befektetési alapok egyéb érdekesség ESG alapú befektetés járvány koronavírus

Az ESG befektetések és a COVID-19 járvány

by totalreturn 2020. május 8.

A koronavírus-pandémia gazdasági hatásával egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. Akkor azt vizsgáltuk meg, miként hathat a 2020 tavaszi medvepiac a megatrendek jövőbeli megítélésére.

Mai összefoglalónkban az elmúlt évek folyamán egyre népszerűbb ESG befektetési szemlélet kerül elemzésünk középpontjába a járvány, és az általa okozott negatív tőzsdei eredmények tükrében.

 

Mi lesz veled, ESG?

2020 első felében aligha találni olyan elemző, vagyonkezelő vagy alapkezelő szakembert, aki optimistán nyilatkozna a rövidtávú kilátásokról. Sokan közülük pedig még középtávon sem látnak jelentős esélyt a javulásra – egy hatásos COVID-19 oltóanyag kifejlesztéséig legalábbis semmiképpen.)

Joggal merül tehát fel a kérdés, hogy mindez miként befolyásolja az ESG szemlélet térnyerését globálisan, és hazánkban. Előrejelzésünk elsőre talán meglepőnek fog tűnni!

 

Kedvezően hathat az ESG-re a válság

Maga a koronavírus csak kevés közvetlen hatást gyakorol az ESG befektetési szemléletre, közvetve azonban könnyen felgyorsíthatja az új elemzési módszertan globális elterjedését.

Az ESG tévhitek között már kifejtettük, hogy az elemzési módszer elsősorban nem egy új típusú hozamhajszolási technika – bár segítséget nyújthat a profitábilis részvények kiválasztásához is.

Az environmental, social és governance tényezők vizsgálata viszont segíthet kiszűrni a portfólióból a medvepiacra legérzékenyebb értékpapírokat – ez a képesség pedig egy tőzsdei lejtmenet esetében rendkívül értékes.

 

Magasabb érdeklődés, gyorsuló implementáció

Több irányból is fokozódhat az érdeklődés az ESG értékelési szempontok iránt:

  1. Intézményi oldalról: Elsősorban maguk a vagyonkezelők és alapkezelők kezdhetik el a gyorsabb implementációt, hogy a jövőben még több eszköz álljon rendelkezésükre egy esetleges válság kapcsán.
  2. Magánbefektetői oldalról: Az ESG egyre forróbb téma, ezért a szakmai alapok ismeretében az is lehet, hogy maguk a befektetők kezdenek el válságálló stratégiaként érdeklődni az új módszer iránt, nyomást gyakorolva ezzel a befektetési szolgáltatókra.

Sőt, az is lehetséges, hogy mindkét oldalról egyszerre indul el a folyamat, ami még inkább felgyorsíthatná az ESG iparági implementációját.

 

Előnyben a meglévő ESG alapok

Azok a vagyon- és alapkezelő szervezetek, melyek már szereztek tapasztalatot az ESG-vel kapcsolatban, netán már menedzselnek meglévő ESG alapot, jelentős előnnyel indulhatnak a válság elleni küzdelemben.

A létező ESG alapok ugyanis a statisztikák szerint valószínűleg válságállóbb értékpapírokat tartalmaznak azokkal az alapokkal szemben, amelyeket konzervatív értékelési módszerekkel állítottak össze.

Biztos következtetést persze felelőtlenség lenne már most leszűrni, hiszen az ESG egy hosszútávon működőképes vállalatértékelési módszer.

 

Érdemes nyomon követnie az ESG-t

Ami biztos, hogy magánbefektetőként és intézményi ügyfélként is érdemes nyomon követnie az ESG befektetési szemlélet jövőjét, megismerve az alábbi hasznos információkat:

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.