Kína részvénypiacok tőzsde

Hosszú távon sem néz ki túl jól a kínai részvénypiac

by Total Return 2023. június 23.

Egyelőre nem úgy alakul a covid-lezárások utáni újranyitást követő gazdasági felpattanás Kínában, mint ahogy arra sokan számítottak. Folyamatosan csalódást keltő adatok érkeznek: az elmúlt hónapokban az ipari termelés és kiskereskedelmi forgalom is elmaradt a várakozásoktól. Óriási adósságok halmozódtak fel a világ második gazdaságában, és mivel  ezek törlesztése az elsőszámú prioritás, a fogyasztás vagy éppen a beruházások háttérbe szorulása rontja a hosszú távú növekedési kilátásokat (2021-re a kínai városi háztartásokban már nagyobb volt az adósságterhelés a rendelkezésre álló jövedelem százalékában, mint az amerikaiaknál). Ráadásul továbbra is feszült a viszony az USA-val is. Mindezek fényében nem csoda, hogy elfogyott az év eleji lendület a kínai tőzsdéken.

A kínai és az amerikai tőzsdék teljesítménye

Forrás: WSJ

A kínai monetáris politika az alapkamat csökkentésével próbálja támogatni a hitelfelvételt (a jegybank az eddigi 2 helyett 1,9%-on adja az egyhetes finanszírozást, ami a bankszektornak egyébként növekvő marzsokat jelent) és a növekedést, miután a legnagyobb bankok is a betéti kamatok csökkentése mellett döntöttek.  Ez rövid távon ugyan segíthet a kínai eszközöknek, de strukturálisan nem látszik, hogy mitől állna vissza a világ második legnagyobb gazdasága egy magasabb növekedési pályára. Ez a geopolitikai kockázatokkal együtt hosszabb távon sem ad okot túl sok optimizmusra a kínai részvénypiacon.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.