abszolút hozamú alapok piaci érdekesség piacok tőkepiacok

Törökországgal vigyázni kell, Oroszország jól teljesíthet

by TotalReturn Blog 2018. február 14.

Ismét jelentős érdeklődés kísérte az Aegon Alapkezelő ügyfeleinek rendezett szemináriumát, melyet 2018. február 7-én tartottunk Budapesten. Az Alapkezelő vezetői, portfólió-menedzserei tájékoztatást adtak a 2017-es év eredményeiről, a 2018-as kilátásokról, és ezúttal is bepillantást engedtek a színfalak mögé, a portfóliókezelés néha kissé rejtélyesnek tűnő világába.

Az eseményről készült cikk első részét itt találja!

 

Részvénypiac: megmutatták, hogy lehet megúszni egy nagyobb korrekciót

Loncsák András, a részvény üzletág vezetője az elmúlt évekről elmondta: ahelyett, hogy 2-3 éves lejáratú papírokat vásároltak volna, várták a kötvénypiaci korrekciót – ez azonban nem igazán következett be, minden várakozás ellenére még mindig lehetett keresni a kötvényekkel, ami okozott nehézséget. Közben a szárnyaló részvénypiacokon olcsón jó papírt venni szintén kihívást jelent: ilyenkor nem számít a részvények árazása a befektetőknek, azt veszik, ami nagyon megy. Márpedig az Aegon profi részvénybefektetőinek alapelve, hogy túlárazott, 30-50-es P/E-vel rendelkező cégeket nem vesznek akkor sem, ha egyébként látszik bennük még növekedés. Az értékalapú befektetések, a defenzívebb szektorok nem teljesítettek jól 2017-ben. És bár 2018 is így indult, az elmúlt napokban megérkezett a várva várt korrekció: jöhet a változás, előtérbe kerülhetnek azok a cégek, amelyek valódi értéket jelentenek.

A közép-európai részvénypiac, az Aegon specialitása jól teljesített, 30 százalékos hozamot is el tudtak érni az Aegon ügyfelei. Loncsák András szerint egyrészt a jelentős beáramló tőke, másrészt a vállalati eredmények javulása volt a növekedés hajtóereje. Ahogy közelítettünk az év végéhez, úgy javultak folyamatosan az egyébként is magasan lévő elemzői várakozások a vállalati eredményeket illetően – ez pedig a részvények áraiban is tükröződött. Egy grafikonon azt is bemutatta: míg mondjuk a kínai részvényárazottság az egekben jár, Közép-Európa nem lett túlárazott, ezért van még további tere is az emelkedésnek, ha a vállalati eredmények tovább javulnak. Ennek megítélésében nagy segítséget jelent a profi elemzői csapat: meg tudják vizsgálni az egyes cégek hátterét, fel tudják mérni a valódi lehetőségeket.

Ami az elmúlt napok eseményeit, a széleskörű tőzsdei zuhanást illeti: végül mégiscsak önbeteljesítő jóslat lett, hogy mindenki korrekciót várt. Minden indikátor azt mutatta, hogy veszélyes tereppé kezd válni a tőzsde – 2016 is nagyon rosszul kezdődött, de utána óriási tőkebeáramlás indult, ami aztán folyamatossá vált. Túl sok volt az utas az optimistákat szállító kompon – el ugyan ez most sem süllyedt, de léket kapott és visszafordult, fogalmazott Loncsák András.

Látták, hogy régen volt már ekkora részvénysúly a portfóliókban; márpedig az extrém árazásra figyelni kell – nem jó a csorda közepén menni, mert akkor az ember nem tud elugrani, ha jön a szakadék. Az emelkedést ezért úgy aknázták ki az Aegon Alapkezelő szakemberei, hogy a korrekció érkezésekor ne ragadjanak be a pozícióba – inkább likvid eszközöket, például indexeket vásároltak, kerülték az illikvid sztorikat akkor is, ha jó befektetésnek tűntek. Aztán amikor jött az esés, hiába történt minden villámgyorsan, a portfóliómenedzserek készültek rá – ez látszik a portfóliók összetételének változtatásán is, így sikerült jól átvészelniük a korrekciót az alapoknak.

Ami a folytatást illeti: a világban meglévő óriási pénzmennyiség csökkenése most megindult – a hozamemelkedést kell figyelni, ha ez gyors lesz, az okozhat korrekciót, ha viszont fokozatos, akkor nem okoz majd fennakadást a tőkepiacokon. Ebben a környezetben az Aegon menedzserei jó ideje fedezik a kamatkockázatokat a portfóliókban. A piacok figyelme újra a vállalatok valós teljesítménye felé fordult, folyamatosan javulnak az eredmény-várakozások.

Bakos Ádám arra is felhívta a figyelmet, hogy már most is olyan magas szinteken járnak az eredmények, hogy innen nehéz lehet tovább fejlődni – igaz azonban, hogy globálisan nézve is nagyon erős az optimizmus, a kilátásokat felmérő BMI-mutatók mindenhol magasan 50 pont felett vannak, így van rá esély, hogy a mostani korrekció nem lesz fájdalmas.

 

Törökországgal vigyázni kell, Oroszország jól teljesíthet

Az Aegon portfóliómenedzserei két piacot különösen nagy figyelemmel követnek, mivel ezekre a piacokra külön alapokat is képeztek. A török piaccal kapcsolatban nem optimisták; itt fenntarthatatlan mértékű gazdasági növekedést láthatunk, nagyrészt államilag generálva;  a magas infláció, a várható hozamemelkedés, a dollárerősödés igazi méregkoktél lenne a török gazdaságnak. A makroadatok sem túl biztatóak, ráadásul a magas olajár sem segíti a török piacot.

Oroszországgal kapcsolatban viszont jóval optimistábbak: az olajárak emelkednek, főleg rubelben kifejezve. Bár az olajfüggőséget nem sikerült mérsékelni, de a költségvetést 40 dolláros olajár mellett tervezték – most pedig jóval e fölött, 60 dollár fölötti szinteken jár. A nemzetközi szankciók meglepetésre jót tettek az országnak, önfenntartóbbakká váltak, a korrupció pedig kezd visszaszorulni – hatékonyabbá vált az állam és az állami vállalatok is úgy, hogy nem dúskálnak az olajbevételekben. Az orosz részvények árazása (hagyományosan) az egyik legalacsonyabb, de ehhez alacsony, mindössze 2 százalékos GDP-növekedés párosul. A középosztály vásárlási ereje csak lassan nő, de az optimizmus nagy. Az orosz cégek készpénztermelő képessége magas, ezt újabban osztalékként ki is fizetik – foglalta össze Loncsák András a helyzetet.

 

Hírek az Aegon befektetési alapjairól

20 éves a belföldi kötvényalap

Nem jellemző, hogy 19-20 éven át rendre pozitív eredményt hozzon egy alap, ezért komoly teljesítmény, hogy a most 20 éves Aegon kötvényalapnak ezt sikerült elérnie. Az idei év ugyan mínuszban indul, de jöhet még olyan kisebb piaci hozamcsökkenés, ami az eredmény pozitívba fordulásához vezethetne.

Megfordították és sikeressé tették a Panorámát

Az Aegon Panoráma egy kevésbé sikeres alapja volt a társaságnak az elmúlt években. Az újfajta stratégia az új portfóliómenedzserrel nem működött jól; a befektetési időtáv sokkal rövidebb, mint amire a stratégia termőre fordulásához szükség lett volna. Ezért átalakították az alapot: Bakos Ádám és Pálfi György vette kezelésbe, új stratégiát határoztak meg, ami globális helyett a már bevált régiós fókusszal rendelkezik. Fele részben kötvénybe, fele részben részvénybe fektetnek, a kívánt kockázati szint elérése érdekében tőkeáttételt is felvehetnek. Más kötvényalapokkal ellentétben nem elsősorban a kamatozás miatt tartják a kötvényeket, inkább a spekulatív pozíciókat, a nagyobb kamat- vagy hitelkockázatot keresik, rövidebb időre fektetnek be, aktívabban kereskednek, mint a többi alapban. A részvényes portfólió-részben is több a kockázat a szokásosnál illikvidebb pozíciókat is felvesznek. Az alap teljesítménye azóta pozitívba fordult, amihez itt is hozzájárult a jó időzítés: korábban 75 százalék is volt a részvénysúly, a korrekció idejére viszont ezt az arányt 20 százalék alá csökkentették, kiválóan sikerült tehát az időzítés.

Átalakult az ÓzonMaxx: tőkevédettből abszolút hozamú

Az Ózon alapnál az alacsony kamatkörnyezetben a kockázatvállalási képesség a tőkevédelem miatt folyamatosan elfogyott, a gyakorlatban pénzpiaci alappá alakult át – ez pedig nem különösebben vonzó befektetés a lakosság számára. Emiatt döntöttek az átalakítás mellett. Az átalakított alap továbbra is alacsony kockázatú, de hagytak teret a hozamszerzésnek is. A kötvényrészt továbbra is alacsony (hitel)kockázat-vállalás mellett tartják, legalább a magyar besorolásnak megfelelő kötvények vannak a portfólióban. A portfólió mintegy 5 százaléka viszont kockázatosabb kötvényekből, részvényekből állhat össze – így maradt összességében alacsony kockázatú az alap, de van lehetőség némi plusz hozam elérésére.

Jönnek még újdonságok 2018-ban

Kadocsa Péter elmondta: alapvetően elégedettek a termékstruktúrával, de azért lesz változás.

  • A Climate Change alap például 10 éve van a piacon; ez egy megatrendet próbált meglovagolni – ebben a megatrendben is van azért hullámzás, így bővíteni szeretnék a portfólióba tehető eszközök körét.
  • Az Ázsia Részvény alapot általános feltörekvő piaci részvényalappá teszik, tehát itt is bővítik az elérhető piacok körét.
  • Korábban már jelezték: a Maraton Aktív alapnál a 30 milliárdos eszközérték elérése esetén korlátozni szeretnék a tőke beáramlását, hogy megőrizhessék az alap sajátosságaihoz szükséges portfólióméretet – most úgy tűnik, hogy ha a fokozott befektetői érdeklődés nem mérséklődik, akkor ezt a 30 milliárdos szintet még idén elérik .
  • Folytatódik a Panoráma megújítása is: az új stratégia mentén új nevet kap, az új érának megfelelően – Pro lesz a neve.

 

Az ügyfelek jártak jól a szabályozás átalakításával

A szabályozási változások közül Gécs Tamás, az Alapkezelő megfelelési szakértője kiemelte a Mifid2 irányelv implementálását, ami az alapkezelő teljes működési és engedélyezési környezetére hatott. Az ügyfelek számára kibővült a befektetővédelem, javult a transzparencia, és a végrehajtási szabályok is számukra pozitívan változtak. Összességében átláthatóbb, összehasonlíthatóbb, megfelelőbb lett a termékstruktúra Gécs Tamás szerint.

A Mifid2 rendelet az elemzések beszerzését is szabályozza, ezt a gyakorlatba úgy ültette át az Aegon alapkezelő, hogy az ügyfelek a legjobban járjanak: a felmerülő többletköltségeket átvállalta, az anyacégnek köszönhetően pedig kibővült az elérhető elemzések köre. Így a globális elemzőházak szakmai anyagaitól a kisebb, helyi, profi elemzőcsapatok elemzései is segítik az Aegon portfóliómenedzsereinek munkáját.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.