piacok

Kiváló lehetőség, amit a befektetők döntő többsége elszalaszt

by totalreturn 2018. március 23.

„Adómentes befektetési forma, amit imádnak a magyarok”- talán így lehetne a legfrappánsabban bemutatni a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ), amely az elmúlt néhány évben rendkívül népszerűvé vált.

Az államilag is preferált konstrukció feltételei igen vonzóak: 3 évet követően a számlán elhelyezett pénz után adókedvezmény jár,  míg lejáratkor (az 5. év után) segítségével teljes adómentesség érhető el. A TBSZ nyitása egyszerű 1 perc alatt is igényelhető online – akár még külföldről is.

 

A figyelmetlenség sokba kerülhet

A Tartós Befektetési Számla hosszútávú befektetési lehetőség, ami egyeseket abba a hamis illúzióba ringathat, hogy egyáltalán nem kell foglalkoznia a lekötött pénzzel.

Ha a maximumot szeretné kihozni ebből a befektetési formából

 • érdemes figyelemmel kísérnie az aktuális pénz- és tőkepiaci trendeket,
 • fontos optimalizálnia a portfolióját a piaci lehetőségek figyelembevételével és
 • folyamatosan ellenőrizni a befektetései költségeit.

A fenti teendők elmulasztása ugyanis sokba kerülhet Önnek, hiszen így eleshet a többlethozam lehetőségétől, vagy éppen az emelkedő költségek is elolvaszthatják befektetései hozamának egy részét. Sőt, legrosszabb esetben akár mindkettő is előfordulhat egyszerre!

 

Vonzóbb lehetőséget talált? Költöztesse el a TBSZ-ét!

A gyorsan változó gazdasági környezetben már 5+ év is sok időnek számít, ami alatt számtalan olyan tényező változhat meg a piacon vagy éppen befektetési szolgáltatójánál, ami miatt korábbi döntését érdemes lehet felülbírálnia:

 • Máshová igazolhatnak a korábban szimpatikus tanácsadók
 • Vita alakulhat ki a szolgáltató és Ön között
 • Megjelenhet a piacon egy szélesebb körű lehetőségeket kínáló szolgáltató
 • Kedvezőbb, akár ingyenes szolgáltatásokat nyújtó befektetési cég keltheti fel a figyelmét
 • Vonzóbb, magasabb hozamot kínáló termék jelenhet meg a piacon, ami nem érhető el a korábbi szolgáltatónál

Sebaj! 2014 eleje óta ugyanis Önnek lehetősége nyílik arra, hogy meglévő TBSZ-ét más szolgáltatóhoz transzferálja, vagyis ha a fenti lehetőségek közül bármelyik felmerül az Ön esetében, akkor egész egyszerűen szolgáltatót válthat, gyakorlatilag egy tollvonással. (Korábban ez csak a számla megszüntetésével és egy új számla megnyitásával volt lehetséges, amely nagyon költséges és komplikált volt)

 

TBSZ számlatranszfer a gyakorlatban

 1. A döntés: Habár a TBSZ transzfer egyszerű dolog, mégis érdemes megfontoltan átgondolnia befektetésének átcsoportosítását. Csak akkor érdemes belevágnia, ha szilárd érvek szólnak a változás mellett. (például: magasabb hozamlehetőség, ingyenes szolgáltatások vagy éppen egy kibontakozó vita)
 2. Költségek: A TBSZ transzfer költségekkel is járhat, amiről minden esetben előre kell tájékozódni mindkét szolgáltatónál. Jó döntés esetén azonban ez sokszorosan is megtérülhet!
 3. Igazolás: Kérelme esetén az átadó (korábbi) befektetési szolgáltató igazolást állít ki, amiben rögzítésre kerül a számlanyitás dátuma, valamint a befizetett és az áthelyezett összeg is, amely le van kötve a Tartós Befektetési Számláján.

Pénzügyi tanácsadó segít egy középkorú házaspárnak

 

Mondvacsinált hátrány, amit érdemes figyelmen kívül hagynia

A hazai gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb szolgáltató, kizárólag a saját befektetési alapjait adja át vagy fogadja el a transzfer során. Jó esélye van tehát arra, hogy korábbi alapjai jelentős részét el kell adnia, majd az azoknak megfelelő konkurens alapokat, az új szolgáltatónál kell megvásárolnia. (Transzfer esetén korábbi szolgáltatója valószínüleg majd ezzel az érvvel próbálja meg Önt maradásra bírni)

Ez azonban csak első pillantásra tűnik jelentős hátránynak, hiszen ha jobban belegondol, akkor a legtöbb esetben éppen egy új alap megvásárlása miatt (magasabb hozamlehetőség, alacsonyabb költségek) döntenek a befektetők a transzfer mellett. A szolgáltatóváltás miatt felmerülő kiadásait egyébként egy ingyenes online számlanyitás már rövidtávon is képes kompenzálni.

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.