alapkamat elemzés forint ingatlan megtakarítás

Nem tartja a lépést az inflációval a magyar ingatlanpiac

by Total Return 2023. március 1.

-Loncsák András-

Úgy tűnik, az ingaatlancélú befektetés sem “mindenható”: a tavalyi év utolsó negyedévében az emelkedő infláció, a magas kamatok és a némileg mérséklődő ingatlanárak miatt a magyarországi lakások átlagosan – újabb –  10%-os reálérték csökkenést szenvedtek el. A Dunahouse ingatlanforgalmazó cég lakásár indexe alapján tehát folytatódott a 2022. III. negyedévben megkezdődött ingatlan reálérték csökkenés,  ami az akkori csúcshoz képest már 14 százalékos átlagos leértékelődést mutat.

Az egészséges korrekció egy nagyon komoly áremelkedés után történik: az Eurostat adatai alapján Törökország után a magyar ingatlanpiacon mérték 2015-2021 között a második legnagyobb mértékű drágulást  (Csehország, Izland és Luxemburg mellett) és a felfelé tartó árspirál Magyarországon még csak ezután, 2022. I. félévében indult be igazán.

Hány hónapot kell dolgozni Magyarországon egy négyzetméter új lakásért?

Forrás: Eurostat

A hazai ingatlanárakat a havi nettó fizetésekhez hasonlítva egyébként szomorú a helyzet, a vásárlóerő negatív csúcsokat dönt: ma Magyarországon átlagosan több, mint 2,5 hónapot kell dolgozni egyetlen négyzetméternyi új lakásért. Ez évtizedes csúcs, és régiós összehasonlításban is nagyon szomorú képet fest. Csak összehasonlításképpen: Lengyelországban ehhez mindössze egyetlen hónapra van szükség.

 

Forrás: KSH

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.