befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

A Future Mobility finanszírozása duplán megtérülhet a befektetőknek

by totalreturn 2019. november 22.

A közlekedés mára az egyik legsúlyosabb “civilizációs betegséggé” vált.  A Megacity-k példája jól mutatja, hogy a járművek számának növekedési üteme tarthatatlan. Az eddigi modell helyett sürgősen valami mást kell találni.

 

New Mobility – a vízió

A Future Mobility (vagy New Mobility) elnevezés a jövő okos közlekedési megoldásainak összességét takarja. Célja, hogy kiküszöbölje a jelenlegi, elavult közlekedési rendszerek hibáit, és sokkal élhetőbbé tegye környezetünket.

Jövőnk közlekedési modellje leginkább az alábbi két innovációra építve vázolja fel a mindenki számára elérhető, megfizethető és hatékony mobilitást:

  1. Okos, elektromos autók: Az önvezető és autonóm járművek  (AV) elterjedésében óriási potenciál rejlik. E modellek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi szempontoknak, rugalmasan képesek alkalmazkodni az előre nem látott eseményekhez (például: balesetek, lezárások) és ami a legfontosabb, tudnak egymással kommunikálni, sofőr vagy egyéb emberi beavatkozás nélkül megszervezve a hatékony közlekedést.
  2. Közösségi megoldások: A megosztáson alapuló gazdaság, a Sharing Economy szintén kiemelt szerephez juthat a jövő közlekedésében, hiszen számos előnyt kínál a rendszer számára. Egyrészt drasztikusan csökkentheti a gépjárművek számát, így minimalizálva a dugók esélyét és a károsanyag kibocsátást, másrészt csökkenti a parkolási problémákat és bárki számára elérhetővé teszi a jó minőségű, kényelmes városi utazást, nagymértékben növelve ezzel az esélyegyenlőséget (alacsonyabb keresetűek, nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok)

 

Future Mobility vs. befektetők

A többi megatrendhez hasonlóan a New Mobility esetében is a finanszírozó szerepe hárul a magán- és intézményi befektetőkre, akik hosszútávon akár kétszámjegyű hozamokat is elérhetnek. Döntésükkel ráadásul hozzájárulhatnak társadalmuk jövőbeli jólétéhez és a környezetvédelemhez, ezért a befektetés több szempontból is megtérülhet.

 

Jelentős hozammal kecsegtető megoldások

A Futures of Mobility víziója nem egy konstans pont a jövőben, hanem egy évtizedeken át tartó innovációs folyamat, amely már elkezdődött és megállíthatatlanul tör előre. A növekedés pedig a korábbi elemzői várakozásoknak megfelelően exponenciális, az alábbiakhoz hasonló fantasztikus technológiai megoldások miatt:

  • Smart közlekedés: Hihetetlen, de az informatikai megoldások a jövőben még a jelenleginél is jobban az érdeklődés középpontjába kerülhetnek. A jövő közlekedési mérnökei gyakorlatilag informatikusok is lesznek, akik az Internet of Things (IoT) alkalmazásával gondolkodó és önvezető járműveken keresztül fognak hatékony utazási megoldásokat és magas felhasználói élményt nyújtani az utazóknak. Ez igaz, az egyéni utazásokra, a tömegközlekedésre vagy akár a külföldi nyaralásra is. Azok a vállalatok, melyek képesek lesznek hatékony közlekedési alkalmazások és szolgáltatások nyújtani, a jövőben óriási profitra számíthatnak.
  • Mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI): Magától értetődik, hogy a mesterséges intelligencia a New Mobility alapját képezi, hiszen a jövő közlekedésének hatékonyságáért gondolkodó és öntanuló, komplex gépjármű-hálózatokat is üzemeltetni képes szoftverek fognak felelni. Kiváló hozampotenciált jelenthetnek tehát a befektetőknek az olyan szoftverfejlesztő cégek, melyek képesek megfelelően implementálni a közlekedési megoldásokba a mesterséges intelligencia előnyeit.
  • Szenzorok, érzékelők, méréstechnika: Az automatizált gépjárművek, parkolóházak és egyéb okos objektumok kommunikációjának elengedhetetlen feltétele, hogy tűpontossággal képesek legyenek egymás helyzetét meghatározni a közlekedés során. A helymeghatározó szenzorokból, távolsági érzékelőkből és egyéb méréstechnikai eszközökből tehát egyre több fog bekerülni a járművekbe, ami jelentős bevételszerzési lehetőséget jelent a releváns hardverfejlesztő cégeknek.
  • Telekommunikációs megoldások: A Future Mobility világában kiemelt szerephez jutnak a szoftverek, hardverek vagy felhasználók közötti gyors és megbízható kommunikációt biztosító megoldások is. Előreláthatóan ezt az 5G hálózat biztosíthatja majd a következő évtizedben, ami már egyre több világváros utcáján áll rendelkezésre.
  • Extrém magas kiberbiztonság: Az okos, gondolkodó gépjárművek elterjedése számos kiberbiztonsági kérdést vet fel, hiszen a New Mobility esetében egy kibertámadás, akár a felhasználó életébe is kerülhet. A biztonság elsőszámú prioritást fog élvezni, amire jelentős összegeket fognak szánni világszerte a fejlesztők és a felhasználók, soha nem látott nyereséghez juttatva ezzel a cybersecurity szektort.

 

Fektessen a jövőbe!

Amennyiben felkeltette az érdeklődését a fenti összefoglaló és szívesen fektetne pénzt a jövő megoldásaiba, akkor ajánljuk figyelmébe az Aegon Alapkezelő Megatrend alapját. Azt javasoljuk, olvassa el a többi megatrendről szóló bejegyzéseinket is a Totalreturn.hu blogon.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.