infláció

Mit jelent az infláció a befektetőknek?

by totalreturn 2022. május 27.

Az elmúlt fél év az inflációról szólt a világban, szinte mindenhol évtizedes csúcsokat döntött az áremelkedés üteme. Erre pedig a jegybankoknak is reagálniuk kellett, így ma már mindenki a közelgő stagflációról és esetleges recesszióról beszél.

 

 

Minek nevezzelek? Stagfláció? Recesszió?

 

A tartósan magas inflációval és lassuló növekedéssel a világ egyre inkább a stagflációs szakaszban jár– vélekedik Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere.

A következő fontos kérdés, meddig tarthat ez az időszak, illetve elvezethet-e egy recesszióhoz, vagyis gazdasági visszaeséshez. Vannak arra utaló jelek, melyek már ezt a rémképet vetítik előre, ilyen például az, hogy a fejlett kötvénypiacokon a hozamgörbék több helyen invertálódtak. Az Egyesült Államokban ugyan még nehéz olyan elemzőt vagy jegybankárt keresni, aki rövidtávon recessziót várna, több konjunktúramutató azonban elkezdett a gazdasági lassulás irányába mutatni. A feltörekvő piacokon ennél még inkább aggasztóbb a helyzet, már ami a növekedési kilátásokat illeti, elég csak ha Kínára gondolunk.

Most az inflációs eszközöknek az lenne a jó, ha minél tovább stagflációban maradna a világgazdaság, vagyis minél később érnénk el a recesszióhoz – vélekedik Bakos Ádám. Jelenleg a nagy nemzetközi jegybankok “pánik üzemmódban” vannak az emelkedő inflációs kilátások miatt, a fejlett országok kötvénypiacai is már nagyon erőteljes kamatemeléseket áraz 2022/2023-ra.

Az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a sok rossz hír ellenére vannak biztató jelek, melyek arra utalnak, hogy elkerülhető a gazdaság visszaesése. Ilyen például az, hogy Európában egyre erőteljesebben törlik el a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket, a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős, a lakosságnak jelentős megtakarításai vannak, illetve a fiskális politika eszközei még rendelkezésre állnak.

 

 

Befektetési lehetőségek ilyen környezetben

 

Bakos Ádám az Aegon Panoráma alapjának portfóliómenedzsere, ami éppen a mostanihoz hasonló magas inflációs környezetre kínál megfelelő befektetési lehetőséget. A szakember kiemelte, hogy jelenleg a részvénypiacon kevesebb pozíciót tartanak, ugyanakkor az energiaszektort továbbra is vonzónak tartják, hiszen az iparágban az értékeltség és az eredményvárakozások is pozitívak.

Az árupiacon jelentős áremelkedés ment végbe az utóbbi hónapokban. Itt jelentős a geopolitika szerepe, hiszen a jelenlegi multipoláris világban megváltoztak a korábbi hagyományos szövetségi rendszerek. Emellett egyre drágább lett a szállítás, ami szintén beépült a nyersanyagok árába. Bakos Ádám szerint a következő időszak világszerte a nyersanyagfelhalmozásról szólhat, jelentősen növekedhet az energiahordozók és az élelmiszerek súlya a kormányzati tartalékokban. Könnyen lehet, hogy a következő időszakban ezek az arányok növekedni fognak, nyersanyagkészleteket is nagyobb mértékben tartanak majd a világ országai, hogy a deglobalizálódó világban az ellátást az ipar és a háztartások számára biztosítani tudják.

A devizapiacon az Aegon Panoráma alap stratégiailag forint short pozíciókat tart, arra számítanak, hogy a sáv feljebb fog tolódni az euró-forint esetében. A következő időszakban az alapkezelő szakemberei 370-390 -es EUR/HUF árfolyamsávot várnak, amiből inkább felfelé kacsingathat ki az árfolyam. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.