befektetések adóvonzata pénzügyi tudatosság

Tartós Befektetési Számla 2021 – erre érdemes ügyelnie

by totalreturn 2020. december 4.

Nehéz időket élünk 2020 végén, amikor a koronavírus-járvány miatt még a korábbi éveknél is fontosabbá vált egészségünk védelme. A kialakult helyzetben érthető, hogy a vírus elleni harc elsőszámú prioritássá vált világszerte.

Szeretteink hosszútávú egzisztenciájának biztosításáért azonban a nehéz időkben is felelősség terhel bennünket, így tetszik vagy sem, az elmúlt évtizedek egyik legkeményebb évének végén is mérleget kell vonni a pénzügyeinkről.

 

Fókuszban a Tartós Befektetési Számla

A pénzügyek évvégi áttekintése során a befektetőknél mára menetrendszerűvé vált a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) felülvizsgálata. Ennek során az alábbi két tényezőt kell feltétlenül ellenőrizni:

  • Lejáró TBSZ esetén már most érdemes mérlegelnie egy új számla nyitását. Ha ugyanis még decemberben nyit új TBSZ számlát, akkor egy hónap alá csökkentheti a felhalmozási időszakot. Ellenkező esetben ez közel egy év is lehet.
  • Lekötési időszakban lévő TBSZ esetén pedig azt érdemes átgondolnia, hogy elégedett-e jelenlegi szolgáltatójával. 2014. eleje óta ugyanis lehetőség van a TBSZ számlatranszferre, ha jobb lehetőséget talált pénzének más szolgáltatónál való elhelyezésére, vagy egyéb okból váltana.

 

Nincs még TBSZ-e? Ismerje meg az előnyöket!

A Tartós befektetési számla egy államilag támogatott befektetési lehetőség. Célja a lakosság öngondoskodási hajlandóságának növelése.

A TBSZ egy öt éves lejáratú befektetési számla, amiről a lejárat után adómentesen felvehető az elért hozam. Az 5 éves periódusban a befektetett összeg nem módosítható, azt egy ún. nulladik évben (felhalmozási időszak) kell elhelyezni a számlán.

A portfólióban forint euró és dollár alapú állampapírok, kötvények, befektetési alapok, vagy részvények is elhelyezhetőek – ezek mindegyikére vonatkozik 5 év után az adómentesség.

 

Még 3 kérdés a TBSZ-ről

Mennyi idő a számlanyitás?

Tartós Befektetési Számlát akár otthonról, online is nyithat a szolgáltatóknál, ha a leggyorsabb megoldást szeretné választani. TBSZ természetesen hagyományos módon, személyesen is nyitható a pénzügyi szolgáltatóknál.

Több TBSZ Számla is nyitható?

Egy befektetőnek több TBSZ számlája is lehet, akár különböző szolgáltatóknál is. Az egyetlen megkötés, hogy egy befektető évente csak egy számlát nyithat.

Mi történik, ha gyorsan szükségem lenne a pénzre?

Családi vagy magánéleti probléma esetén az elhelyezett összeg bármikor hozzáférhető, hiszen a számla feltörhető. Legrosszabb esetben is csupán az adókedvezményt veszítheti el a befektető a feltörés során.

Érvek az Aegon Alapkezelő TBSZ-e mellett

A Tartós Befektetési Számla kamat- és árfolyamnyereséggel kapcsolatos előnyei (adómentesség) bármely szolgáltatónál elérhetőek. Éppen ezért a befektetési portfólióba kerülő elemek, például befektetési alapok alapján érdemes szolgáltatót választania.

Íme néhány ígéretesnek tűnő befektetési alap az Aegon Alapkezelőtől, reagálva a következő évtized gazdasági kihívásaira:

  • Védelem az infláció ellen: Egyre több szakértő véli úgy, hogy a jövőben – monetáris okok miatt – emelkedni kezdhet az infláció. Erre jelenthet megoldást egy kifejezetten az infláció ellen védekező befektetési alap, szélesen diverzifikált portfólióval (kötvény, részvény, nemesfém, árupiac).
  • Profitszerzés Kelet és Dél-Kelet Európa fellendüléséből: 2014 óta nagyot fordult a világ Európa keleti peremén. Elkezdődött az egypólusú gazdaságok felszámolása, javult a fizetési fegyelem a befektetők felé és nőtt a transzparencia. Ezért a Feltörekvő Európa Kötvény Alap a TBSZ portfólióban is kiváló választás lehet, ha részesülni szeretne a V4-ek, Litvánia, Ukrajna, Azerbajdzsán, Üzbegisztán vagy éppen Grúzia állami garanciával rendelkező kötvényeinek hozamából.
  • Hozamszerzés ESG szemlélettel: Amennyiben Ön a környezetvédelmi- és társadalmi célok támogatása mellett szeretné befektetni a pénzét, akkor az Aegon ESG alapjaival erre is lehetősége van. Az ESG alapok olyan befektetési stratégiát követnek, ami tiltja például a természet, az állatok vagy éppen az emberek kizsákmányolását és fontosnak tartja a fenntarthatóságot is.

Ha felkeltettük érdeklődését a TBSZ vagy az Aegon Alapkezelő befektetési alapjai iránt, akkor szívesen állunk rendelkezésére elérhetőségeinken.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.