fed kötvénypiac usa

Erős Amerika, felpattanó hozamok

by Total Return 2023. július 4.

Úgy tűnt, az elmúlt héten az amerikai kötvénypiacnak sikerült könnyen megemészteni az erősebb lakáspiaci számokat és a sintrai jegybankár találkozón elejtett „hawkish” kommenteket is. A hozamok a hozamgörbe hosszú végén stabilan alakultak, a rövid hozamok pedig nem szálltak el, azaz a kereskedési sávban maradtak.

Ez a kegyelmi állapot július első napjáig tartott. Érdekes módon, az első negyedév felülvizsgált növekedési adata volt az egyik trigger, ami újabb hozamemelkedést indított el. Ez pedig azért érdekes, mert revizionált adat ritkán okoz ilyen erős piaci reakciót. Az első negyedéves amerikai GDP növekedési adat és felülvizsgálatai a következőképpen alakultak április végétől (a felülvizsgálatok dátumai az első oszlopban szerepelnek):

Mint jól látszik, áprilisban a várakozásokat jelentősen alulmúló előzetes tényadat jelent meg, ezért az elemzők is lefelé módosították a számaikat. A végleges tényadat viszont így jelentős pozitív meglepetést okozott – gyakorlatilag megfelelve egyébként az első, áprilisi elemzői becsléseknek.

Az így (módosított) várakozáson felüli növekedési adatnak többféle interpretációja is lehet. Például, hogy a magasabb első negyedéves növekedés miatt az év további része gyengébben alakulhat. Vagy úgy – és a piaci reakciók szerint a befektetők többsége ezt gondolhatta -, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikája a gondoltnál kevésbé restriktív – és ezért további kamatemelésre lehet szükség.

A hozamemelkedés másik oka az új munkanélküli segélyért folyamodók száma volt, ami az elmúlt hetekben „végre” elindult felfelé, a legutolsó adat viszont újra nagyon alacsony lett. Így a régóta várt munkaerőpiaci lazulás – és a vele járó dezinflációs nyomás – tovább várat magára.

A “kötvény longoknak” jó hír, hogy a hozamok nem emelkedtek a korábbi lokális csúcsok fölé – megelőlegezve egy további jelentős leértékelődést:

A shortosokat viszont bizakodással töltheti el, hogy az ötéves reálkamatok új csúcsra törtek:

De vajon követi a többi hozamszint is? Mi a Panoráma alapunkban az inflációs tematika mentén inkább a hozamemelkedésre játszunk, de aki jó beszállási pontot lát a hozamemelkedés után, választhatja például a Bondmaxx alapot, ahol fokozatosan emeljük a fejlett piaci kamatkockázatot.

Ábrák forrása: fred.stlouisfed.org, Bloomberg

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.