ESG alapú befektetés

ESG befektetések – melyek a legfejlettebb és legelmaradottabb régiók?

by totalreturn 2020. március 20.

Az ESG befektetésekről, vagyis az  environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemléletről már több alkalommal beszéltünk a Totalreturn.hu portálon. Összefoglalóinkban többek között az alábbi szakmai kérdésekre kerestük a választ:

 

ESG régiók fejlettség szerint

Mostani cikkünkben az ESG szempontjából legfejlettebb és legelmaradottabb régiókat mutatjuk be, betekintve kicsit a kulisszák mögé, és bemutatva az egyes régiókban rejlő lehetőségeket, vagy kockázatokat.

 

A legjobban teljesítő ESG régiók

Skandinávia, Benelux-államok, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok – ezek a régiók alkotják a Top 5 listát az ESG szempontok figyelembevételével. Ez persze rendkívül nagy meglepetést azoknak sem okozhat, akik csak kevésbé jártasak a befektetés-elemzések világában. Az eredmények ugyanis erős korrelációt mutatnak más, modern szemléletű törekvésekkel.

A legfejlettebb ESG régiók mintegy 10 évvel ezelőtt kezdtek el komolyabban és tudatosan foglalkozni az environmental, social és governance tényezőkkel, megértetve ezek jelentőségét a gazdasági szereplőkkel.

 

Fontos egy jó ESG-score

Egy kiváló ESG score, vagyis az ESG követelményeknek való megfelelés értékelése a vállalatoknak és a befektetőknek is pozitívum, hiszen mindkét félnek előnyöket kínál:

  1. Minél adaptívabb egy gazdálkodó szervezet ESG szempontból, annál valószínűbb, hogy több pénzt és tőkét tud bevonzani a finanszírozáshoz. Ez pedig kényelmes mozgásteret biztosít a számára, hiszen így bőséges likviditás mellett, viszonylag olcsón finanszírozhatja magát.
  2. Befektetői szempontból a legnagyobb előnyt a szarvashibák elkerülése jelenti. Közben egyre több befektető tekinti „hozamnak” a közösségi célok teljesülését, valamint a természeti- és emberi erőforrások kizsákmányolásának visszaszorítását.

 

Sereghajtó ESG régiók

Ázsia és Afrika ipari régiói vezetik a negatív listát, amiben  szintén semmi leglepő nincs. Ebben a régióban sajnos:

  •  elég sok esetben keményen kizsákmányolják az emberi erőforrásokat a munkaadók, visszaélve a kereslet-kínálat torzulásával,
  • jól ismert fogalom a gyermekmunka,
  • elmaradottak a környezetvédelmi előírások, és gyakran be sem tartják azokat a termelőegységek,
  • sérülnek az állampolgárok demokratikus jogai,
  • kétséges politikai formációk kormányozhatnak, olykor előre nem látható gazdasági célok mentén,
  • alacsony a gazdaság transzparenciája és extrém nehezen prognosztizálhatóak a jövőbeli kilátások.

A sereghajtók esetében a korrektség jegyében ki kell emelni, hogy rendkívül szegény régiókról beszélhetünk, ahol akkor is nagyon nehéz lenne véghez vinni az ESG szemlélet törekvéseit, ha arra valódi elkötelezettség lenne az állami vezetők részéről. Egy szennyező, mérgező üzem megléte ugyanis gyakran az egyetlen munkalehetőséget jelenti a környéken.

 

ESG befektetés Magyarországon

Hazánk ESG megítélése egyik irányba sem kiemelkedő. Ennek ellenére számos szervezet komolyan veszi már Magyarországon is az ESG szempontokat. Ilyen például az Aegon Alapkezelő, amely elsőként alkalmazza hazánkban az értékelések során az ESG szempontokat. De van Magyarországon már ESG tanfolyam és világszinten kiemelkedő az ESG score-ja az egyik legismertebb hazai vállalatnak is. 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.