egyéb érdekesség

A hármas szám jegyében álmodik nagyot az Aegon Alapkezelő

by totalreturn 2022. november 29.

“A célunk, hogy három éven belül megháromszorozzuk az általunk kezelt vagyont és azzal a három legnagyobb piaci szereplő közé kerüljünk Magyarországon” – hangzott el az Aegon Alapkezelő konferenciáján. A cég tulajdonosváltása hamarosan lezárul, így VIG Asset Management Hungary néven folytatja majd munkáját.

 

 

Hamarosan lezárul a tulajdonosváltás

 

“Az elmúlt két év a tulajdonosváltás jegyében telt, de ahogy mondani szokták: minden jó, ha a vége jó” – mondta a konferencián Kadocsa Péter,  az Aegon Alapkezelő vezérigazgatója. Az Aegon magyarországi operációját az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) vásárolja fel, jelenleg is tart a tranzakciót követő átalakulás, melyet követően VIG Asset Management Hungary néven folytatja majd működését a cég.

 

Az új tulajdonos 55 százalékban a VIG lesz, kisebbségi tulajdonosként pedig a magyar állam lép be a Corvinus tőkealapon keresztül. Kadocsa Péter kiemelte, hogy neveket nem mondhat, de volt még két jelentkező, melyeknek azóta sincs magyar alapkezelőjük, nehéz elképzelni azonban, hogy épp miattuk változtattak volna ezen a stratégián.

A VIG eddigi magyar leánycége, az UNION Biztosító továbbra is megmarad, de a későbbi együttműködést már az is jelzi, hogy tőlük érkeznek majd kollégák az induló VIG Asset Management Hungary-be – hangzott el a konferencián.

A hamarosan lezáródó üzlet annak is a bizonyítéka, hogy a magyar állam lát fantáziát a befektetési szektorban, azt gondolja, hogy szükség van hazai, vagy részben hazai szereplőkre is – mondta Kovács Zsolt, aki az állam képviselőjeként foglal helyet az Aegon, illetve hamarosan a VIG Asset Management igazgatóságában.

 

 

Merész célok, régiós szerep

 

“Az UNION-nal való egyesülést követően a bűvös 1000 milliárd forintos szint fölé emelkedik az általunk kezelt vagyon” – mondta Kadocsa Péter. Azonban ennél sokkal merészebb célokat is megfogalmazott a vezérigazgató: három év alatt szeretnék megháromszorozni a kezelt vagyont, amivel a három legnagyobb magyarországi alapkezelő közé kerülnének. 

A fő tulajdonos VIG lesz felelős a cég operatív működéséért, az osztrák anyacég Európában 37,5 milliárd eurónyi vagyont kezel. A tervek szerint a magyar leánycég a régióban is kompetenciaközpontként funkcionál majd, így a jövőbeli terjeszkedésben is kulcsszerepe lesz. Kadocsa Péter kiemelte, hogy Csehországban már zajlik a VIG szolgáltatásának bevezetése, de a jövőben a Balkánon is terjeszkedne az anyacég, ebben pedig kiemelt feladat hárulhat a budapesti munkatársakra.

Az alapkezelő vezetői abban egyetértettek, hogy az idei év kihívásokkal teli volt a működésük szempontjából, ugyanis a globális kamatok emelkedése miatt nehéz volt jó befektetési lehetőségeket találni. Most talán a kötvénypiac a legvonzóbb az évtizedek óta nem látott kötvényhozamok miatt, a részvényekkel kapcsolatban egyelőre inkább a kivárás lehet javasolt. Természetesen a konferencián konkrét befektetési lehetőségek is szóba kerültek, ezekről külön cikkben számolunk be. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.