piacok részvénypiacok

Nicsak, mi történt a részvénypiacokon

by Total Return 2023. június 30.

A 2023-as esztendő a bár csökkenő, de még mindig magas infláció elleni küzdelem és a gazdasági lassulás (recesszió) éveként vonulhat be a történelembe. A világ jegybankjai kamatemelésekkel igyekeznek a hosszú távú célszint körülire csökkenteni a pénzromlás ütemét.

Ez a gazdasági környezet általában nem kedvez a részvénypiacoknak, azonban számos szegmens az idén pozitív hozamot tudott felmutatni. A befektetők érdeklődésének középpontjában elsősorban az amerikai (+9,8% hozam az év elejétől május végéig számítva), az európai (+9,0%) és a japán részvények (+8,8%) állnak, illetve előnyben részesítik a magasabb kockázatot futó vállalati (+2,6%) és épp befektetésre ajánlott kötvényeket is (+2,8%).

Míg a 2022-es év az árupiacok éve volt és a részvények szenvedtek, most úgy tűnik, az amerikai részvények viszik a prímet. Ezek tudtak a leghamarabb talpra állni – habár ez szinte kizárólag a hét nagy technológia részvénynek köszönhető, amelyek óriási tőkét fektettek be a befektetők új kedvencébe, a mesterséges intelligencia fejlesztésekbe. Ezek a részvények jelentős árfolyam nyereségen vannak túl: az Nvidia chipgyártó (amely május végén elsőként érte el szektorában az ezermilliárd dolláros kapitalizációt) az idei év első 5 hónapjában 159%-os, a Facebook-utód Meta 120%-os, az Apple 36%-os, míg a Microsoft 37%-os hozamot ért el.

Persze nem minden tőzsde áll fényesen: a feltörekvő piacok teljesítményét például beárnyékolja a kínai gazdaság vártnál gyengébb teljesítménye (ez utóbbiak szerepelnek ugyanis a legnagyobb súllyal az indexben). A covid-lezárások feloldása után sokan reménykedtek a kínai gazdaság gyors helyreállításában, azonban ez még jelenleg várat magára. A gyenge kínai makrogazdasági adatok és az Egyesült Államokkal fennálló feszült gazdasági kapcsolat, illetve a tajvani konfliktus rányomta a bélyegét a részvények teljesítményére is. A részvénypiac ugyanakkor általánosságban vonzónak tűnik, ahogy azt a lenti ábra is mutatja.

Ugyanakkor sok a nyitott kérdés. Vajon lesz és milyen erős lesz a recesszió? Fel tud-e gyorsulni az infláció csökkenésének üteme? Lesz kamatvágás az idén? Ezekre a kérdésekre még nincsenek konkrét válaszok. Egy “válságos” környezetben, rövid távon a kötvény befektetések tűnhetnek vonzóbbnak (ilyen a VIG Fejlett Piaci Államkötvény Befektetési Alap, VIG Magyar Kötvény Befektetési Alap), míg egy alacsonyabb kamat-, és inflációs környezetben, hosszú távon a részvény befektetések (VIG Opportunity Fejlett Piaci Részvény Befektetési Alap, VIG MegaTrend Befektetési Alap) lehetnek attraktívak.

https://www.visualcapitalist.com/fastest-rising-asset-classes-in-2023/

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.