egyéb érdekesség

Leckék a pénzről, amit filmekből tanultunk meg

by totalreturn 2020. június 12.

„A jó pap holtig tanul.” – szól az ismert közmondás, ami a befektetésekkel kapcsolatban is igaznak bizonyul. Tanulni azonban másoktól és mások hibájából is lehet, ráadásul ez a tudás a pénz- és tőkepiacon könnyen életmentővé válhat.

A pénzügyi intelligencia növelésére korábban már bemutattunk olvasóinknak:

Mai összefoglalónkban olyan  súlyos hibákra szeretnénk felhívni a figyelmét, amelyek könnyen megsemmisítő csapást mérhetnek egész befektetési portfóliójára.

 

5 befektetési tipp a baklövések ellen

Több könyvet is meg lehetne tölteni olyan gaztettekkel, amiket jóhiszemű befektetők ellen követtek el magukat pénzügyi szakembereknek kiadó bűnözők. Íme az 5 legjobb tanács a hibák elkerülésére:

  1. Óvakodjon a mohóságtól! A Tőzsdecápák (1987) című filmben Gordon Gekko karakterén keresztül több szempontból is jól megérthető a befektetők számára, hogy miért nem kifizetődő hosszú távon a mohóság. Michael Dougles Gekko szerepében megdöbbentő módon használja fel a manipuláció eszközeként a befektetők, a részvényesek, az ellenfelek, de még tanítványának mohóságát is. Végül azonban, a film végén saját mohóságának áldozatává válik.
  2. Kerülje a szemfényvesztőket! Több évszázada létező trükk, hogy egyesek saját, látszólag tündöklő életükkel igyekeznek megtéveszteni a befektetőket. Iskolapéldája ennek Jordan Belfort élete, amit A Wall Street Farkasa (2013) című film dolgozott fel, Leonardo Di Caprio zseniális alakításával. A rideg valóságban azonban befektetők tízezrei veszítették el a pénzüket, mígnem a felügyelet felgöngyölítette a csalássorozatot. A film jól bemutatja, hogyan működik a pszichopata elme: manipulálva kitapintja a gyenge pontokat, azt mondja az áldozatnak, amit hallani szeretne vagy amire vágyik, aztán gátlástalanul elveszi, amit szeretne.
  3. Ne bízzon vakon senkiben! A Nagy Dobás (2015) című film a pénzügyi világ egyik legnagyobb baklövéséről szól, ami az amerikai jelzálogpiaci kötvényekhez köthető és ami a 2008-as pénzügyi válsághoz vezetett. Magasan kvalifikált pénzügyi intézmények (hitelminősítők, felügyeleti szervek) tévedése miatt brókerházak tucatjai értékesítettek kiváló besorolású, ám a valóságban bóvlinak számító kötvényeket a lakossági és intézményi befektetőknek. Mire fény derült a tévedésre, addigra már nem lehetett elkerülni a pánikot és az abból kiinduló globális válságot.
  4. Ellenőrizze pénzügyi tanácsadóját! A Brókerarcok (2000) című film szintén a Stratton Oakmont csalását mutatja be a nagyközönségnek, csak nem Jordan Belfort, hanem a tanácsadók szemüvegén keresztül. Belfort emberei szaktudás, és tapasztalat nélküli csapattagokat toboroztak a csalássorozathoz, akik mit sem sejtve a részletekről, válogatás nélkül kergették bele a gyanútlan ügyfeleket a csapdába, csak a jutalékot tartva a szemük előtt. Sőt, legtöbbjük szentül hitt a vállalat egyediségében és sikerében.
  5. Ne kövesse a nyájat! Tulipán-őrület (2002) címmel jelent meg az az angol dokumentumfilm, ami a világ egyik legabszurdabb buborékját dolgozza fel. A tulipánhagymák árának exponenciális (és irreális) növekedését, ami 1634-37 között következett be Hollandiában. A befektetők tudatlansága és a pénzügyi szervezetek hiánya miatt a kereslet többszázszorosára duzzasztotta a tulipánhagyma árfolyamát. A folyamat pénzügyi káoszba torkollott, miközben a felek nem tudtak egymás felé teljesíteni és tönkrementek. Érdekesség, hogy néhány szakértő a jelenséget a kriptovalutákhoz hasonlítja, melyek az elmúlt években számos alkalommal avanzsált slágertermékké.

A filmek mindegyike érdekes és szórakoztató, ezért, ha még nem látta valamelyiket, akkor jó szívvel ajánljuk egy laza esti programnak. A szórakozás után azonban azt javasoljuk, gondolkodjon el a tanulságokon is! Nem véletlen hogy mindegyik film arra az angol mondásra (if something seems too good to be true, it usually is) épül hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen akkor tán az is…

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.