befektetési alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

Befektetés, ahol minden fél busás profitra számíthat

by totalreturn 2019. november 15.

Közhelynek számít, de igaz: tanulni nagyon jó befektetés, több szempontból is. Egy képzettebb dolgozó magasabb bérre és érdekesebb szakmai kihívásokra számíthat, ráadásul a karrierlétrán is nagyobb eséllyel juthat feljebb.

De vajon milyen az oktatás helyzete? Megéri másokat hozzásegíteni életük egyik legjobb befektetéséhez, a tanuláshoz? A statisztikák szerint minden bizonnyal!

 

Oktatás, mint befektetés

Statisztikai becslések alapján minden egyes az oktatásba fektetett dollár 10-15 dollárnyi hasznot jelent globális társadalmi szinten. Meglepő, de úgy tűnik, a tanulási lehetőségek térnyerésével valóban minden fél csak nyerhet:

 • A diákok és hallgatók kiváló lehetőséget a sikeres jövőjükhöz.
 • Az államok okosabb, intelligensebb és megfontoltabb polgárokat.
 • A vállalatok kvalifikáltabb emberi erőforrást, aki képes a jövőt megálmodni és létrehozni.
 • Az oktatással kapcsolatos innovációkat finanszírozó befektetők pedig hosszútávon akár kétszámjegyű hozamokat is bezsebelhetnek, dollárban.

 

Óriási a potenciál az oktatásban

Optimizmusra ad okot befektetőként, ha szemügyre vesszük az oktatással kapcsolatos alábbi tényeket, adatokat és prognózisokat:

 • A globális oktatási piac az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt, amit a digitális és közösségi média csatornák megjelenése csak tovább erősített.
 • A magánegyetemeken való tanulás költségei szintén évről évre emelkednek, az USA-ban 4,5 százalékkal évente. A hallgatók által kifizetett tandíj akár hat számjegyűre is rúghat. Ráadásul a diákok száma ennek ellenére is emelkedik.
 • 100 millió gyermek sohasem járt iskolába és közel 800 millió írástudatlan felnőtt él a világon. Az oktatás fejlődése számukra is lehetőséget kínál a méltányos életre.

 

Hol a profit a befektetőknek?

A harmadik országbeli helyzetek kivételével a leggyakrabban a középiskolai tanulmányok utáni oktatási lehetőségekben van potenciál a befektetők számára. Oktatási innovációkra fókuszáló vállalatok növekedéséből szerezve a profitot, amelyekbe a komplex kiválasztási folyamatok és a kockázatok optimalizálása miatt befektetési alapokon keresztül érdemes invesztálni.

 1. Oktatási szoftverek: A digitalizáció térnyerésével egyszerűbbé és sokkal hatékonyabbá válik az oktatás. Azok a szoftverfejlesztő vállalatok, melyek komplex megoldást tudnak nyújtani a határokon átívelő online oktatáshoz, óriási profitra számíthatnak a jövőben.
 2. Okos oktatási eszközök: A szoftverek mellett egyre fontosabbá válnak a high-tech tanulási élményt nyújtó hardverek is. A virtuális- és kiterjesztett valóság eszközei, okostáblák vagy kifejezetten az edukációra fejlesztett tabletek és érintőképernyők.
 3. Tartalomszolgáltatás: Az online edukáció lelke a minőségi tartalom, amiből sohasem lehet elég. Nagy fantázia rejlik tehát a kifejezetten oktatási céllal létrejövő online platformokban is, amit a vállalatok és a magánszemélyek is egyre szívesebben használnak a tudás megszerzésére.
 4. Háttértámogatást nyújtó technikai cégek: A fenti szoftverek, okoseszközök és tartalmak elterjedésének és üzemeltetésének alapvető feltétele a megfelelő háttértámogatás. Gyors, bárhol elérhető internetes hálózatok (5G), kiváló minőségű grafikai megjelenés, kompromisszummentes hangzás és egyéb, speciálisan az oktatási platformok támogatására kifejlesztett technológiák. 
 5. Tanulási kölcsönt nyújtó vállalatok, akik államilag garantált tanulási kölcsönt nyújtanak a diákoknak és hallgatóknak. 4-8 százalék közötti kamattal, melynek a visszafizetését egy nemzetállam garantálja a hitelezőnek.

 

+1 érv

Szerencsére az egész világon, így Magyarországon is egyre inkább megfigyelhető trend, hogy a befektetők nem pusztán a pénzt tekintik profitknak. A globális társadalmi jólét, a mindenki számára méltányos élet és fejlődéshez való jog ugyanis éppúgy szempont lehet befektetőként. E célok eléréséhez pedig keresve sem találhatnánk jobb eszközt az oktatás fejlődésénél.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.