egyéb érdekesség Megatrendek piacok

5+1 trend, amire a 2020-as években is érdemes lesz figyelnie

by totalreturn 2020. január 17.

Izgalmas évtizedet tudhatnak maguk mögött a piaci szereplők. Rekordalacsony kamatok a pénzpiacon, kitartó bikapiac a tőzsdén, és a fenntarthatóság kérdésének felbukkanása, melynek köszönhetően a vállalatok már nem csak pénzben mérik a sikert.

Új évtized, új lehetőségek

A 2020-2030 közötti időszak is számos izgalmas kihívást tartogat a befektetők számára. Régi- és újvonalas energetikai befektetéseket, science fiction klasszikusokat idéző technológiai megoldásokat és fenntartható, etikus befektetési formákat, mellyel nemcsak a befektetők, hanem környezetük is sokat nyerhet majd a jövőben.

A változás már évekkel ezelőtt elkezdődött, de az új trendek a mostani évtizedben fognak kicsúcsosodni és széleskörben elterjedni.

Öt figyelemre méltó trend

1., Megatrendek további erősödése: Future Mobility, vízgazdálkodás, ipar 4.0 és robotizáció, IoT, kannabisz, biotechnológia vagy 5G alapú videójátékok – csakhogy a legérdekesebb jövőbeli trendeket említsük azok közül, melyek jelentősen átalakíthatják a mindennapjainkat és busás profithoz juttathatják a szemfüles befektetőket.

Érthető, hogy világszerte egyre több tőke áramlik a megatrendekbe fektető befektetési alapokba, amelyek egyszerre több globális trendet követnek, széleskörűen diverzifikáltak és kiváló lehetőséget nyújtanak a ciklikusságból adódó kockázatok kivédésére.

2., ESG alapok térnyerése: az environmental (környezettel kapcsolatos), social (társadalmi) és governance (kormányzás) angol szavak kezdőbetűiről elnevezett ESG rövidítés olyan befektetési szemléletet takar, ami nemcsak a pénzt, hanem a környezetünk, a társadalmunk és a közösségeink fejlődését is profitként értelmezi. Az ESG befektetési szemlélet etikusan, a fenntarthatóság jegyében közelíti meg a befektetési lehetőségeket, ahol nem zsákmányolható ki sem a természeti, sem az emberi erőforrás.

3., Olaj- és gázipar, mint klasszikus erő: A következő évtizedben még a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntartható, zöld energiaforrások. A szél-, víz- vagy napenergia-erőművek fejlődése mellett azonban még mindig nem prognosztizálható a hagyományos energiahordozók eltűnése.

Jelentős bevételre számíthatnak tehát a következő években is az olaj- és gázexportban érdekelt vállalatok, országok. Jó példa erre az orosz gazdaság, ami nagy nyertese volt az elmúlt évek magas energiaárainak. Főleg annak tükrében, hogy egyre kevéssbé függ Oroszország az energiaáraktól, ráadásul 40 dollár közeli olajárral tervezi a kormányzat a költségvetést. (e felett pedig minden dollár egy ún. “rainy-day” alapba kerül, rosszabb időkre)

4., Kriptovaluták piaca: A bitcoin és az altcoinok a ‘10-es években nem váltották be a hozzájuk fűzött hatalmas reményeket. A technológiába korán befektető piaci szereplőket ugyan magas profithoz juttatták, azonban a közelében sem jártak annak az eredeti célkitűzésüknek, miszerint decentralizált és globális fizetési alternatívát kellene nyújtaniuk világszerte.

Az új évtizedben azonban van realitása annak, hogy tényleg megszülessen a világ első széleskörben elterjedő kriptovalutája. Erre jó eséllyel pályázik a Facebook nevével fémjelzett, ám jelenleg megtorpant Libra projekt, ami világszerte aggodalmat váltott ki a pénzügyi szakemberekből. De egyre több pletykát hallani arról is, hogy Kína egy “digitális yuan”segítségével reformálná meg a kriptovaluta piacot.

5., A világválság évtizede következne? A magán- és intézményi befektetők körében is egyre több szó esik egy esetleges válságról. Nem véletlenül! Az elmúlt évtized pozitív tőkepiaci mérlege aligha lesz tartható a következő tíz év során is, kisebb vagy nagyobb visszaesés nélkül.

Némileg talán megnyugtató, hogy a legpesszimistább szcenáriók szerint is inkább egy recessziószerű, elhúzódó medvepiac veheti kezdetét a robbanásszerű, kiszámíthatatlan krach helyett.

Érdemes tehát körültekintően tervezni a jövőt, helyesen diverzifikálni a tőkét, ügyelni a megfelelő likviditásra az eszközvásárlások során, de aggodalomra egyelőre semmi oka sincs a befektetőknek.

+1 hazai érdekesség

Új szemléletet hozhat a hazai pénz- és tőkepiacon, hogy a statisztikák szerint ebben az évtizedben fog megtörténni a hazai privátbanki ügyfelek generációváltása, ahol több ezer milliárd forintnyi vagyont örökölhet meg a NextGen. Ők a rendszerváltás után vagyont felhalmozott vállalkozók gyermekei, akik mind vállalatvezetőként, mind befektetőként merőben új, globalizált szemléletet hozhatnak hazánk gazdasági életébe.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.