Megatrend befektetési alap Megatrendek

Biotechnológiai befektetés: lejárt lemez vagy szunnyadó vulkán?

by totalreturn 2019. július 10.

500 százalékot meghaladó hozam, 6 év alatt – ilyen referenciával büszkélkedhet a biotechnológiai szektor. A világgazdasági válságot követő években – (2009 és 2015 között) ugyanis a Nasdaq Biotechnology Index (NBI) és az S&P Biotechnology Select Industry Index (SPSIBI) is több, mint négyszeresére emelkedett.

A szektor több éves bikapiaca 2015. közepén torpant meg, így az árfolyamok néhány hónapon belül 30-40 százalékos esést produkáltak. Az indexek azóta oldalaznak, legfeljebb enyhén emelkednek, ezért számos magánbefektető már lejárt lemezként tekint a biotechnológiára. Valószínűleg felelőtlenül!

 

Hamarosan robbanhat a szektor

A DNS 1953-as felfedezése óta az elemzők és az intézményi befektetők kiemelt érdeklődéssel tekintenek a genetikával kapcsolatos kutatásokra. A szakmai előrejelzések szerint ezek mára valódi mérföldkőhöz érkeztek és robbanásszerű fejlődés előtt állnak, így eddig soha nem látott befektetési lehetőségeket rejthetnek megukban.

 

  • Genomikai kutatások: A genomok és gének összefüggéseivel molekuláris szinten foglalkozó tudomány az elmúlt időszakban elképesztő fejlődésen ment keresztül. A genomikának köszönhetően egyre mélyebb tudással rendelkeznek a kutatók arra vonatkozólag, miként lehetne megelőzni és kiküszöbölni a genetikailag öröklődő betegségeket.

 

 

  • Génterápia: A genomika elméleti tudásanyagát a génterápiák segítségével lehet alkalmazni a gyakorlatban. A génterápia egy merőben új szemléletet képez az orvostudományban és jóval távolabb mutat a már diagnosztizált betegségek kezelésén vagy gyógyításán. A génterápia ugyanis akár több generáció (örökletes) problémájára is végleges megoldást nyújthat családon belül.

 

A biotech szektor jövője tehát attól függ, milyen ütemben és legfőképpen milyen dinamikával valósulhat meg a genomika tudományának jövőbeli fejlődése, valamint a génterápia integrálása az egészségügyi rendszerekbe.

Okosautók, etikus befektetések, LNG technológia, víz- és hulladékgazdálkodás és luxuscikkek a milliárdosok számára. Ismerje meg a jövő befektetéseit, 7 részes Megatrend cikksorozatunk segítségével.

 

Igazi win-win szituáció jöhet létre

A genomika tudományának fejlődésével és a génterápiás kezelések előretörésével optimális esetben a társadalom összes szereplője nyerhet.

 

  • Társadalmi jólét: Korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségeket előzhetnek meg az orvosok az új szemlélettel, amire a hagyományos egészségügyi kezelésekkel esélyük sem volt. Ez nagymértékben hozzájárulhat a globális társadalmi jólét növekedéséhez.
  • Projekt finanszírozás: A magán- és intézményi befektetők tőkéje megfelelő forrást biztosíthat a nemzetközi kutató projektek finanszírozásához, ami elengedhetetlen feltétele a K+F tevékenységeknek.
  • Hozamok: A finanszírozásért cserébe a befektetők kiváló hozamokat realizálhatnak a biotechnológiai befektetéseken. Főleg, ha jól diverzifikált portfóliókban gondolkodnak.
  • Állami kiadások csökkentése: A génterápia széleskörű elterjedése akár radikálisan is csökkentheti a betegek számát világszerte, ezért hosszútávon számos országban lehetővé teheti az állami egészségügyi kiadások átcsoportosítását egyéb szintén fontos területekre (oktatás, környezetvédelem).

 

Még két érdekes aspektus

A genetika, a genomika és a génterápia további érdekes aspektusokból is megvizsgálható, melyek nagymértékben elősegíthetik vagy akár meg is hiúsíthatják a víziókat.

 

  1. Állami támogatások: A modern egészségügyi kutatás egy rendkívül magas szintű innovációt igénylő terület, ahol a sikerhez vezető út óriási pénzügyi erőforrásokat emészthet fel. A széleskörű elterjedéshez mindenképpen szükség lesz állami támogatásokra is a jövőben.
  2. Morális kérdések: Morális kérdés is felmerül a genetikai kutatásokkal és kezelésekkel kapcsolatban: milyen betegségek vizsgálatát szükséges előnybe részesíteni, figyelembe kell-e venni a különböző etnikai- és vallási szervezetek hozzáállását a kérdéshez, milyen hatással lesz pszichológiai szempontból az emberekre, ha génjeiket módosítják.

 

Magánbefektetőként a gének világában

A 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kockázataként ismert „Globesity” jelenséggel már foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben. Akkor megállapítottuk, hogy az egészségmegőrző-, egészségjavító- és gyógyhatású készítmények esetében óriási kockázatot jelent magánbefektetőként megítélni egy-egy fejlesztés sikerét, hiszen ehhez speciális szaktudás szükséges.

A genomika és génterápia esetében mindez hatványozottan igaz, hiszen ebben a témában még az orvosok- és egészségügyi szakemberek jelentős része sem rendelkezik a megfelelő tudással vagy tapasztalattal.

A magánbefektetők számára a genomikai kutatásokban közvetlenül vagy közvetetten érdekelt befektetési alapok jelenthetik a hatékony megoldást, hiszen segítségükkel a világ leginnovatívabb egészségügyi vállalatainak teljesítményéből részesülhetnek.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.