befektetési alapok elemzés piaci érdekesség tőkepiacok

Piaci gondolatok: Fundamentum vagy Technika

by TotalReturn Blog 2019. december 20.

  • ”Soha nem találkoztam még olyan emberrel, aki fundamentális alapon kereskedve szedte össze a vagyonát.” – Marty Schwartz opciókereskedő világbajnok.
  • ”Még nem találkoztam olyan emberrel, aki technikai alapú kereskedéssel nagyobb összeget tudott volna keresni” – Jim Rogers milliárdos, George Soros volt partnere.

Mindkét befektető rengeteg pénzt keresett, és mégis azt vallják, hogy a másik módszerével nem lehet meggazdagodni a tőzsdéken. Az igazság valószínűleg a kettő között van, pontosabban a kettő kombinációjában. Ha csak fundamentálisan közelítjük meg a befektetési világot, sokkal több mindent és mélyebben kell tudnunk az adott instrumentumról. De ami a legfontosabb, sok pénzünknek kell lennie, hiszen a piac nem fogja rögtön azt látni, amit mi látunk, idő kell (néha évek is), hogy learathassuk a jó döntésünk gyümölcsét. A technikai alapú befektetéseknél, nem is annyira a mély ismeretek fontosak, hanem a gyors felismerés, hogy a döntésünk hibás volt és az akarat, hogy kiszálljunk a rossz pozícióból. Magyarul a technikai jellegű befektetéseknél az ego kontrollban tartása a legfontosabb, ami ugyebár nem éppen a férfiak erőssége. A fundamentális és technikai befektetés ötvözetét az alábbi példával illusztrálom, amit egy amerikai hedge fund londoni irodája hajtott végre a közelmúltban.

Az adott cég, a Kraft Heinz egy ikonikus vállalat az Egyesült Államokban, főleg a ketchupjaikról lettek híresek.  Pár évvel ezelőtt Warren Buffet, a közismert Wall Street-i guru megvette a cég 30%-át, és kijelentette, hogy ez a legjobb vétel, amit életében valaha csinált. Azonban a piac mindenkit megtréfál minimum egyszer, és ez alól a jó öreg Warren sem volt kivétel. 2019 februárjában nagyon rossz negyedéves jelentést adott ki a cég, és egy nap alatt több mint 20%-ot esett az értéke (ez az esemény az első piros karikával van jelölve az alábbi grafikonon). A rossz negyedéves eredmény kimutatásának szokását megőrizte a cég, mind a májusi és az augusztusi jelentéskor (2. és 3. piros karika) rosszabb számok jöttek ki, mint amit az elemzők vártak, és ezt a piac méltán ”jutalmazta”. Ekkor már elkezdtek körözni az értékalapú (value investor) befektetők a részvények körül, de még nem volt látható, hogy mi az a kiváltó ok, ami megfordítaná a részvény árfolyamát. Évi 1,60 USD osztalék fizetéssel, 25 dollár körüli áron a részvény több, mint 6% osztalékot fizet, nem csoda, hogy ebben a hozaméhes világban felkeltette az emberek érdeklődését.

 

 

A vételi jel egy nemvárt helyről érkezett. A befektetői alap, amelyik Warren Buffettel karöltve megvette évekkel ezelőtt a cég 30%-át, váratlanul egy nagyobb befektetési jegy visszaváltással szembesült. Több mint 100 millió dollár visszaváltási igény jelentkezett, és ezt az alap úgy oldotta meg, hogy az alap tulajdonosa a saját pénzéből fizette ki a befektetőket, és ennek fejében az ő személyes tulajdonába kerültek a részvények. A visszaváltás hírére a részvény ára szeptember közepén újra beesett (a lenti ábrán a piros kör jelzi ezt a napot), de a szemfüles befektetők szemében a pszichológia megváltozott. Az, hogy egy korábbi nagy befektető a saját pénzét hajlandó kockára tenni, hogy továbbra is érdekelve legyen a cégben, más perspektívába teszi a céghez való hozzáállást.

 

 

Az opportunisztikus részvényvásárlónak most kellett akcióba lendülni, és technikai elemzés által keresni egy olyan belépési pontot, ahol a kockázat-megtérülés aránya a lehető legkedvezőbb. Az alábbi grafikonon az augusztusi mélypont és a szeptemberi csúcs között a Fibonacci szintek tökéletesen megjelölték az ideális belépési pontot. Szinte centre pontosan a legalsó Fibonacci szintre ment vissza a részvény árfolyama, onnan erőteljesen elkezdett emelkedni, és magasabban zárt, mint az aznapi nyitó ár. Ez egy nagyon pozitív technikai visszajelzés a részvény részéről, azt jelentheti, hogy ezeken a szinteken komoly vásárlói érdeklődés van. Ezen a napon (október 3.-án) 26,22 dolláron zárt a részvény, és ekkor jött el az idő, hogy egy nagyobb pozíciót nyissunk a részvényben.

 

 

Mivel a befektetők nagy része még mindig negatívan állt a részvényhez, egy olyan stratégiát kellett keresni, ami nem kerül sokba, ugyanakkor a kockázat-megtérülés erősen a mi oldalunkra dönti el az esélyeket. Ilyen esetekre találták ki az opciókat! Az egyszerű stratégia az, hogy vegyük meg a 30 call opciót, és ha bejön a számításunk, a részvény felmegy, keresünk vele. Viszont azt ne felejtsük el, hogy a befektetési közhangulat még mindig negatívan áll a részvényhez ezért egy kicsit szofisztikáltabb stratégiát kell alkalmazni. Az október 3-i 26,22 dolláros záró ár félúton van 22,50 és 30 közt, ezt fogjuk az előnyünkre fordítani. Eladjuk a 22,50-es put opciókat, és amit kapunk értük, 30-as call opcióra költjük. Nekünk egy fillérünkbe sem fog kerülni, mert az egyik eladásából finanszírozzuk a másik vételét. A kockázat a következő: a legközelebbi negyedéves jelentés megint rossz lesz és a részvény 22,50 alá megy. Mivel mi eladtuk a put opciót, akármilyen áron is kereskednek a részvénnyel, mi kötelezőek vagyunk megvenni 22,50-ért. Ha a negyedéves jelentés rossz lesz, de a részvény ára 22,50 és 30 között marad, akkor nem nyertünk, de nem is vesztettünk semmit. Ha viszont jó lesz a következő negyedéves jelentés és 30 fölé megy a részvény ára, akkor az nagyon kedvező nekünk, hiszen mi megvettük a 30-as call opciót, és ez feljogosít minket arra, hogy 30-on vegyük meg a részvényt bármilyen áron is kereskednek vele az adott pillanatban.

Ennek a stratégiának az a szépsége, hogy nem kerül semmibe, hiszen a put opció eladásával finanszíroztuk a call opció vételét, és ha a cég megint rosszat jelent és 22,50 dolláron meg kell venni a részvényt, ezen a szinten már az osztalék több mint 7% lesz. Ebben a hozaméhes világban 7% rendkívül jónak számit, ami azt jelentheti, hogy hosszabb távon támaszt fog adni a részvénynek, és legrosszabb esetben nem nyerünk, de nem is vesztünk a befektetésen. Na de nézzük meg mi történt a következő jelentésnél!

Október 30-án 28,16 dolláron zárt a részvény, és a tőzsdezárás után kiadták az új negyedéves jelentést. Rendkívül jó adatokat közöltek, és 2 nappal később a részvény 33 dollárig ment fel. A 30-as call opciók rendkívül profitábilisak lettek, hiszen a részvénnyel 33 dolláron kereskednek, de nekünk jogunk van megvenni 30-ért. Ha a 30-as call opciókon keresztül lehívjuk a részvényeket, és rögtön el is adjuk a nyílt piacon, egy hónap alatt 10%-ot kerestünk úgy, hogy a kockázatunk minimális volt. Az alábbi grafikonon a zöld kör mutatja az időt és az árat, mikor Kraft Heinz kijött az új negyedéves kimutatással, és láthatjuk, hogyan reagált erre a részvény.

 

 

A fenti stratégia tökéletes demonstrációja annak, hogyan ötvözzük a fundamentális és technikai elemzést egy portfolió kialakításakor. A fundamentális elemzést ráhagytuk Warren Buffetra, 60 éve csinálja nagyon sikeresen, elhittük neki, hogy a számok, amik alapján pár éve megvette a cég több mint 30%-át, helyesek. A cégnek lettek ideiglenes problémái, amit a tőzsde keményen büntetett, sokkal jobban, mint kéne, és mi ezt a diszkrepanciát használtuk ki egy olyan befektetési stratégiával, ami ha nem jól sült volna el, akkor is veszteségeink lényegesen kisebbek lettek volna (ha lettek volna egyáltalán), mint a nyereségünk.


Kardos Zsolt

Senior termékspecialista

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.