befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

2020 után is kiváló hozamot ígérnek a diszruptív technológiák

by totalreturn 2019. november 8.

„Semmi sem állandó, csak a változás maga” – szól az ókori görög filozófus, Hérakleitosz több ezer éves bölcsessége, ami a 21. század globalizált világában helytállóbb, mint valaha.

Jó példát jelentenek erre a technológiai innovációk, melyek a legújabb fejlesztések révén definiálják újra a fogyasztási szokásokat, ezzel komplett iparágakat vagy közkedvelt szolgáltatásokat semmisítve meg.

 

Mik is azok a diszruptív technológiák? 

A diszruptív technológia egy jól bevált technológiát leváltva rázza fel az egész piacot és teremt teljesen új iparágat. Néhány példa a távközlés történetőből: 

Példák diszruptív technológiákra

 

A fenti folyamat természetesen nemcsak a telekommunikációra értelmezhető, hiszen a technológiai fejlődés az élet összes területén új megoldásokat hoz, legyen szó az iparról, az egészségügyről vagy akár az IT szektorról. E folyamatos innováció pedig kiváló hozamlehetőséget ígér a szemfüles befektetőknek. 

 

Diszruptív technológiák napjainkban 

A világban szétnézve ma is számtalan diszruptív technológiával találkozhatunk, technológiaváltások tucatjainak lehetünk tanúi az élet számos területén. Ezek egy részén már jól látható, hogy az új technológia győzedelmeskedni fog, míg máshol egyelőre kérdéses a hosszú távú működőképesség.

  •  Mesterséges intelligencia (AI): A korábban utópisztikus álomnak titulált mesterséges intelligencia már nemcsak létezik, hanem egyre több fejlesztésben jelenik meg. Bár még mindig a fejlődés első kezdeti szakaszában jár, az eredmények máris jelentősek. Azok a szoftver- és hardverfejlesztő vállalatok, melyek képesek “gondolkodó”, tanulásra képes és valóban hatékony megoldást kínáló gépeket kifejleszteni, elképesztő mértékű növekedésre számíthatnak a jövőben.
  • Blockchain: Az egyre kiforrottabb blokklánc technológia globális térhódítása egyelőre még várat magára, ha viszont valóban megvalósul az áttörés, akkor alapjaiban változtathatja meg a világ fizetési rendszerét. Ez a víziója a bolygó legnagyobb közösségimédia- platformjának, a Facebooknak is, – ők a Libra névre keresztelt saját kriptovalutájával reformálnák meg a virtuális fizetések világát.
  • AR/VR/Cloud: A kiterjesztett valóság, virtuális valóság és felhőtechnológia négyese szintén alaposan átalakíthatja a jövőbeli felhasználói szokásokat. 3D oktatást, virtuális bevásárlóközpontokat és teljesen egyedi igényekre szabott szórakozási lehetőségeket biztosítva a felhasználóknak. Egy sikeres technológia kifejlesztése ebben a szektorban akár több tízszeresére vagy százszorosára is emelheti néhány éven belül egy kisebb IT vállalat tőzsdei kapitalizációját.
  • Biotechnológia: Hat év alatt több mint 500 százalékot meghaladó teljesítménnyel büszkélkedhet a biotechnológiai szektor. Ennek ellenére még mindig elmondható, hogy a genomika és génterápia még legfeljebb csak serdülőkorát éli. Már a jelenleg rendelkezésre álló újdonságok is megdöbbentő eredményeket tükröznek, nem beszélve a jövőről.
  • Internet of Things (IoT): A dolgok internete a következő generáció számára ténylegesen valóra válthatja a korábbi sciene fiction filmek világát, gondolkodó otthonokkal, -munkahelyekkel és -oktatási intézményekkel, vagyis okos városokkal, ahol minden a hatékonyság növelését szolgálja és nemcsak kiszolgálja az igényeket, hanem releváns alternatívákat kínál a felhasználóknak.

 

Magánbefektetőként a diszruptív technológiák világában

A fenti csúcstechnológiákra még a többi megatrendnél is relevánsabb, hogy nem érdemes egyedi befektetési portfóliót építeni. Íme az érveink:

  • Bonyolult, laikusként átláthatatlan technológiák, melyek megítéléséhez még az intézményi befektetők (alapkezelők, letétkezelők, elemzők) is szakvéleményre támaszkodnak.
  • Egy költséghatékony, megfelelően széles portfólió kiépítéséhez akár több tízmillió forintra is szükség lehet.
  • Az extrém nagy hozampotenciállal járó egyedi kockázatok (bonitás, árfolyam, stb) kivédéséhez, magas pénzügyi szakképzettséget igénylő kockázatcsökkentő eszközök alkalmazására lehet szükség.

Ha szimpatikus a disruptive technology világa, akkor azt javasoljuk válasszon egy olyan befektetési alapot, mely a jövő technológiáira fókuszál. Ajánljuk figyelmébe az Aegon Alapkezelő Megatrend alapját.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.