befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

Tiszta vizet mindenkinek, profitot a befektetőknek

by totalreturn 2019. december 6.

750 millió ember világszerte – ennyire tehető szakértői becslések szerint azoknak a száma, akik nem jutnak a Földön naponta tiszta ivóvízhez. A főként harmadik világbeli országokra érvényes adatok pedig még megdöbbentőbb trendet mutatnak, ha a hígiéniához szükséges másik alapvető feltételt, a szennyvízkezelést is figyelembe vesszük. Megdöbbentő, de 2,4 milliárd ember nem részesül megfelelő szennyvízellátásban napjainkban.

A Föld lakosságának 30 százaléka nem jut hozzá jelenleg tiszta vízhez, míg a 10 százaléka ivóvízhez sem, ami tarthatatlan.

 

Víz, mint befektetés

Első hallásra talán etikátlannak tűnhet, hogy a befektetők pénztárcáján keresztül vezethet az út ahhoz a közös célhoz, miszerint a Föld összes lakója megfelelő víz- és szennyvízellátásban részesüljön.

Ha azonban objektíven figyelembe vesszük a harmadik világbéli országok gazdasági helyzetét és lehetőségét, akkor kizárólag az alábbi működőképes elképzelés marad:

 1. Tiszta vizet mindenkinek: Az állapot tarthatatlan és azonnali megoldásért kiállt, amit a túlnépesedés csak még inkább nehezít. Előrejelzések szerint a jövőben még fokozódhat a probléma, hiszen 2030-ig 40 százalékkal nőhet a világ vízigénye és a pesszimista szcenáriók szerint 2050-ra közel 4 milliárd ember szenvedhet majd a tiszta víz hiányától világszerte.
 2. Létezik technológiai megoldás! Technológiai szempontból a legtöbb veszélyeztetett régió víz- és közműhálózatának fejlesztése lehetséges, a megoldás kulcsa tehát az emberiség kezében van.
 3. Ki fizeti a számlát? Az érintett országok rossz gazdasági helyzetük (eladósodottság, szakemberhiány) miatt aligha lesznek képesek önállóan megoldani a helyzetet, ezért külső megoldásra van szükség.
 4. Társadalmi összefogás, mint lehetőség: Az egyetlen reális esélyt a gyors megoldásra egy társadalmi együttműködés jelentheti a közösségek, államok, befektetők és társadalmi szervezetek között.

 

A megoldás, amivel minden fél nyerhet

Szerencsére a helyzet megoldható, ráadásul egy korrekt összefogással minden fél nyerhet hosszútávon:

 • a nélkülöző, mélyszegénységben élő közösségek akár rövid időn belül is hozzájuthatnak a tiszta vízhez és az ivóvízhez.
 • a harmadik világbéli országok modern közműhálózatokhoz juthatnak, ami alapját képezheti a jövőben a gazdasági fejlődésnek.
 • a befektetők duplán nyerhetnek a projekteken, hiszen úgy részesülhetnek a több, mint 600 milliárd dollár (!) méretű szektor fejlődéséből, hogy közben segítenek másokon.

Közben társadalmi szervezetek is elérhetik a céljaikat, sőt akár külső ellenőrző szervként is nyomon követhetik a projekteket.

 

Profitábilis projektek

A projektek nem túl bonyolultak, hiszen a legtöbb helyen az alapvető víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodás megteremtése a végső cél.

 • víztisztító létesítmények fejlesztése, ami a szennyezett folyóvizet képes ivóvízzé alakítani,
 • teljeskörű vízhálózatok kiépítése vagy innovatív mobil víztisztító és víztároló megoldások telepítése (az alacsony népsűrűségű régiókban),
 •  szennyvízelvezető hálózatok építése vagy ciszternák telepítése (ritkán lakott országrészekben), amivel elkerülhető a folyók és a talajvíz közvetlen szennyezése,
 • szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tárolók és szemétfeldolgozók fejlesztése,
 • eső- vagy tengervíz hasznosítása gyűjtéssel és sótalanítással, ahol ez a lehetőség rendelkezésre áll (Ázsiában- és Dél-Amerikában),
 • meglévő ipari létesítmények felülvizsgálata környezetvédelmi szempontból és a modern, zöld technológiák honosítása.

 

Két érdekes példa az Egyesült Államokból

 1. Többszöri felhasználás: Kiváló példát jelent a víz tudatos felhasználására és a szennyvíz innovatív kezelésére Dél-Kalifornia, ahol az egységnyi vízmennyiséget már napjainkban is 5-6 alkalommal hasznosítják, figyelembe véve a felhasználás jellegét és láncba kötve a folyamatokat. 
 2. Szabad-e a vizet privatizálni? Óriási szakmai diskurzus várható a jövőben arról, vajon szabad-e a létünket jelentő ivóvizet privatizálni. Kaliforniában mindenesetre ezt tervezi az egyik legismertebb flakonos ásványvíz gyártó cég.

 

Az első lépcsőfok befektetőként

A projektek technológiai, földrajzi és jogi sokszínűsége miatt aligha van arra lehetőség, hogy a magánbefektetők közvetlenül képesek legyenek a fejlesztésekbe invesztálni tőkéjüket, ezért a többi megatrendhez hasonlóan ebben az esetben is egy befektetési alap jelentheti a költséghatékony megoldást. Például az Aegon Alapkezelő Megatrend alapja.

Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor azt javasoljuk olvassa el a többi megatrendről szóló összefoglalónkat is, ahol többek között az önvezető autókban, a génterápiában, a cseppfolyósított gázban és az orvosi marihuánában rejlő befektetési lehetőségekre is rámutattunk korábban.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.