befektetés feltörekvő országokba orosz-ukrán háború

Újabb forradalom a feltörekvő piacokon?

by totalreturn 2022. június 3.

Újabb, komoly átrendeződés indulhat el a feltörekvő piacokon belül, miután Kína fokozatosan veszíthet az utóbbi években felépített súlyából – mondta az Aegon Alapkezelő konferenciáján Dercze Zoltán, a cég portfóliómenedzsere.

 

 

Behúzza a féket a kínai gazdaság

 

Az utóbbi két évtizedben Kína súlya 5 százalékról 40 százalék fölé emelkedett a feltörekvő részvénypiacokon belül. 2021. volt az első év, amikor érezhető csökkenést tapasztalhattunk – mondta előadásában Dercze Zoltán. A tavalyi év akár a fordulatként is felfogható, mivel elsősorban a kínai szabályozó hatóságok lépései és a romló gazdasági kilátások rontották le a távol-keleti részvénypiac teljesítményét, ez pedig a teljes feltörekvő részvénypiacra negatív hatással volt.

A kínai gazdaság új stratégiai iránya a „közös jólét” lett, mely egyelőre lassuló növekedést és összeomló piacokat hozott – emelte ki az Aegon Alapkezelő szakembere. Ennek oka elsősorban, hogy az új gazdasági célok a technológiai cégek megregulázásával és az ingatlanlufi leeresztésével járnak. Nemrég infrastruktúrális beruházásokat is bejelentettek, hogy tovább támogassák a gazdaságot, ezt bele lehetne helyette rakni

A romló kilátások már a makrogazdasági adatokban is megmutatkoznak. Elsősorban a hitelezés és a fogyasztói hangulat mutatja a lassulás jeleit, de azok még így is meghaladják a várakozásokat. További nehézséggel fenyeget a kínai háztartások eladósodottságának mértéke, ami már elérte az amerikai szintet.

 

 

Az oroszok kiesése is átrendezi a képet

 

Nem csak a kínai gazdaság lassulása és a piac gyenge teljesítménye rajzolja át a feltörekvő piacot, hanem az is, hogy az ukrajnai háború következtében az orosz eszközök kiestek az indexből. Kérdés persze, ebből melyik országok profitálhatnak? Dercze Zoltán szerint főleg a nyersanyag-exportőrök súlya növekedhet: a legszorosabban Latin-Amerika részvénypiacai mozognak együtt a nyersanyagciklusokkal. Az Aegon Alapkezelő saját modellje szerint az év eleje óta már mindenképpen stagflációról beszélhetünk, az ilyen környezetben pedig a latin-amerikai piacok szektorösszetétele tud jól teljesíteni, nem is beszélve arról, hogy az értékeltségük is vonzó.

Ha ESG-szempontból nézzük meg az egyes feltörekvő piacokat, akkor Latin-Amerika nem tűnik kifejezetten vonzónak, de javuló teljesítményt mutat. Kínában a vállalatirányítási tényezők sokat romlottak, de a zöld átállás teljes támogatottságot élvez, ebből az elektromos autógyártók és akkumulátorgyártók profitálhatnak. Latin-Amerika az energiatermeléshez fontos nyersanyagokban lényeges szereplő, például a globális réz export 25%-a származik onnan, Chile pedig a világon a második legnagyobb lítium-kitermelő.

Az Aegon Feltörekvő Piaci ESG Részvény Alapban a legnagyobb súlyt továbbra is Kína képviseli a maga 29%-ával, de Tajvan 16,9%-os és India 12,9%-os súlya emelkedést mutat. Az alap nettó eszközértéke 12,7 milliárd forint, célja, hogy egyedi részvénybefektetéseken keresztül profitáljon a feltörekvő gazdaságok növekedéséből. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.