egyéb érdekesség hozamok pénzügyi tudatosság piacok részvény tőkepiacok

Ha olyan okos vagy, akkor miért nem vagy még gazdag?

by Kolozsi Gábor 2023. február 22.

-Kardos Zsolt-

Nem az a nehéz, hogy tudjuk, mit kell tenni ahhoz, hogy jó kereskedési, befektetési eredményeket érjünk el. Ami rendkívül nehéz, az az, hogy fegyelmezettek maradjunk, és valóban megtegyük azokat a bizonyos dolgokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a lehetséges sikerhez.

Nem elég tehát a brilliáns stratégia, a kereskedők döntő többsége újra és újra bukik a tőzsdén, mert nem képes fegyelmezett maradni. Vagy “érzelemből” reagálnak rosszkor rosszat, vagy hagyják, hogy például erős stressz hatására a tétlenség vagy a tehetetlenség eluralkodjon rajtuk.

A hangsúly tehát nem az ember pillanatnyi értelmi képességét mutató IQ-n (intelligence quotient, azaz intelligenciahányados) van, hanem az EQ-n (Emotional Quotient, magyarul  “érzelmi intelligencia”) . Az érzelmi intelligencia a saját érzelmeink megértésének, használatának és pozitív módon történő kezelésének képessége. A nyers intelligencia (az IQ) nem igazán lehet hatékony a kereskedésben és a befektetésekben, ha nem párosul érzelmi intelligenciával (az EQ-val).

Csak azért, mert okos vagy, még nem jelenti azt, hogy helyesen cselekszel. Kell tehát a  magas érzelmi intelligencia is. De mit is jelent ez utóbbi?

  • A kritikának és a kudarcnak a tagadás, hibáztatás szorongás vagy kifogások nélkül való kezelésének képessége. Ha magas szintű önismerettel rendelkezel, akkor a hibákat és a kritikát hatékonyan tudod feldolgozni.
  • Nyitottság és kíváncsiság. A magas EQ-val rendelkező emberek mindig nyitottak arra, hogy tanuljanak, és hogy változtassanak a nézeteiken. Nem ragaszkodnak egy állásponthoz, és nem vesznek részt adatbányászatban sem.
  • A hibák gyors (f)elismerése. Aki magas érzelmi intelligenciával rendelkezik, hajlamos az alázatra. Tudja, hogy a hibák elkerülhetetlenek, elfogadja ezt a tényt, és továbblép.
  • Empátia. Az a képesség, hogy megértsük más emberek érzéseit és érzelmeit, és a viselkedésünket ennek figyelembevételével alakítsuk.

Hogyan javíthatja a kereskedést például az empátia? Azzal, hogy segít más helyébe képzelni magunkat, más szemszögéből látni a dolgokat. A tőzsdén mindig van valaki más az adásvétel  “túloldalán”, aki akár sokkal okosabb, de legalábbis nagyobb tőkével rendelkezik. Ha megértjük, hogy mit és miért gondol vagy érez, azaz kitaláljuk a gondolatát, két lépéssel közelebb kerülhetünk a sikerhez.
Legalább ennyire fontos az önvizsgálat is. Hiánya sok okos embert tesz nagyon rossz kereskedővé és befektetővé. Ők azok, akik képtelenek megérteni, hogy a világ (vagy a tőzsde) miért nem jutalmazza a zsenialitásukat. Az igazság az, hogy a tőzsdén való eligazodás óriási fegyelmet igényel, az okos emberek viszont nagyon jók abban (is), hogy megtalálják az okokat, amiért nekik speciel nem kellene fegyelmezettnek lenniük. Folyamatosan megszegik a szabályokat, hagyják, hogy az érzelmek eluralkodjanak rajtuk, és irányítsák a viselkedésüket.  Az érzelmi intelligencia arról szól, hogy megértsük, mi vezérli a saját viselkedésünket. Miért szegjük meg azokat a szabályokat, amelyekről tudjuk, hogy követnünk kellene? Miért nem cselekszünk, amikor tudjuk, hogy cselekedni kellene? Miért viselkedünk makacsul vagy bizonytalanul, amikor éppenhogy magabiztosnak kellene lennünk?

Ahhoz, hogy megértsük, az érzelmi intelligencia hiánya milyen gyakori a kereskedésben, elég beleolvasni azokba a Twitter bejegyzésekbe, amelyek a részvényekkel, piacokkal, spekulációval foglalkoznak. Persze találni objektív, tényszerű kommenteket is, a hozzászólások túlnyomó többsége érzelmi alapú. A védekezés, a düh, az ego és a logikátlanság mindennél jobban vezérli a véleményeket. A  kevés ellenpélda egyike Warren Buffett, a híres amerikai tőzsdeguru, aki a világ egyik leggazdagabb embere. Befektetési stílusa évtizedek óta meglehetősen egyszerű és konzekvens:  jó részvényeket vesz, és nagyon hosszú ideig tartja őket. Sokak stratégiája, de ami őt megkülönbözteti másoktól, az az a mód, ahogyan ezt a stratégiát alkalmazza. Alázatos, kíváncsi, nyitott, és hajlandó beismerni a hibáit. Nem állítja magáról, hogy tökéletes. Csupán folyamatosan próbálja megtalálni a módját annak, hogyan lehet hatékonyan megvalósítani ezt a bizonyos stratégiát. Majd várja, hogy működjön. A “hogyan” legalább annyira fontos, mint a “mit”. Ha gazdag akarsz lenni, akkor meg kell értened saját magadat is.

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.