AI mesterséges intelligencia

Mindent vihet a mesterséges intelligencia

by Total Return 2023. október 16.

A DeepMind, az MI úttörő kutatólaboratóriuma, amely ma már a Google része, azt tűzte ki célul, hogy “megoldja az intelligenciát, majd ezt felhasználva megoldjon minden mást”. Bár ez a kijelentés talán kissé nagyképűnek tűnik, a technológiai látnok (és pragmatikus) Bill Gates hasonlóan optimista. “Az MI kora elkezdődött” című blogbejegyzésében Gates kijelentette, hogy “az MI fejlesztése ugyanolyan alapvető fontosságú, mint a mikroprocesszor, a személyi számítógép, az internet és a mobiltelefon megalkotása. Meg fogja változtatni az emberek munkáját, tanulását, utazását, egészségügyi ellátását és kommunikációját. Egész iparágak fognak átrendeződni körülötte. A vállalkozások azáltal tűnnek majd ki, hogy mennyire jól használják.”

A Microsoft máris arról számolt be, hogy a GitHub Copilotot, a természetes nyelvi kéréseket kódolási javaslatokká alakító mesterséges intelligencia eszközt használó fejlesztők 55%-kal gyorsabban végzik el a feladatokat, mint azok, akik nem használják. A ChatGPT jóvoltából íme néhány további példa arra, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatással lehet az üzleti életre a jövőben:

Fokozott hatékonyság és termelékenység: Az MI alapú automatizálás és a gépi tanulási algoritmusok képesek optimalizálni a műveleteket, csökkenteni a költségeket és javítani a termelékenységet különböző iparágakban, a gyártástól a logisztikáig.

Adatvezérelt döntéshozatal: Az MI-algoritmusok hatalmas mennyiségű adatot képesek elemezni és értékes meglátásokat kinyerni belőlük. Lehetővé teszik a vállalkozások, az egészségügyi szolgáltatók és a kormányzati szervezetek számára, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak. Ez az adatközpontú megközelítés elősegíti az innovációt és a hatékonyságot, miközben versenyelőnyökhöz is vezet.

Személyre szabott élmények: A mesterséges intelligencia egyéni preferenciák és viselkedések elemzésére való képessége személyre szabott ügyfélélményeket tesz lehetővé. Példaként említhetők az e-kereskedelmi platformok ajánlórendszerei és a személyre szabott egészségügyi megoldások, amelyek a betegadatok alapján testre szabják a kezeléseket.

Amint az alábbi ábra mutatja, az MI által vezérelt új számítástechnikai korszak küszöbén állunk, amely a korábbi technológiai ciklusokat, például a nagyszámítógépeket, a személyi számítógépeket és a mobiltelefonokat követi.

A közgazdaságtanban a Nobel-díjas Robert Solow alkotta meg a Solow-féle növekedési modellt, amely a hosszú távú gazdasági növekedést a tőke, a munkaerő és a technológiai fejlődés függvényében méri. A modell arra a következtetésre jut, hogy a tőke önmagában nem hajtja a hosszú távú gazdasági növekedést, és a munkaerőnek csökkenő hozamai vannak. A legfontosabb, hogy az egy munkavállalóra jutó termelés növekedését kizárólag a technológiai fejlődés üteme határozza meg. A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek óriásiak, mert a termelékenység jelentős növelését ígéri.

 

Ahogy láthatjuk, az MI-ban nagy potenciál rejlik, de sokan tartanak attól is, hogy – a történelemben már látott módon – a „lufi” kipukkan és az ezen területen befektetett összegeknek rossz esetben csak a töredékét kapják vissza a befektetők.

Mi itt, a VIG Alapkezelőnél ennek a kiküszöbölésére is felkészültünk. Létrehoztunk egy olyan terméket, amely tőkevédelmet biztosít a befektetett összegre, sőt 3 év alatt 15%-os minimális hozamot biztosít. Ráadásul, köszönhetően a termékbe ágyazott vételi opciónak, az MI szektor kiemelkedő teljesítése esetén, a minimális hozamon felüli többlethozam elérésre is lehetősége van a befektetőknek.

Ha Ön sem akar lemaradni erről a páratlan lehetőségről, jegyezzen legújabb, VIG Robotok Kora Befektetési Alapunkból!  A befektetési jegyek jegyzésére az Alfa Biztosító, az UNION Biztosító és a Money & More Független Pénzügy Tanácsadó értékesítési hálózatában van lehetőség október 29-ig.

További részletek:

https://www.vigam.hu/wp-content/uploads/2023/10/VIG_leaflet_Robotok-Kora_8old_hu_Online.pdf

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.