befektetések adóvonzata

Adómentes befektetés, amit imádnak a magyarok

by totalreturn 2017. december 19.

0%-os kamat- és árfolyam-nyereségadó 5 éves lekötés esetén és villámgyors, interneten keresztül is elintézhető befektetési folyamat – ezeket az előnyöket kínálja Önnek a Tartós Befektetési Számla, amelynek célja az öngondoskodás és a hosszú távú megtakarítások ösztönzése.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ) nyitására 2010 óta van lehetősége a hazai magánbefektetőknek, akik a nyilvánvaló előnyök miatt azonnal megkedvelték a konstrukciót. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján, csak az elmúlt 3-4 évben megtriplázódott a TBSZ számlák száma, míg a konstrukcióban kezelt vagyon összértéke a korábbi négyszeresére emelkedett.

Aegon tippek:

  • Tartós Befektetési Számláját még decemberben érdemes megnyitnia, hiszen így csak néhány hétre korlátozódik a felhalmozási időszak és már 2018 januárjától élvezheti a lekötési időszak által nyújtott előnyöket (adómentesség) 
  • 1 perc alatt igényelhet Aegon Tartós Befektetési Számlát Expressz számlanyitás online szolgáltatásunk segítségével!

 

Így működik a TBSZ a gyakorlatban

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény értelmében, Tartós Befektetési Számla hitelintézettel, illetve befektetési szolgáltatóval köthető, az alábbiak feltételek mellett:

  1. Felhalmozási időszak: A számlanyitás éve a felhalmozási időszak, ebben az intervallumban kell (az adott év dec. 31-ig) elhelyeznie számláján a befektetni kívánt összeget, minimum 25.000 összértékben.
  2. Lekötési időszak: A számlanyitási évet követő év első napjától kezdődik a lekötési időszak, amely 3 vagy 5 évig tart. A rövidebb, 3 éves futamidő esetén Ön kedvezményes 10%-os adókulccsal adózhat kamat- és árfolyamnyereségei után, míg az 5 éves periódus esetében adómentesen juthat hozzá befektetése hozamához.
  3. Lejárt számla: A számla a választott lekötési időszak végén jár le, ahol Ön igény szerint akár újabb TBSZ nyitásáról is dönthet vagy felveheti a hozamokkal növelt teljes összeget (esetleg annak egy részét) a 2. pontban bemutatott adózási feltételek szerint.
  4. Nyitható TBSZ számlák száma: Ön egyszerre több számlával is rendelkezhet, akár ugyanannál a szolgáltatónál is, de naptári évenként kizárólag egy TBSZ-t nyithat.

 

Széles körű befektetési paletta

Szinte az összes hazai értékpapír-típus megvásárolható TBSZ-en keresztül, így minden adott az Ön számára ahhoz, hogy kialakíthassa a befektetési preferenciájának leginkább megfelelő értékpapír portfóliót:

  • Állampapírral is! TBSZ számlán a Magyar Állampapírok szinte összes típusa elhelyezhető.
  • Befektetési alapokat is vásárolhat! Szintén elérhetőek a konstrukció keretén belül a hazai alapkezelők befektetési alapjai, amelyek széleskörű diverzifikációs lehetőséget biztosítanak Önnek.
  • Részvényekbe is fektethet! A TBSZ a hazai részvénypiacot célzó befektetők számára is ideális megoldást jelent, hiszen a BUX összes részvénye elérhető vele.

Apuka, nagypapa és kisgyerek horgászik egy tónál

Baj esetén is létezik megoldás

Végszükség esetén a lekötési időszak alatt is „feltörhető” a TBSZ, így Ön bármikor hozzájuthat a befektetett összeghez, ha előre nem tervezett költsége merülne fel. Részkifizetésre azonban a harmadik év végéig nincs lehetősége, így ezt kizárólag a TBSZ megszüntetésével teheti meg, amellyel Önnek automatikusan megszűnik a szerződésben rögzített adókedvezménye vagy adómentessége.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.