orosz gazdaság Oroszország részvény tőzsde

Wagner-lázadás: hogyan reagáltak a piacok és mi jöhet még?

by Total Return 2023. június 27.

  • Pálfi György – VIG Alapkezelő

Nehéz megmondani, mi történt pontosan Oroszországban a hétvégén. Az onnan érkező híreket amúgy is fenntartásokkal érdemes kezelni, de olyan, az orosz politikai elitet érintő eseményekre, mint amiket a hétvégén láthattunk, nemigen volt példa az elmúlt évtizedben így kérdéses, hogy milyen hosszú távú következményei lehetnek.

Szombat reggel még úgy tűnt, hogy a korábban oroszbarát, majd hirtelen 180 fokos fordulattal a Kreml ellen forduló Jevgenyij Prigozsin és zsoldoshadserege (a 20 ezres Wagner-csoport) ténylegesen eljuthat Moszkváig – ám alig néhány órával később egy éles fordulattal Fehéroroszország felé vették az irányt. A hamar puccskísérletnek elnevezett lépések a szombat reggeli órákban kisebbfajta pánikot okoztak a moszkvai tőzsdén:  az orosz részvények 5-10% közti esést szenvedtek el, a rubel árfolyama rövid távon jelentősen megingott – de talán ennél is szemléletesebb, hogy a Moszkvából a törökországi Antalayába tartó repülőjegyek ára 7-8-szorosára emelkedett.

Az alábbi ábrán látható, hogyan mozogtak az egyes az orosz/ukrán helyzetre szenzitív eszközök (az ábrán a hétfő 16 órai állapot látható, minden esetben saját devizában):

A helyzet normalizálódása után, a hétfői tőzsdei nyitásban már csak visszafogott reakciókat láthattunk. A háborús helyzetre érzékeny eszközök közül a leginkább az európai fegyvergyártók részvényei estek, a nyersolaj viszont például egyáltalán nem reagált, az európai gázár pedig még esett is. A nyertesek pedig az ukrán kötvények voltak, itt – az újabb ukrán támogatás, valamint a tavaly lefoglalt orosz devizatartalékok esetleges felhasználása mellett – a piac pozitívan értékelte a kialakult helyzetet.

Érdekes módon az orosz részvények szinte alig reagáltak végül a hétvégi eseményekre, a lengyel részvények viszont kifejezetten jól teljesítettek. Igaz, sok eszköz csak igen korlátozott likviditással rendelkezik, a szankció alatt álló orosz részvények pedig sokkal inkább tükrözik a helyi szereplők hangulatát, mintsem a globális megítélést (a nem baráti országok befektetői ugyanis továbbra sem férnek hozzá ezen piacokhoz). A hétvégi eseményeknek ugyanakkor – a következő hetek eseményeinek függvényében – számos további következménye lehet, ami az eddigi visszafogott piaci reakciók ellenére komoly kockázatot jelenthet a régiós eszközökre.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.