befektetési alapok elemzés piaci érdekesség

Piaci gondolatok: A jelenlegi világválság 3 legfontosabb betűje

by TotalReturn Blog 2020. április 3.

 

Közgazdászok, piaci kommentátorok, tőzsde szakértők vitatkoznak, próbálják egymást meggyőzni, milyen betű is írja majd le a gazdasági felépülés szakaszát. Az optimisták a ”V”-ben reménykednek, mondván, hogy ez egy külső hatás által generált összeomlás volt, nem strukturális problémák okozták, mint 2008-2009-ben. A kevésbé optimisták, de még nem pesszimisták úgy gondolják, hogy a felépülés inkább ”U” alakú lesz. Hasonlít a V-hez, de hosszabb ideig fog tartani, talán 12-18 hónapig. A pesszimisták az ”L”-re esküsznek, ami azt jelenti, hogy nagyon sokáig nem várható fellendülés, sőt akár egy hosszabban tartó recessziót sem lehet kizárni.

Ha megnézzük, hogy milyen gazdasági állapotban robbant ki ez a válság, akkor nincs sok okunk az örömre. A bika-piac hosszúsága már tavaly nyáron rekordot döntött, ami azt jelentheti, hogy a piac már sebezhető volt. Akkor is, ha minden a legnagyobb rendben lett volna. De nem volt minden a legnagyobb rendben. A 2018-as évet úgy zártuk, hogy kemény lehet a 2019-es év, mert az amerikai jegybank legalább 3-szor kamatot fog emelni. Amikor a FED realizálta, hogy a piac nem tolerálja a kamatemelést, nemhogy nem emelt kamatokat, hanem háromszor csökkentette. Ennek annyira örült a tőzsde, hogy több mint 30%-ot emelkedett 2019-ben. De ha kivesézzük az emelkedést, súlyos problémákkal szembesülünk.

A pénzügyi tankönyvek szerint a tőzsde emelkedése és süllyedése a gazdaság állapotát reflektálja. 2019-ben nem fejlődött az amerikai gazdaság 30%-ot, ha a GDP növekedést vesszük alapul, akkor csak 2,1%-ot nőtt. A tőzsde nem tükrözte a gazdaság növekedését, mondhatnánk, hogy buborék fejlődött ki.

Egy cégen keresztül bemutatva, az Apple cég 2019-es bevétele 2%-kal nőtt 2018-hoz képest, ennek ellenére az Apple részvény ára 80%-ot emelkedett a tavalyi évben. Nem volt más, mint egy P/E expanzió, ami sajnos az egész piacra elmondható volt, és ilyen esetekben a tőzsde nagyon sérülékennyé válhat. Tehát, ha nem is jött volna a koronavírus-járvány, a tőzsdékre akkor is ”ráfért” már egy kis visszahúzódás. Nos, a visszahúzódás helyett egy krach jött, ami megmutatta az elmúlt évek emelkedésének a gyengeségeit. Sajnos úgy néz ki, hogy a 2018 szeptembere és decembere közötti eladási hullám csak egy prelűd volt a 2020-as eseményekhez. A nagy kérdés az, hogy mire számíthatunk az elkövetkező időszakban.

A legoptimistábbak a V-ben hisznek, ami azt jelentené, hogy július végére, augusztus közepére, úgy ahogy rendben jön a világgazdaság.

Véleményem szerint ez túlzott optimizmus. Ha el is múlna a járvány, mi fog történni szeptemberben, mikor az iskolák újra kinyitnak? Valószínű előbb-utóbb az iskolákon keresztül újabb gócpontok fognak kialakulni.  Mi lesz a turizmussal, vendéglátással? Senki nem fogja varázsütésre ott folytatni, ahol februárban abbahagyta. A felelősségteljes előre látás azt kívánja, hogy kevesebbet költsenek az emberek, felkészüljenek a vírus esetleges visszatérésére. Mivel a turisztika, vendéglátás a GDP 10-12% adja, eleve kizárja azt, hogy V alakú legyen a gazdaság felívelése. Ha a turizmus nem ugrik vissza a februári szintekre, annak hatása lesz az ingatlanárakra is. Ha nagy ingatlan-értékesés lesz, mi lesz a rájuk felvett hitelekkel? A munkahelyvesztéseket még meg sem említettem. A fenti érveket figyelembe véve úgy gondolom, hogy a V alakú gazdasági visszaemelkedésre esély sincs.

Lehetséges-e az U szcenárió? Attól függ, hogy milyen időtávban gondolkodunk.

Ha figyelembe vesszük, a vírus potenciális visszatérését szeptemberben, és ideális esetben jövő februárban már lesz védőoltás, akkor van esély az U-ra.

Ne felejtsük el, hogy az esetleges szeptemberi járványnál a lakosság egy része, akik már most átestek a víruson, már védettek lesznek. Tehát nem kell mindenkinek otthon gubbasztania, és várni az újabb karantén végeztéig. A turisztika még mindig szenvedni fog, a lokális vendéglátás remélhetőleg már nem annyira. Itt is a kulcs az oltás mielőbbi beadatása mindenkinek. Ha ez sikerül, akkor egy év múlva már emelkedő pályán lehetnek a gazdaságok és velük együtt a tőzsdék is. Az még plusz erőt adhat a fejlett világ országainak, hogy a multinacionális cégek diverzifikálni fogják a beszállítási vonalaikat. Ez a járvány bebizonyította, hogy nem lehet mindenben Kínára és az ázsiai országokra hagyatkozni. Ez Magyarországnak és más kelet-európai országnak még jól is jöhet.

A legrosszabb végkimenetel az L. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságok egy súlyos recesszióba süllyednek, amiből csak nagyon hosszú idő után fognak tudni kilábalni.

A munkanélküliség az 1933-as világválságot fogja idézni, tömeges elszegényedés fog végig söpörni a világon. Ez akkor fordulhat elő, ha egy év múlva sincs még vakcina, és a vírus újra és újra fertőz, egészen addig, amíg az egész világ ”nyáj immunitást” nem kap. Ahogy most a világ központi bankjai reagálnak, úgy tűnik, ezt a szcenáriót mindenféleképp el akarják kerülni. Nincsenek tabuk a pénzosztás tekintetében, az amerikai jegybank azt is járható útnak véli, hogy magáncégek kötvényeit jegyzi le, illetve a tőzsdén ETF-eket vásárol. Magyarországon hitelfizetési moratóriumot hirdettek december végéig. Ezek a 2008-2009-es válságban elképzelhetetlenek voltak.

Az, hogy a három betű közül melyik fogja legjobban leírni az előttünk álló időszakot, sok mindennek a függvénye. A legfontosabb, hogy minél előbb legyen védőoltás, illetve gyógyszer a betegség gyógyítására. Ha jövő márciusban az emberek sorban állnak a házi orvosaiknál az oltásért, akkor nagy valószínűséggel az U szcenárió lesz a befutó. De ha egy év múlva sem védőoltás sem gyógyszer nem lesz, akkor fel kell készülni az L-re.

 

Kardos Zsolt
Senior termékspecialista

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.