Megatrend befektetési alap Megatrendek

Chipben a jövő: megvan a következő évek egyik nagy befektetési lehetősége?

by totalreturn 2021. április 9.

A következő évek egyik fontos trendje lehet a mikrochipek még szélesebb körű felhasználása, ez pedig befektetésként is vonzóvá teheti a szektort. A hosszútávú trendek szinte kivétel nélkül abba az irányba mutatnak, hogy még több félvezetőre lesz szüksége a világnak, amiből a gyártók is jelentősen profitálhatnak.

 

Chipek mindenhol

A chipek felhasználása már jelenleg is nagyon sokrétű. Ezek a modern elektronika meghatározó alkatrészei, melyek a porszívótól a mobiltelefonon át a laptopokig mindenhol megtalálhatók, miközben rendkívül fontos az ipari felhasználásuk is. A félvezető-gyártók 2018-ban közel 500 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak globálisan, majd jött egy kis visszaesés az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a memóriapiac ciklikussága és más tényezők miatt. Még a koronavírus-járvány miatt kialakult válságban is 2 százalékkal nőtt a piac, hiszen a lezárások miatt megnőtt a kereslet a számítógépek, laptopok és játékkonzolok iránt – emelte ki Richter Péter, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Elég koncentrált a piac és az iparág legnagyobb vállalatai csak néhány országra korlátozódnak, a globális félvezető piacon a 90-es évek óta Amerika számít vezetőnek, aminek a zászlóshajója az Intel vállalat; jelenleg 50% körüli piaci részesedéssel rendelkeznek az amerikai vállalatok. Ugyanakkor egyre több részterületen törnek előre az ázsiai országok, elsősorban Kína, Dél-Korea és Tajvan.

Richter Péter szerint a már említett „válságállóság” mellett a szektor hosszútávú kilátásai is pozitívak, az elektromos autózás, a zöld energia felhasználása, a digitalizáció és az 5G elterjedése mind támogatják a növekedést. Ezzel párhuzamosan rövidtávon van egy ciklikus túlkereslet, amit nem sikerült kielégíteni.

Még a konzervatív becslések szerint is évi 6 százalékos növekedés előtt állhat az iparág, de a Merrill Lynch például 8 százalékos bővüléssel számol, a chipek autóipari felhasználása pedig kétszámjegyű ütemben nőhet – emelte ki az Aegon Alapkezelő szakembere.

Hogy lehet ezzel pénzt keresni?

Ha valaki időben észreveszi a hosszútávú trendeket, az a befektetésekben is kifizetődhet, az Aegon Megatrend alapja például kifejezetten olyan tendenciákat keres, melyek a következő három-öt -tíz évben erősek lehetnek, kétszámjegyű éves növekedést érhetnek el, és a piac alulértékeli ezt. Richter Péter szerint a 2020-as év kifejezetten kedvezett az ilyen növekedési típusú befektetéseknek.

Az alap egyik zászlóshajója a Taiwan Semiconductor, melynek részvényei ma már a globális feltörekvő MSCI-index legnagyobb komponensei, a cég súlya egyre nagyobb globálisan is. A félvezető-szektor hosszútávú kilátásaival kapcsolatban az Aegon portfóliómenedzsere kiemelte az elektromos autózás terjedését. Miközben egy belsőégésű motorral eladott autóba 400 dollárnyi chip kell, egy elektromosba kétszer ennyi. Az önvezető technológia pedig ezt még tovább emelheti, így végső soron egy önvezető autóba akár ötször annyi chip is kellhet, mint egy hagyományos járműbe.

A másik fontos trend az 5G-technológia terjedése világszerte, aminak nyertese szintén a félvezető szektor lehet. A bázisállomások piacán most 25 százalékos növekedést vetítenek előre, az 5G-képes telefonok piaca pedig ennél is nagyobb mértékben, 34 százalékkal növekedhet. A gyorsabb sebességhez sokkal sűrűbb hálózatot kell kiépíteni, ami szintén a chipek iránti keresletet növeli. 

Összegzés

Ma már nem az a különleges, ha egy eszközben valamilyen chip van, hanem az, ha nincs. A koronavírus-járvány hatására kialakult chiphiány és ennek nyomán számos termék szállításának késése egyértelműen bizonyította, hogy “a microchip az új olaj”. Aki ebbe a piacba fektet, jó kilátásokra számíthat.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.