Megatrend befektetési alap Megatrendek piaci érdekesség

Egészség, mint jövedelmező befektetés

by totalreturn 2019. május 31.

„Globesity” – így nevezik angolul társadalmunk egyik legnagyobb kockázati faktorát, mely száz milliók életét közvetlenül, több milliárdét pedig közvetetten veszélyezteti. Magát a jelenséget 2001-ben nevesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a „globe” (földgömb) és „obesity” (elhízás) szavakból.

 

Kulisszatitkok a jövő befektetéseiről

Összefoglalónk egy a jövő befektetéseivel foglalkozó 7 részes cikksorozat harmadik részeként jelenik meg a blogunkon és a tavasszal megrendezett Megatrend Investment Pitch 2019 tudásanyagát dolgozza fel. A szakmai rendezvény fókuszában az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja állt, melynek célja, hogy a jövő technológiáiba (például: egészségügyi fejlesztések) fektetve maximalizálja a hozamokat.

Az alap különlegessége, hogy a portfóliómenedzserek munkáját a Corvinus Egyetem hallgatói segítik. A Globesity témájával foglalkozó cikkünk is Szabó Noémi és Anton Berzelius szakmai elemzése alapján készült.

 

Szabó Noémi és Anton Berzelius prezentál a Megatrend Sales Pitch hallgatóságának

 

Megdöbbentő adatok

 • Az elmúlt 30 évben több, mint kétszeresére nőtt világszerte az I., II. és III. fokú elhízottak száma. Ők azok, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) 30, 35, illetve 40 fellett van.
 • További 1,9 milliárd ember számít túlsúlyosnak, akinek a BMI indexe 25-29,9 között van.
 • Az előrejelzések szerint 2030-ra az USA és az Egyesült Királyság lakosságának 50-60 százaléka elhízott vagy kórosan elhízott lesz.

 

Társadalmi összefogásra van szükség

A negatív trend megfordításához és leküzdéséhez valós társadalmi összefogásra van szükség, ahol az egészségügyi szervezeteknek, a szülőknek, a munkaadóknak és a befektetőknek is kulcsfontosságú szerepe jut. (Szakmai kompetenciánk miatt ez utóbbival foglalkozunk összefoglalónk további részében.)

A befektetők szerepe a modellben az egészségmegőrzéshez szükséges termékek-, szolgáltatások, egyéb innovációk finanszírozása és a kereskedelmi tevékenységek lehetőségeinek globális megteremtése, amiből kétféleképpen is profitjuk származhat:

 

 1. Hozamokat realizálhatnak befektetett tőkéjükön, hasonlóan a hagyományos befektetésekhez,
 2. etikus befektetőként is hozzájárulhatnak a társadalmi jóléthez és a fenntartható társadalom létrejöttéhez, amiből hosszú távon ők és a szeretteik is részesülhetnek.

 

Küzdelem a Globesity ellen

A túlzott energiabevitel és mozgáshiány okozta elhízás számos betegség kialakulásáért felelős. Ezek akár jelentősen is le is rövidíthetik a betegek életét vagy, nagymértékben ronthatják a páciensek életminőségét. A statisztikák alapján az alábbi betegségek ellen kell leginkább felvenni a harcot:

 • Szív- és érrendszeri betegségek, melyek a halálesetek több, mint 30 százalékáért felelősek a modern társadalmakban.
 • Daganatos megbetegedések szintén magas, 16 százalékos halálozási aránnyal.
 • Légzőszervi megbetegedések és egyéb károsodások.
 • Cukorbetegség, ahol szintén exponenciálisan emelkedik a megbetegedések száma és az elhízottak mintegy felét érinti.
 • Demencia, ami esetében egyre jobban csökken az érintett betegek átlagos kora.
 • Máj- és vesebetegségek, valamint tuberkolózis.

 

Magánbefektetőként az egészségügyben

Az egészségmegőrző-, egészségjavító- és gyógyhatású készítmények fejlesztése, tesztelése és forgalomba hozatala rendkívül tőkeigényes, hosszadalmas folyamat. Annak kiválasztása is speciális szakértelmet kíván, hogy melyik készítményt érdemes társadalmi- és befektető szempontok alapján finanszírozni.

Az önvezető autók technológiáihoz és a fenntartható befektetések szempontjaihoz hasonlóan az egészségügyi innovációk egyedi kiválasztása is lehetetlen kihívás a magánbefektetők számára. Olyannyira, hogy az ilyen döntésekhez még az intézményi befektetők is speciális szaktudású piaci szereplők véleményét kérik ki a legtöbb esetben.

Magánbefektetőként ezért az olyan befektetési alapok felé billen a mérleg nyelve, melyek egészségügyi kitettséggel rendelkeznek a portfóliójukban. Ilyen például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat Online Értékpapír Számlán keresztül, vagy az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

Concorde Értékpapír Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Raiffeisen Bank Zrt.

SPB Befektetési Zrt.

Takarékbank Zrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.