csökkenés infláció piacok

Fellélegezhetünk, új korszak kezdődött Magyarországon: végre itt a pozitív reálkamat!

by Total Return 2023. október 13.

Szeptemberben a piaci várakozásokkal összhangban nagyot csökkent a 12 havi inflációs ráta. Az előző hónapban mért 16,4%-ról 12,2%-ra lassult a fogyasztói áremelkedés üteme:

forrás: KSH

A lassulás főként bázishatásoknak köszönhető, hiszen a tavalyi évben hozott rezsicsökkentés módosítási törvény hatása 2022 szeptemberében volt látható először az árakban. A bázis a tavalyi év szeptemberével megnőtt, ez pedig pozitív hatással volt a jelenlegi inflációra.

Havi alapon azonban már nem olyan megnyugtató a kép, hiszen csaknem 1%-kal drágult a háztartási energia. Inflációnövelő tényező az emelkedő olajár miatt dráguló üzemanyag is, amelyek szeptemberben 3,3%-kal nőttek. (Októberben ugyan már némi konszolidáció jelei mutatkoznak, de az árak továbbra is magasak maradhatnak.

Pozitív hír, hogy az élelmiszerárak havi alapon közel 0,3%-kal csökkentek. Ugyan év/év alapon még mindig 15% fölötti áremelkedés mérhető, azonban a decemberben elért közel 45%-os csúcshoz képest jelentős a lassulás.  A szolgáltatások terén is elkezdődött a dezinfláció, hiszen habár hó/hó alapon még áremelkedést mértek, már közel sem akkora az ütem, mint ami a korábbi hónapokban volt megfigyelhető.

Ami talán a legfontosabb újdonság, hogy  szeptemberre hosszú idő után pozitívvá vált a reálkamat:

*jegybanki effektív kamat mínusz inflácio

forrás: VIG Alapkezelő, MNB

Az elkövetkezendő hónapokban tehát teljes mértékben a jegybank kezében lesz a döntés, hogy milyen mértékben hagyja ezt emelkedni. Az már tisztán látszik, hogy a Monetáris Tanács a következő októberi kamatdöntés alkalmával nem folytatja a 100 bázispontos kamatcsökkentéseket. Egy kisebb, 75 bázispontos csökkenés elméletileg lehetséges, de ha a minél magasabb reálkamat elérése a cél, akkor a lazítási ciklus 50 vagy 25 bázispontra való lassítása lenne indokolt.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.