könyvajánló

10 könyv, ami remek befektetőt faraghat Önből

by totalreturn 2018. október 17.

 

Az informatika térhódításának és a modern technológiai újításoknak köszönhetően ahogy életünk többi területén, úgy a pénzügyi edukációban is egyre inkább háttérbe szorul a hagyományos könyvolvasás.

Kár, hiszen a pénzügyi összefüggések elsajátításának egyik leghatékonyabb módját még mindig a pénz- és tőkepiaci sztorikkal foglalkozó könyvek olvasása kínálja.  Ezekbe többféle piaci szereplő szemüvegén keresztül is betekinthet a tőzsdei forgatag kulisszái mögé, közben mások hibáiból tanulhat.

Ebben a bejegyzésben tíz olyan könyvre szeretnénk felhívni a figyelmét, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak jövőbeli pénzügyi műveltségének fejlesztéséhez. A felkészültségi szinteket figyelembe véve a kezdőknek, a haladóknak és a profiknak is 3-3 könyvel igyekeztünk kedvezni, míg egy humoros könyvet  mindenkinek a figyelmébe ajánljuk.

 

Tanulságos történetek kezdőknek

  1. „Babilon leggazdagabb embere” (George S. Clason) Izgalmas időutazást kínáló könyv, amivel a szerző az ősi Babilóniába kalauzolja el az olvasókat. S bár a történetek több ezer évvel ezelőtt játszódnak, a pénz helyett pedig az arany bűvöletében élnek az emberek, az élethelyzetek meglepően hasonlóak a maihoz, amint a nehéz szituációk megoldásai is.
  2. „ETK füzetek” (ETK Rt. vendégszerzői) Néhány tíz oldalas füzetek a pénzügyeket érintő legfontosabb témákról, fogalmakról, elméletekről és összefüggésekről. (például: megtakarításokról, biztosításokról, állampapírokról, lakossági hitelekről, lízing termékekről)
  3. „A Wall Street farkasának értékesítési módszere” (Jordan Belfort) Egy leleplező könyv, amelyben a 20. század egyik legnagyobb tőzsdei csalás-sorozatát kitervelő Jordan Belfort mutatja be azt a pszichológiai- és értékesítési formulát, aminek köszönhetően képes volt kereskedők- és ügyfelek tízezreit manipulálni. Miért érdemes elolvasnia? Azért, hogy azonnal kapcsoljon, amint elkezdik ezt Önön alkalmazni.

 

Az első tapasztalatok után

  1. „A Zürichi Axiómák” (Max Günther) Olyan amerikai és svájci befektetők egy zárt csoportjának korábbi axiómáit bemutató könyv, akik a pénzügyi alapelvek egy részét újradefiniálva, tökélyre fejlesztették a tőzsdei spekulációt és annak pszichológiáját. Az elbeszélő a csoport vezetőjének fia, aki testközelből élte meg a történteket, és ezzel a művel kíván tisztelegni édesapja emléke előtt.
  2. „A Warren Buffett módszer” (Robert G, Hagstrom) A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb befektetőjének gondolatait összefoglaló könyv. A szerző a Berkshire Hathaway* felemelkedésével kapcsolatban számos kulisszatitokról rántja le a leplet. Érdekes téma, ezért a Totalreturn.hu blogon már mi is szenteltünk egy külön bejegyzést, Warren Buffett munkásságának .
  3. „Egy spekuláns feljegyzései” (Edwin Léfevre) Jessi Livermore minden idők egyik leghíresebb és legmerészebb spekulánsa volt. A könyv az ő vadregényes életét tárja az olvasók elé. Az ősi Wall Street igazi fenegyereke volt ő, aki a semmiből küzdötte fel magát a csúcsra. Bár életútja tragikus véget ért, feljegyzései, praktikái, tapasztalatai, bukásai és ragyogó spekulációinak történetei nemzedékek számára szolgálhat tanulsággal.

 

Ha elmélyülne a részletekben

  1. „Az intelligens befektető” (Benjamin Graham – Jason Zweig) A magán- és intézményi befektetők “bibliájaként” nyilvántartott alapmű egy olyan világból, ahol a tőzsde évtizedeken keresztül kétszámjegyű hozamokkal kápráztatta el a piaci szereplőket. A Columbia Egyetem korábbi professzora nemcsak elméleteit vetette papírra, hanem módszereit a valóságban is sikerrel alkalmazta. Egy könyv gyakorlatorientált szemlélettel és rengeted olyan konkrétumokkal, amiknek legtöbbje még napjainkban is éppúgy megállja a helyét, mint évtizedekkel ezelőtt. A könyvet  Dr. Csányi Sándor és Warren Buffett frappáns bevezetője teszi még élvezetesebbé.
  2. „Közönséges részvények – rendkívüli profitok” (Philip A. Fisher) A világ legprecízebb befektetőjének 3 művét összefoglaló könyv, ami a növekedési részvények elemzésével foglalkozik részletesen. A könyvben szerepelnek Fisher legendás tizenöt pontja, amivel – az Apple jelenlegi sikertörténetéhez hasonlóan – nem egyszer megtízszerezte saját és ügyfelei tőkéjét. A könyv fókuszban az a konzervatív piaci mentalitás áll, amiFisher szerint „nyugodt álmot” biztosít a befektetőknek.
  3. Vagyon-, Alap-, Portfóliókezelés (May Réka) A Nemzetközi Bankárképző gondozásában megjelent szakkönyv, ami részletesen taglalja a hazai vagyon- és portfóliókezelés működését. A vele azonos elnevezésű VAP vizsga tankönyve, portfólió menedzsmentről, kötvény- és részvényelemzésről, opciókról és derivatívokról, valamint a szakmát érintő legfontosabb kérdésekről.

 

A humor kedvelőinek

  1. Több, mint pénz és mohó vágy” (André Kostolany) A Budapesten született spekuláns és világpolgár, André Kostolany egyik legfrappánsabb műve. Kávéházi fecnikre firkantott tőzsdei bölcsességekből és az élet által írt abszurd pénzügyi szituációkból szemezgető könyv, tele tanulsággal, humorral és némi megérdemelt maró gúnnyal, amit mindenképpen érdemes elolvasnia mindenkinek, aki rendelkezik humorérzékkel.

 

 

*A Berkshire Hathaway Warren Buffett befektetési cége, amelynek gigászi portfóliójában olyan vállalatok részvényei szerepelnek, mint a Coca-Cola, az American Express, a Gilette, vagy éppen a Duracell.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.