Megatrend befektetési alap Megatrendek

Jelentős hozampotenciált ígér a kiberbűnözés elleni harc

by totalreturn 2019. június 14.

Az elmúlt 12 évben több, mint négyszeresére emelkedett az internetezők száma. Naponta 4,31 milliárd felhasználó van jelen a világhálón, akik tucatnyi platformot használnak a munkájukhoz vagy a kikapcsolódáshoz, közben személyes adataikon keresztül magánéletük számos részletét is megosztják a szolgáltatókkal.

A 21. század egyik legértékesebb árucikke maga a fogyasztó lett, akit a személyes igényeinek megismerésén keresztül színes és egyénre szabott marketingkampányok tucatjaival bombázhatnak az hirdetők. Közben a megrendelt árucikkek kifizetése a platformokba integrált innovatív megoldásokkal pofonegyszerűen elintézhető.

 

Támad a „dark web”

A felhasználókról tárolt adatok mértékének exponenciális növekedésére természetesen a bűnözők is felfigyeltek. Kifinomult megoldásokkal igyekeznek azokat megszerezni és saját céljaikra felhasználni. Mindezt az elmúlt évek adatbotrányai is jól szemléltetik:

 

  • 2017-ben egymilliárd Yahoo felhasználó postafiókját törték fel hekkerek,
  • 2018 során 87 millió Facebook felhasználó személyes adataival éltek vissza bűnözők, a Cambridge Analytica néven elhíresült botrányban.

 

A kiberbűnözés elleni intézkedések és megoldások iránt folyamatosan nő a magán- és üzleti felhasználók érdeklődése, ebből következik, hogy a szektorban sok babér teremhet a befektetők számára is.

 

Kulisszatitkok a jövő befektetéseiről

Összefoglalónk egy, a jövő befektetéseivel foglalkozó 7 részes cikksorozat hatodik része és a 2019. tavaszán megrendezett Megatrend Investment Pitch 2019 tudásanyagát dolgozza fel. A szakmai rendezvény fókuszában az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja állt, melynek célja, hogy a jövő iparágaiba (például: kiberbűnözés elleni megoldásokba) fektetve maximalizálja a hozamokat.

Az alap különlegessége, hogy a portfóliómenedzserek munkáját a Corvinus Egyetem hallgatói segítik. A “cybersecurity” témájával foglalkozó cikkünk Francesca Miloni és Lorenzo Gonzo szakmai elemzése alapján készült.

 

Francesca Miloni és Lorenzo Gonzo prezentál a Megatrend Investment Pitchen

 

Fókuszban a kiberbiztonság

Az amerikai magán- és üzleti felhasználók egyre nagyobb összeget fordítanak a kiberbiztonságra. Egy évtized alatt 27 milliárd dollárról 63 milliárd dollárra emelkedtek az ilyen jellegű költések, azaz évről évre 15 százalékkal áldoznak többet a cégek a biztonságra.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan bővül a kiberbiztonsági piac mérete is. A Marketsandmarkets elemzői szerint a 2017-2020-as időszakban az iparág közel 50 százalékos növekedést könyvelhet el.

Robbanásszerű, látványos emelkedés az Egyesült Államokban, Kínában, Németországban és Norvégiában várható, hiszen e négy ország esetében a GDP közel 0,6 százalékát teszi ki a kiberbűnözés okozta károk értéke.

Eközben egyre nagyobb figyelmet kap a hatóságok részéről a kiberterrorizmus kérdése is, ahol a támadók a hagyományos fegyverek és eszközök helyett, informatikai módszerekkel veszélyeztetik a lakosságot és a cégeket.  

 

Kiberbiztonsági cégek kiváló hozampotenciállal

A kiberbűnözés különböző területein a visszaélés mértéke és célja igencsak eltérő lehet egymástól. A korábbi tapasztalatok és a szakértői előrejelzések alapján az alábbi tényezőkre lesz érdemes odafigyelni a befektetőknek:

  1. üzleti titkok megőrzését támogató kiberbiztonsági innovációk, amik megfelelő kommunikációt képesek nyújtani a multinacionális vállalatoknak,
  2. egészségügyi adatok biztonságos feldolgozását és tárolását elősegítő projektek,
  3. állam- és katonai titkok megőrzésére irányuló fejlesztések,
  4. biztonságos banki- és pénzügyi megoldásokat támogató IT projektek.

 

Befektetés a gyakorlatban

A legjobb befektetési potenciállal rendelkező kiberbiztonsági cégek felkutatásához természetesen rendkívül alapos informatikai, elemzői tudásra van szükség. Ennek megszerzésére magánbefektetőként – néhány egyedi esettől eltekintve – aligha nyílik bárkinek lehetősége.

Cikksorozatunk további részeihez hasonlóan, ezért ebben az összefoglalóban is a speciális fókuszú befektetési alapokat szeretnénk a figyelmébe ajánlani. Például a kiberbiztonság területén is kitettséggel rendelkező Aegon Megatrend befektetési alapot, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat Online Értékpapír Számlán keresztül vagy az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

Concorde Értékpapír Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Raiffeisen Bank Zrt.

SPB Befektetési Zrt.

Takarékban kZrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.