infláció recesszió

Elszállt az infláció Amerikában – időben lépett a Fed?

by totalreturn 2022. június 9.

Az utóbbi hónapokban több mint negyvenéves csúcsra emelkedett az amerikai infláció, amire már a jegybanknak is reagálnia kellett kamatemeléssel. A legújabb félelem most az, hogy a túlzott szigorítás akár komoly gazdasági károkkal, recesszióval is járhat.

 

 

Ugrott az amerikai infláció is

 

Bár még csak az év fele telt el, de jó eséllyel 2022. fő sztorija a gazdaságban az orosz-ukrán háború mellett az infláció lesz. Hónapok óta mindenki arról beszél, hogy több évtizedes csúcson van az áremelkedés világszerte, és egyelőre nem látszik a folyamat vége. Illetve épp a tengerentúlon látszanak jelei az enyhülésnek, miután az áprilisi infláció 8 ,3 százalékra csökkent az előző havi 8,5 százalékról.

Egyelőre azonban korai lenne kijelenteni, hogy tetőzött az áremelkedés, hiszen jöhet még további csúcs a következő hónapokban. Ráadásul egyelőre nem látszik, mennyire lehet gyors a csökkenés, könnyen lehet, hogy még évekig eltart, mire normalizálódik a helyzet.

Érdekes szem előtt tartani, hogy az amerikai inflációnak vannak sajátosságai: miközben Európa nagy részén az a fő kérdés, hogy az ukrajnai háború miatt megemelkedett energiaárak terhét milyen mértékben hárítsák át az emberekre és a vállalkozásokra, az USA sokkal kevésbé van ráutalva az orosz olajra és gázra. Ez egyrészt jó hír, másrészt viszont azt jelenti, hogy más tényezők is meghúzódnak a háttérben. Ilyen például a feszes munkaerőpiac, ami erőteljesebb béremelkedést generál, így a keresleten keresztül az árak is nagyobb mértékben emelkednek. Emellett Amerikát erősebben sújtja az évek óta meglévő akadozás a beszállítói láncokban, illetve az alapanyaghiány, ezen belül elsősorban a mikrocsipek hiánya.

 

 

A Fed követheti el a legnagyobb hibát

 

Az amerikai infláció jóval meghaladja a jegybank 2 százalékos célját, bár a Fed az utóbbi években már rugalmasan kezeli ezt a célt. Az államadósság 30.0000 millió dollár felett jár, ami erősen korlátozza a Fed kamatemelési lehetőségeit. Ugyanakkor nem mehetnek el szótlanul az inflációs dinamika mellett, így  már márciusban el kellett kezdeniük a kamatemelést. Az utóbbi két ülésen összesen már 75 bázisponttal szigorították a kondíciókat, és a várakozások szerint 50 bázispontos ütemben folytatódik majd a sorozat.

Kérdés, hogy milyen eredménnyel jár majd a kamat emelése? Az amerikai gazdaság ugyanis már az első negyedévben váratlanul erősen behúzta a féket. Így egyre erősebb az a félelem, hogy a Fed túlzott kamatemeléseivel megakasztja az utóbbi évek növekedését, akár recessziót is kiválthat. Most még nem tartunk itt, de a félelem egyre nagyobb, hogy túl sokáig húzta a kamatemelést az amerikai jegybank. Emiatt az infláció magasabb lehet és tovább tarthat mint ahogy az elemzők gondolják.

De mit jelent ez a befektetések szempontjából? Az utóbbi hónapokban az amerikai jegybank szigorítása már erősítette a dollárt az euróval szemben, az amerikai deviza ötéves csúcsra szárnyalt. Ha beigazolódnak a recessziós veszélyek, akkor az a részvénypiacra egyértelműen negatív hatással lehet, emellett a feltörekvő piacok veszítenének sokat az erős dollár miatt, főleg a dollárban eladósodott országok.

A következő időszakban tehát erre lehet érdemes figyelni, akár középtávon is az egyik komoly kockázat lehet az amerikai recesszió, illetve annak piaci hatásai.  

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.