piacok

Befektetési alternatíva, nyugdíj előtt állóknak

by totalreturn 2018. január 19.

Ma még túlzás lenne azt kijelenteni, hogy Magyarország a pénzügyeikről tudatosan döntő emberek országa, bár a hazai pénzintézetek és a magyarországi pénzügyi felügyelet sikeres együttműködésének köszönhetően, egyre nagyobb hangsúlyt kap a médiában a pénzügyi tudatosság témaköre.

Gyakran hallható, hogy a pénzügyi szakemberek a fiatalabb generáció képviselőit arra buzdítják, éljenek az államilag támogatott lakástakarékpénztárak vagy nyugdíjcélú megtakarítási programok előnyeivel, és mihamarabb kezdjék el jövőbeli egzisztenciájuk megteremtését. De vajon milyen szempontokat kell figyelembe venniük azoknak, akik kevesebb mint 10 évre van a nyugdíjtól? Erről a témáról szól a mai bejegyzésünk!

 

Ezek az Ön pénzügyi teendői, ha nyugdíj előtt áll

55 év felett két fontos célt kell szem előtt tartania a jövőjével kapcsolatban. Az egyik, hogy nyugdíjas évei alatt folyamatosan biztosítva legyen az Ön számára, a korábban már megszokott életszínvonala. A másik pedig, hogy gondoskodjon előre szerettei jólétéről, bármit is hozzon számukra a jövő.

Jó esélye van arra, hogy mindkét célt sikeresen elérje, mindössze egyetlen befektetési forma alkalmazásával! Ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy aktív évei utolsó szakaszában, tudatosan átalakítsa korábbi befektetési portfólióját. Biztonságos, rugalmas, több elemből álló, de könnyen kezelhető megoldást kell keresnie, amelynek költsége alacsony, teljesítménye pedig jól átlátható.

 

Válassza a befektetési alapokat!

A fenti feltételeknek kiválóan megfelelnek a különböző befektetési alapok, amelyekből a hazai pénzügyi szolgáltatók, a lakossági ügyfelek számára is széles körű palettát kínálnak. A befektetési alapok ráadásul számos olyan speciális megoldást is nyújthatnak Önnek (pld.: örökjáradék vagy periódikus hozamkifizetés) mellyel kiválóan kiegészítheti későbbi, állami nyugdíját.

 

10 érv a befektetési alapok mellett

  1. Online számlanyitás: Már interneten keresztül is lehetősége van befektetési számlát igényelni. Mindössze 5 személyes adatot kell megadnia, így akár 1 perc alatt is elvégezheti a teljes regisztrációs folyamatot.
  2. Ingyenesen kezelhető: Az új generációs online számlák kezelése költségmentes, vagyis ingyenes a számlanyitás, nincs számlavezetési- vagy letétkezelési díj, valamint a befektetési alapok is költségmentesen megvásárolhatóak vagy eladhatóak.
  3. Állami adókedvezmények: A befektetési alapok Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) keresztül is elérhetőek az Ön számára, akár teljesen adómentesen! TBSZ számlát pedig online is igényelhet, szintén egy kattintással.
  4. Könnyű ellenőrzés: Az online számlák egyenlegét bármikor, bárhonnan ellenőrizheti, akár mobiltelefonjáról is. Az adatok pedig, a szigorú törvényi előírásoknak köszönhetően, mindig naprakészek.
  5. Magas likviditás: A befektetési alapokban tartott vagyona nagyon gyorsan készpénzre váltható, amennyiben előre nem várt kiadása merülne fel a jövőben.
  6. Baleset- és életbiztosítással kombinálható: Szinte az összes befektetési alap kombinálható biztosítással, amellyel Ön előre gondoskodhat családja hosszú távú egzisztenciájáról.
  7. Egyedileg választható kockázat: Az alapoknak köszönhetően teljesen személyre szabhatja a portfóliójának kockázatát, bármilyen is legyen befektetői attitűdje.
  8. Széleskörűen diverzifikált: A befektetési alapok összeállításánál a szakemberek arra törekednek, hogy az alapok vagyonát minél kisebb kockázat mellett fektessék be. A tőkét több részre osztva, akár több száz kötvény vagy részvény is kerülhet az egyes alapokba, amely jelentősen csökkentheti befektetésének kockázatát.
  9. Mintaportfóliók: Előre összeállított mintaportfóliókból is lehetősége van választani, amelyet profi vagyonkezelő szakemberek állítanak össze. Sőt, a mintaportfólió még tovább is optimalizálható, figyelembe véve az Ön személyes pénzügyi helyzetét és jövőbeli kockázat/hozam elvárásait.
  10. Bárki által örökölhető: Egyes biztosítással kombinált befektetési konstrukciók esetén, egyénileg szabhatja meg, kinek a nevére szóljon a biztosítási kötvény, azaz ki legyen a kedvezményezett. Itt további előnyt jelenthet az is, hogy e kedvezményezett személy kiléte, az öröklési folyamat alatt is teljesen anonim maradhat.
* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.