megtakarítás

Megtakarítás felelősségteljesen

by totalreturn 2018. február 20.

A megtakarítás közgazdasági értelemben jövedelmének az a része, amelyet nem költ el. Ebből logikusan az következik, hogy megtakarítani kizárólag úgy tud, ha bevételei meghaladják a kiadásait.

 

A korábbi Többet szeretne megtakarítani a jövőben? Íme 9 tipp, ami segíthet!” című bejegyzésben már olvashatott néhány tippet arról, miként maximalizálhatja megtakarításait.. Azok az olvasók pedig, akik még nem rendelkeznek megtakarítással az „Így készítsen családi költségvetéstcímű poszt segítségével próbálhattak meg elindulni a “helyes” úton.

A mai összefoglalóban a megtakarítások tudatos és felelősségteljes megtervezéséről tájékozódhat bővebben.

 

A legjobb megtakarítási forma

„Melyik a legjobb megtakarítás?” – teszik fel a kíváncsi ügyfelek a kérdést a pénzügyi tanácsadók százainak.

„Természetesen az, amelyik kockázata, lejárata és feltételei a leginkább megfelelnek az Ön jelenlegi élethelyzetéhez” – válaszolja rögtön egy magára szakmailag valamit is adó, tapasztalt tanácsadó.

 

Mit kell mérlegelnie, mielőtt választ?

Ha az alábbi kérdéseket előre átgondolja, akkor azzal egy tanácsadás alkalmával duplán is nyerhet: egyrészt segíti a pénzügyi tanácsadó munkáját, aki így gyorsabban tudja megtalálni a leginkább Önhöz illő megoldást, másrészt kiszűrheti a szakszerűtlen ügynököket, akik mindenkire ugyanazt az egy terméket szeretnék rásózni. Íme az 5 legfontosabb kérdés:

  1. Magánszemélyként vagy cégként szeretne megtakarítani?
  2. Milyen összeget tud havonta félretenni? (itt olyan összeget mondjon, ami biztosan rendelkezésére áll majd hónapról hónapra)
  3. Milyen céljai vannak a megtakarítással és pontosan milyen időtávon takarítana meg?
  4. Milyen megtakarításai vannak vagy voltak korábban? Mi az a megtakarítási forma, amitől biztosan elzárkózik és melyek azok a termékek, amelyekbe ismét szívesen megtakarítana?
  5. Milyen az Ön kockázatvállalási hajlandósága? Alacsony, mérsékelt vagy esetleg kockázatosabb megoldást keres? Töltse ki tesztünket, amiből megtudhatja kockázatválllalási képességét!

Amennyiben valamelyik kérdésre nem tud megválaszolni, akkor az azzal kapcsolatos előnyökről és hátrányokról feltétlenül kérdezze meg pénzügyi tanácsadóját.

 

További tényezők, amikre figyelnie kell:

  • Állami támogatás igénybevétele: Feltétlenül járjon utána, hogy élethelyzete (kor, jövedelem, stb.) alapján jogosult-e állami támogatás igénybevételére. Lakáscélú takarékoskodás esetén ugyanis Ön akár évi 30%-os állami támogatással is növelheti megtakarításának összegét.
  • Adókedvezmények: Igyekezzen kihasználni a nyugdíjcélú megtakarításai után igénybe vehető állami adókedvezményeket, amely segítségével befizetett adójának akár 20%-át is visszakaphatja.
  • Kamatadó mentesség: Részesítse előnybe az állam által preferált megtakarítási termékeket és használja ki azok kamatadó mentességét.
  • A költségek szintje: Az elmúlt években tapasztalható alacsony kamatszint miatt kiemelkedően fontos, hogy olyan pénzügyi partnert válasszon, ahol a költségek nem olvasztják el megtakarításai hozamait. Ha nyitott online vezetni megtakarítási számláját, akkor olyan költségmentes ajánlatok is léteznek, ahol a számlavezetés, a termékek megvásárlása és eladása, de még a letétkezelés is díjmentes.

+1 tipp

Kezelje megtakarításait körültekintően, hiszen a kemény munkával összespórolt pénzének a nagy részét, akár egy rossz döntéssel is elveszítheti. Olvassa el a Pénzügyi baklövések a párnacihától az aranytallérigcímű korábbi bejegyzésünket és tanuljon mások korábbi hibájából.

Tetszett? Iratkozzon fel, hogy többet tudjon meg.