orosz gazdaság piacok

10 orosz blue chip, melyekre érdemes odafigyelni

by totalreturn 2019. március 28.

Hatalmas kapitalizáció, óriási piaci forgalom és elképesztően nagy likviditás – ezek az ismérvei a tőzsdék kedvenc papírjainak, amit a tőkepiaci szakzsargonban blue chipként szokás emlegetni. Mindez az orosz befektetések esetében is helytálló, hiszen a moszkvai tőzsdén (Moscow Exchange, Moex) a magán- és intézményi befektetőknek szintén megvannak a saját favoritjaik.

 

Az orosz tőzsde kedvencei

Mai összefoglalónkban orosz blue chipeket a mutatunk be olvasóinknak. Tíz olyan orosz vállalatóriás részvényét, melyekre érdemes odafigyelni.

1. Gazprom: Az orosz energiaszektor zászlóshajója és a világ legnagyobb földgázkészletével rendelkező nemzetközi vállalatcsoportja. Több, mint 30 országba exportálja a kitermelt nyersanyagokat, melynek jelentős részét saját vezetékhálózatán keresztül juttatja el a felhasználóknak. A Gazprom ezenkívül Oroszország 4. legnagyobb olajkitermelője is, ami szintén jelentős árbevételt generál a vállalatnak.

2. Lukoil: Mintegy 100.000 főt foglalkoztató orosz gáz- és olajipari exportőr. Napi 1,4 millió hordónyi kitermelése a világ olajfelhasználásának 2 százalékát adja. Termékei 4 kontinens 100 országában érhetők el napjainkban. (Magyarországon is van érdekeltsége.)

3. Rosneft: Félig orosz állami tulajdonban lévő globális energiavállalat. A kitermelés és a saját finomítókban történő feldolgozás mellett, világszerte nagy hangsúlyt fektet a K+F tevékenységre. A Rosneft számos ígéretes beruházással rendelkezik Kubában, Kanadában, Norvégiában, Brazíliában, Mongóliában, Venezuelában, de még az Egyesült Államokban is. Az energiacégek közül a Rosnefté a világ legnagyobb szénhidrogén készlete is, ezért stratégiai szempontból kiemelt szerepet tölt be Oroszországban.

4. Sberbank: Oroszország legnagyobb bankja és egyben az orosz gazdaság legértékesebb brandje. Nemzetközi szinten is elismert multinacionális pénzintézet, melyet a világ 25 legjobb bankja között jegyeznek. 22 országban rendelkezik bankfiókokkal és csak Oroszországban 92 millió ügyfelet szolgál ki. A Sberbank élen jár a banki technológiák fejlesztésében és meghonosításában is, melynek köszönhetően egyre több vállalati ügyfelet képes sikeresen megszólítani világszerte.

5. VTB Group: 20 hitelintézetből és egy pénzügyi szolgáltatóból álló nemzetközi pénzügyi csoport, ami nemcsak az orosz régióban, hanem a FÁK országokban is jelentős érdekeltségekkel rendelkezik. Leányvállalatai megtalálhatók Szingapúrban, Cipruson, Kínában, Indiában és az Egyesült Királyságban is. Fő részvényese mintegy 61 százalékban az Orosz Föderáció.

Ha további kérdése lenne az orosz piaccal kapcsolatban, regisztráljon személyes konzultációra.

Házaspár személyes pénzügyi konzultáción vesz részt

 

6. Surgutneftegaz: Az orosz energiapiac egyik legjobban diverzifikált gáz- és olajipari vállalata. Innovatív kutatóbázissal, ultramodern kitermelési eszközökkel, saját finomítókkal és marketing leányvállalattal rendelkező vállalatcsoport, ami a nyugati befektetők elvárásainak és az orosz stratégiai érdekeknek is messzemenőkig képes megfelelni.

7. Inter RAO: Széleskörűen diverzifikált energiakonszern. Oroszországban, a FÁK-ban és Európában is értékes beruházásokkal rendelkezik. Portfóliójának részét képzik hőerőművek, villamoselosztó hálózatok és egyéb innovatív energetikai beruházások is, számos országban. Oroszország egyik vezető energia exportőr-importőr szolgáltatója. Partnerei között található: Azerbajdzsán, Kína, Finnország, Ukrajna és Mongólia is.

8. Magnit: Az orosz régió egyik vezető kiskereskedelmi vállalata. Közel 20.000 tagból álló bolthálózatán keresztül értékesíti a termékeket. A Magnit Oroszország legnagyobb munkaadója is, több mint 300.000 embernek biztosít megélhetést. Érdekessége, hogy székhelye nem Moszkvában, hanem Krasznodarban található.

9. Transneft: Monopol helyzetben lévő, magas állami befolyással rendelkező energiavállalat, egyúttal a világ legértékesebb kőolajvezetékeinek tulajdonosa. Állami kezdeményezésre jött létre 1992-ben. Székhelye Moszkvában található, ahol a tőzsdén is nyilvánosan kereskednek vele az orosz- és nemzetközi befektetők.

10. X5 Retail Group: Oroszország 50 legdinamikusabban fejlődő kiskereskedelmi vállalata között számon tartott vállalatcsoport, ami 14.000 boltot működtet országszerte. További rekordként az X5 Retail Csoport Oroszország legnagyobb élelmiszerkereskedő vállalatának is számít napjainkban. Jövőjét tekintve jelentős terjeszkedési potenciált látnak benne az elemzők.

Az összefoglalónkban felsorolt befektetési lehetőségeken kívül számos vonzó célpont található az orosz piacon, melyek hozamából akár magánbefektetőként is bárki egyszerűen profitálhat egy orosz befektetési alap megvásárlásán keresztül.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.