befektetési alapok ESG alapú befektetés

Az ESG befektetési szemlélet jelentősége Magyarországon

by totalreturn 2020. március 13.

Növekvő érdeklődést mutatnak a hazai piaci szereplők is az ESG befektetési szemlélet iránt. Relevanciáját kezdik tényként kezelni a legtapasztaltabb intézményi befektetők a jövőbeli stratégiai döntéseik során. Korábbi cikkeinkben már részletesen foglalkoztunk az ESG témakörével, többek között az alábbi kérdésekre keresve a választ:

 

Az ESG befektetés és Magyarország

Mai összefoglalónkban az ESG magyarországi szerepét, jelentőségét és jövőjét viszgáljuk meg, rámutatva a hazai magán- és intézményi befektetőket érintő legfontosabb összefüggésekre. Íme 5 izgalmas kérdés:

 

  1. Alkalmazzák már a magyar befektetők is az ESG-t?

A hazai piaci szereplők körében exponenciálisan nő a szakmai érdeklődés az ESG iránt. Elméleti szinten tehát egyre többen foglalkoznak a témával. Magyarországon az Aegon Alapkezelő az első olyan intézményi befektető, ahol a portfólió menedzserek és elemzők a gyakorlatban is elkezdték alkalmazni az ESG megközelítést.

 

  1. Miért ilyen forró téma az ESG?

Az ESG szemlélet nem egy hangzatos PR fogás! Működőképességét statisztikák, tények és emelkedő hozamok bizonyítják, ezért a szakmai konferenciákon egyre több előadás tartanak az Environmental, Social és Governance (ESG) tényezőkkel kapcsolatban.

Az ESG szemléletű elemzések legnagyobb előnyeként azt hozzák fel a szakemberek, hogy olyan kockázati tényezőket tud kiszűrni a portfólióból, amire korábban nem volt hatékony eszköz.

 

  1. Hol lehet tanulni az ESG-ről?

Elsőre talán meglepő lehet, de már hazánkban is elérhető szakmai oktatás az ESG kapcsán. A Bankárképző Központ által szervezett ESG kurzuson Dr. Naffa Helenától, az Aegon Alapkezelő vezető elemzőjétől tudhatnak meg többet az érdeklődők az új befektetési szemléletről.

 

  1. Milyen Magyarország nemzetközi megítélése az ESG kapcsán?

Közép-Kelet Európához hasonlóan hazánk megítélése is inkább gyenge az ESG faktorokkal kapcsolatban. Environmental, Social és Governance szempontból sem kiemelkedő a teljesítményünk.

 

  1. Van olyan vállalat, ami kiemelkedik hazánkban ESG szempontból?

ESG szempontból az egyik legnagyobb tévhitnek az számít, hogy a fosszilis energiaforrásokkal foglalkozó cégek vagy iparvállalatok ESG besorolása (ESG score) rossz. Erre cáfol rá a MOL Nyrt. is, amely professzionális keretek között foglalkozik az ESG kérdésével, magasan kiemelkedve a többi hazai vállalat közül. A MOL Nyrt. ESG szempontból nemzetközileg is elismert vállalatcsoport, amire büszkék lehetünk.

Ha érdeklődéssel olvasta a fenti összefoglalót, akkor ajánljuk figyelmébe az ESG témában írt további cikkeinket is.

Inkább a legfrissebb befektetési trendek érdekelnék? Akkor olvassa el a feltörekvő országokról vagy a megatrendekről szóló tematikus cikkeinket is.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.