje meg az Aegon Ázsia részvény befektetési alapját és részesüljön a kínai gazdaság növekedéséből!

 • Gamer piac: Világszerte exponenciálisan növekszik a számítógépes játékok piaca.,.  Szakértők szerint még csak most jön az igazi robbanás, hiszen a VR/AR technológiák térnyerése alapjaiban változtathatja meg a szektort. Kínában 10 év alatt több, mint 1100 százalékos bővülést ért el csak a belső piac, 61 milliárd dolláros forgalomhoz juttatva ezzel a gyártókat 2019-ben. A főleg mobilra optimalizált megoldások pedig kiváló lehetőséget jelentenek a kínai gyártóknak a nemzetközi terjeszkedéshez.
 • Kínai turizmus: A 2018-as statisztikai adatok azt mutatják, hogy az ázsiai állam továbbra is nagyon népszerű úticélnak számít. Kína belső turizmusa és a külföldi turisták száma is emelkedést produkált a 2017-es adatokhoz képest. Hasonló növekedésre engednek következtetni a 2019-es év előzetes adatai is.
 • Kiskereskedelem: 2019 végére Kína azt a célt tűzte ki maga elé, hogy elhódítja az Egyesült Államoktól a világ legnagyobb kiskereskedelmi piaca címet, amire igen jó esélyei vannak. Évek óta minden erről szól az ázsiai országban. (Alibaba, Alipay, WeChat, stb. fejlesztések.) A mestertervet ugyan akadályozhatja az USA és Kína között kibontakozó kereskedelmi háború, de ennek ellenére is minden jel arra mutat, hogy Kína hamarosan trónfosztóvá válhat.

Még 3 érdekesség Kína gazdaságáról

Négy évtizedes szocialista piacgazdaság után szemléletváltás előtt áll Kína gazdasági elitje. Az olcsó tömegáruk és a bérgyártás helyett ugyanis egyre nagyobb fókusz helyeződik az innovációra és a prémium termékek előállítására.

 •  Nő a minőség iránti igény: A mennyiség mellett a gyártók elkezdtek a minőségre is törekedni. Egyes ágazatokban – jellemzően belső piacra – megjelentek a prémium kínai márkák is.
 • Internet Plus: Kínában napról napra nő az internethez hozzáférő felhasználók száma, amit nagymértékben támogathat majd az 5G hálózat térnyerése is. Még több felhasználó pedig még több potenciális vásárlót jelenthet a belső piacnak.
 • Út a demokráciába: Az átlag kínai polgárnak egyre több lehetősége van: internetezhet, tanulhat, fejlődhet. Ez pedig egyenes utat jelenthet egy valóban modern Kínához, ahol nem csupán a világvárosok lakosai, hanem a vidékiek is bekapcsolódhatnak a világ körforgásába, potenciális fogyasztóként.

Magánbefektetőként Kínában

A kínai tőzsdék, felügyeletek és szervek jogi értelemben éppúgy megfelelnek a nemzetközi irányelveknek, mint a NYSE vagy éppen a XETRA rendszere. A piac összetettsége, mérete és sajátos szerkezete miatt azonban magánszemélyeknek – néhány egyedi esetet leszámítva – érdemes befektetési alapokon keresztül közelíteni a kínai piachoz.

Ilyen lehetőség például az Aegon Ázsia részvény befektetési alapja, amin keresztül többek között a kínai, hongkongi részvények hozamából bárki hazai szolgáltatón keresztül részesedhet.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.