pénzügyi tudatosság

Az ATM használatától a Wall Streetig: ezt érdemes megtanulnia pénzügyeiről

by totalreturn 2018. december 20.

 

„Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság!” – Írta valamikor az amerikai író, filozófus és feltaláló, Benjamin Franklin.  Napjaink pénzügyeivel kapcsolatban mi sem tudunk ennél találóbbat mondani.

Aki ugyanis ért a pénzügyekhez, az számos félreértést és kockázatot képes kiküszöbölni, ráadásul a számára kínálkozó lehetőségeket is hamarabb ismerheti fel.

 

 

Így tanuljon a pénzről

Természetesen nem azt javasoljuk, hogy mindenki képezze magát pénzügyi szakértővé, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmét: jelentős előnyökkel járhat, ha tisztában van az alapvető összefüggésekkel.

A tanulás során érdemes a lényeges, releváns és gyakorlatias tudás megszerzésére összpontosítania. Azokra az információkra, amik valóban segítséget jelenthetnek Önnek a jövőben.

 

Amit feltétlenül meg kell értenie

Az alapokat mindenkinek ismernie kell, hiszen életünk során mindnyájan kapcsolatba kerülünk a pénzzel. Fizetést kapunk, online- vagy offline fizetőeszközként használjuk a pénzt, esetleg hitelt veszünk fel.  Az alábbiakkal tehát mindenkinek érdemes tisztában lennie:

 • Banki szolgáltatások biztonsági kockázatai: Ide tartoznak a PIN kóddal, bankkártyás vásárlással, ATM készpénzfelvétellel és banki kommunikációs csatornákkal kapcsolatos kérdések.
 • Felügyeleti szerv ismerete: Kulcsfontosságú, hogy kizárólag olyan pénzügyi szolgáltatóval kössön szerződést, amelyik a Pénzügyi Felügyeletnél érvényes engedéllyel rendelkezik. Érdemes tisztában lennie a fogyasztóvédelmi kérdésekkel is, – ez  egy esetleges reklamáció során lehet segítségére.
 • Pénzügyi szervezetek Magyarországon: Járjon utána milyen egyéb pénzügyi szervezetek léteznek hazánkban és pontosan miben segítenek az ügyfeleknek.

Kulcsszavak: BAMOSZ, BEVA, BUBOR, EBKM, MNB, OBA, hitelintézet, pénzügyi szolgáltató, brókercég, biztosítási alkusz, függő- és független pénzügyi tanácsadó.

 

 

Edukációs tippek megtakarítóknak

Amennyiben a havi bevétele rendszeresen meghaladja kiadásait, akkor nem érdemes parlagon hagyni a pénzét. Megtakarításai kezeléséhez azonban már tisztában kell lennie a piac legfontosabb fogalmaival.

 • Alapvető pénzügyi termékek: Ismerje meg az állampapírok, valamint az alacsonyabb kockázatú befektetési alapok és egyéb termékek működését. A legtöbb megtakarítási konstrukció ugyanis ezekre a termékekre épít.
 • Pénzügyi attitűd feltárása: Mérje fel saját kockázat-hozam preferenciáját egy szaktanácsadó segítségével és találja meg az ön számára releváns termékeket.
 • Bővítse pénzügyi ismereteit: Olvasson pénzügyi blogokat, iratkozzon fel hírlevelekre vagy vásároljon kezdőknek szóló könyveket. Kezdjen el tudatosan érdeklődni a megtakarítási lehetőségek iránt!

Kulcsszavak: ÁKK, alapkamat, állampapír, befektetési alap, benchmark, életjáradék, kamat, hozam, jegybanki alapkamat, kamatos kamat, kibocsátási tájékoztató, kockázati preferencia, költségátlagolás módszere, megtakarítás, NYESZ, portfólió.

 

Befektetői tudás megszerzése

Ha kisebb-nagyobb vagyonnal is rendelkezik, akkor számos lehetőség áll Ön előtt. Ez esetben viszont ügyelnie kell arra, hogy a lehetőségek növekedésével párhuzamosan a kockázatok összetettebbé válhatnak. Ezen a területen érdemes képeznie magát:

 • Ismerje meg a pénz- és tőkepiaci termékeket! Értse meg a megtakarítások- és befektetések közötti különbséget, a kamat és a hozam összefüggéseit, valamint az állami- és vállalati kötvények, valamint a részvények és befektetési alapok működési mechanizmusait. Ismerje meg a legnépszerűbb befektetési stratégiákat (kockázatkerülő, dinamikus, kiegyensúlyozott, agresszív) és szemléleteket (aktív, passzív).
 • Nézzen szét a nagyvilágban! Igyekezzen megérteni a globális gazdaságpolitikai összefüggéseket. Például a jegybankok működését, valamint a kamatokat-, hozamokat- és árfolyamokat befolyásoló legfontosabb tényezőket.
 • Tegyen szert némi szaktudásra! Vásároljon szakkönyveket,látogasson el szakmai konferenciákra és ingyenes befektetői szemináriumokra. Fejlessze tovább idegennyelv-tudását, hiszen a világnyelveken sokkal több információt szerezhet a pénzügyi trendekről, mint magyarul.

Kulcsszavak: abszolút hozam, árfolyamkockázat, diverzifikáció, egy jegyre jutó nettó eszközérték, egyedi kockázat, EHM, kamatkockázat, mintaportfólió, névérték, passzív jövedelem, likviditás, Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

 

Út a tőzsdei kereskedéshez

Amennyiben a saját kezébe szeretné venni az irányítást, akkor nagyon mély szakmai ismereteket kell szereznie.

 • Mindent a termékekről: Értse meg az összes pénz- és tőkepiaci eszköz alapvető működését (kötvények, részvények, határidős- és származtatott ügyletek, opciók, kriptovaluták, IPO-k, CFD-k, Forex)
 • Szakosodjon egy eszközre! Még a tapasztalt pénzügyi szakemberek is szakosodnak egy-egy termékkörre, amiben elmélyíthetik tudásukat. Ez nagyban hozzájárulhat tőzsdei sikeréhez.
 • Gyakorlatias oktatás: Érdemes lehet elvégeznie egy néhány hónapos képzést, ami erős alapokkal ruházhatja fel Önt. Erre már online is lehetősége van.

Kulcsszavak: azonnali ügylet, derivatív termékek, e-nap, FED, fundamentális elemzés, forward, futures, hozamgörbe, IPO, ISIN kód, kriptovaluta, limitáras megbízás, monetáris politika, OTC piac, származtatott ügylet, SEC, stop loss, technikai elemzés, t-nap, tőkeáttétel.

 

+1 tipp, mindenkinek

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de a pénzügyi szakképzések típusaival is érdemes képbe kerülnie. Ügyfélként a legtöbbször nem szükséges mély szakmai ismeretekre szert tennie, viszont nem árt tisztában lennie tárgyalópartnerének szaktudásával.

Járjon utána mit jelent, ha egy pénzügyi szakértő neve mellett a VAP, EFFAS, CFA, CIIA, BADI, EPT vagy MBT rövidítések szerepelnek.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.