infláció Lengyelország választások

Szabályos ígéretcunami zúdult a lengyel választókra – Hamarosan jöhet a keserű kijózanodás?

by Total Return 2023. október 14.

  • Pálfi György – VIG Alapkezelő

Még az eddigi várakozásoknál is szorosabbnak ígérkezik a hétvégi lengyel választás. Az előzetes várakozások szerint a kormányzó PiS még mindig vezet, azonban az ellenzéki blokk pártjai sokat erősödtek a hajrában, főként a kicsi, bejutási küszöb környékén mozgó partok tudtak javítani népszerűségükön. Ugyanakkor reális esély van arra, hogy patthelyzet alakul ki, és egyik nagy párt sem tud kormányt alakítani, ami egy újabb, jövő év eleji választáshoz vezethet. Valószínűleg amennyiben a kormányzó párt vagy ellenzék kormányt tud alakítani, arra mindkét esetben a piac rövid távon pozitívan reagálna. A legrosszabb forgatókönyv a kisebbségi kormányzás, és később egy előrehozott választás lenne. A választás kimenetelétől függetlenül azonban már most jól látszik, hogy a választási kampányhoz köthető intézkedésnek, illetve a beígért támogatásoknak köszönhetően (mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon) a leendő kormány komoly kihívásokkal állhat szemben.

Forrás: Politico.eu

A lengyel jegybank az infláció fokozatos csökkenését várja a következő évben, és ezzel párhuzamosan meg is kezdte az alapkamat csökkentését. A piaci várakozások szerint az eddigi 100 bázispontos vágás után a jegybank lassuló ütemben 4% közelébe vághatja az alapkamatot a jövő év közepére a mostani 5,75%-ról. A piac mindezt amellett várja, hogy az inflációs pálya komoly veszélyeket rejt magában: nem csak a globális dezinflációs trendek megtörésére van komoly esély, a választás előtti hatalmas pénzosztás a lengyel infláció elszakadását eredményezheti, mint ahogy azt Magyarországon is láttuk az elmúlt évben.

Ateljes cikket olvassa el a Portfolio.hu oldalon:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231014/szabalyos-igeretcunami-zudult-a-lengyel-valasztokra-hamarosan-johet-a-keseru-kijozanodas-645421

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.