elemzés infláció makrogazdaság Nasdaq részvény tőkepiacok tőzsde usa Warren Buffet

Óvatosságra int Warren Buffett kedvenc indikátora

by Kolozsi Gábor 2023. február 27.

-Kardos Zsolt –

A fenti ábra az amerikai GDP viszonyát mutatja a piaci kapitalizációhoz képest a teljes amerikai tőzsdét (és így a gazdaságot is) lefedő Wilshire 5000 indexen keresztül. A 2022 januári 200% azt mutatja, hogy a piaci kapitalizáció kétszer akkora volt mint az USA GDP-je. Sok ez vagy kevés?

 

A Warren Buffet indikátor értéke

Forrás:Longtermtrends.net

 

A tapasztalatok szerint ha ez az értékeltségi mutató 50% alatt alulértékelt, 75% és 90% között áránál van, ha pedig 120% feletti értéket vesz fel, akkor erősen túlértékelt. A tőzsdei kapitalizáció GDP-hez viszonyított arányáról a világ egyik legjobb befektetőjének tartott amerikai Warren Buffett egyszer megjegyezte, hogy “valószínűleg ez a legjobb mérőszám arra vonatkozóan, hogy az adott pillanatban hol állnak az értékelések”.

Való igaz, az összes cég tőzsdei értéke maga a gazdaság, ami pedig maga a GDP mutató és ha előbbi jelentős mértékben – a tapasztalatok szerint legalább 25 százalékkal – meghaladja az utóbbit, a  részvény árfolyamok korrekciója előbb-utóbb elkerülhetetlen az egyensúlytalanság megszüntetéséhez. Ez történt a 2000-es “dotcom válság” idején is, amikor a technológiai cégeket övező, túlzott optimizmus miatt ez a mutató 150 százalékig emelkedett:  mindenki szörnyülködött rajta, hogy a tőzsde mennyire elrugaszkodott a reálgazdaságtól, a részvényárfolyamok összeomlottak és 2003-ig igazi “bear market” következett. Akkorra mutató lejött 80%-ra, a túlértékeltség megszűnt, ismét jó vételi lehetőség kínálkozott.

És ugyanez történt a 2009-es  pénzügy válságot követően is. A beindított gazdaságélénkítő “pénzpumpák”, negatív kamatok következtében a Buffett mutató egy évtizedes emelkedés után rekord magasba, 200% százalékra emelkedett. Meg is indultak lefelé a részvényárfolyamok, egy éven keresztül tombolt a “medve”. Ám aki azt hinné, ismét indulhat a “stock picking”, az lehet, hogy téved. Ugyanis a mutató még mindig 150%-on áll, azaz ott, ahonnan – épp a túlértékeltség miatt – az előző árfolyam zuhanás indult. Ha hiszünk Warren Buffettnek, hogy 120% felett túlzott az optimizmus, akkor még akár évekig eshetnek a tőzsdék.

A jelenlegi gazdasági helyzet hasonló, mint ami az 1970-es években, az olajválság miatt stagflációhoz vezetett és a tőzsdei árfolyamok a harmadukra estek. Az infláció, bár csökken még mindig magas: a 6,4% több, mint háromszorosa (!) a Fed hosszú távú (2%-os) céljának. A részvénypiac kockázata bár csökkent az elmúlt egy évben, még mindig túl magas. Lehet, hogy a piac alját még nem láttuk és érdemes várni a hosszú távú befektetéssel. Persze, az is megduplázta a pénzét, aki a már említett “dotcom lufi” tetején vásárolta meg a Nasdaq technológiai indexet. De aki 3 évvel később, közel 5000 helyett alig több, mint 1000 ponton, az a tízszeresét kereste rajta. A pénzt a részvény vásárláskor keressük meg, nem az eladáskor.

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.