Megatrend befektetési alap Megatrendek piaci érdekesség

Cseppfolyósított pénz – magas hozamot ígér az LNG technológia

by totalreturn 2019. május 21.

Mínusz 161-164°C hőmérsékletű, színtelen, szagtalan és cseppfolyós folyadék, melynek sűrűsége kisebb a víznél – így jellemezhető röviden a  a cseppfolyós földgáz (liquefied natural gas – LNG).

Gazdasági szempontból az teszi igazán különlegessé az LNG-t, hogy akár több ezer kilométeres távolságra is kedvező feltételek mellett szállítható, ezért költséghatékonyan képes betölteni a globális energiahordozó szerepét.

Az LNG térnyerése egyre több vitát generál világszerte, hiszen a technológia a közeljövőben jelentősen átrajzolhatja a világ gázexportjának több évtizede változatlan térképét. Ezzel pedig óriási profithoz juttathatnak a LNG-ben érdekelt technológiai-, szállítmányozási és logisztikai vállalatok, valamint az exportőr országok.

 

Kulisszatitkok a jövő befektetéseiről

Összefoglalónk egy, a jövő befektetéseivel foglalkozó, 7 részes cikksorozat negyedik részeként jelenik meg és a tavasszal megrendezett Megatrend Investment Pitch 2019 tudásanyagát dolgozza fel. A szakmai rendezvény fókuszában az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja állt. Az alap egyik célja pedig, hogy a jövő technológiáiba (például: LNG megoldások) fektetve maximalizálja a hozamokat.

Az alap különlegessége, hogy a portfóliómenedzserek munkáját a Corvinus Egyetem hallgatói is segítik. Az LNG-vel foglalkozó cikkünk is Kozák Csongor szakmai elemzése alapján készült.

 

Kozák Csongor előad az Aegon Megatrend Pitchen

 

Földgáz, vagy LNG?

A cseppfolyós földgázt (LNG) a hagyományos földgázból állítják elő. Miután megtisztították a földgázt a nemkívánatos szennyeződésektől (például: szén-dioxid, kénvegyületek, nitrogén és akár apróbb földdarabok), több lépésben mínusz 161°C alá hűtik, ahol már cseppfolyóssá válik. A technológia számos előnnyel bír logisztikai szempontból:

 

  • A földgáz térfogata a hűtés következtében drasztikusan csökken, így 600 m3 földgáz célba juttatásához mindössze 1 m3 LNG szállításáról kell gondoskodni.
  • A robbanásveszélyes földgáz cseppfolyós állapotban stabil, kémiailag passzív anyaggá válik, így csak a megfelelő szigetelésre kell gondot fordítani.
  • Az LNG alkalmas teher- és flottagépjárművek közvetlen üzemeltetésére is. Sőt, alkalmazásával csökken a robbanómotorok károsanyag-kibocsátása és a városi zajterhelés szintje is. (sok esetben a szállítóhajók részleges üzemanyagaként is szolgál)

 

A cseppfolyós földgáz szállításának teljes folyamata zárt rendszerben történik. A szállítást speciális hajókkal és tehergépjárművekkel oldják meg, amik a fogadó- vagy töltőállomásokhoz viszik az LNG-t. (A töltőpontok kialakítása viszonylag egyszerűen megoldható a hagyományos benzinkutak helyszínén.)

 

Dinamikusan növekvő igény az LNG iránt

A LNG iránti kereslet a millenniumi évforduló óta közel a négyszeresére emelkedett világszerte. A növekedés ütemét egyértelműen az ázsiai régió diktálja, ahol egyre nagyobb fantáziát látnak a cseppfolyós földgáz felhasználásában. Az LNG 75 százalékát így Ázsia importálja, míg 15,5 százaléka Európában kerül felhasználásra.

Az elemzői várakozások szerint a jövőben még tovább bővülhet az LNG iránti igény és a trend 2020-ig a kereslet 25 százalékos növekedéséhez vezethet. Sőt, a hosszútávú előrejelzések szerint a következő két évtizedben akár 500 százalékos emelkedés is elképzelhető a cseppfolyós földgáz piacán.

 

Hogyan profitálhat az LNG piacból?

Hasonlóan az önvezető járművek technológiájához, vagy az ESG befektetői szemlélethez és a gyógyszeripari fejlesztésekhez, az LNG piacon sem képes egy magánbefektető önállóan felelősségteljes döntéseket hozni.

Az innovatív technológiánál ugyanis az ördög a részletekben rejlik, így a fejlesztések megítéléséhez magas szintű szakmai ismeretek szükségesek. Figyelembe kell venni az LNG körüli politikai csatározásokat is, ahol szintén lehetetlen átlátni laikusként a piaci szereplők tényleges motivációját.

Kézenfekvő megoldást az LNG fókusszal is rendelkező befektetési alapok megvásárlása jelentheti. Ilyen például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat Online Értékpapír Számlán keresztül vagy az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

Concorde Értékpapír Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Raiffeisen Bank Zrt.

SPB Befektetési Zrt.

Takarékbank Zrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.